Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Vona: a közbiztonság nem pénz, hanem akarat kérdése

A pártelnök visszautasította, hogy a Jobbik politikai hasznot akarna húzni a múlt heti soroksári gyilkosságból.
A Jobbik elnöke szerint a közbiztonság nem pénz, hanem akarat kérdése, de Vona Gábor úgy látja, amíg a "magyar belügyben, a magyar politikában politikusbűnözők vannak, addig ne várjunk eredményeket". Az ellenzéki párt vezetője erről szombaton, a múlt héten Soroksáron meggyilkolt nő emlékére a XXIII. kerületben rendezett demonstráción beszélt.

A pártelnök visszautasította, hogy a Jobbik politikai hasznot akarna húzni a múlt heti gyilkosságból. Szerinte az lett volna a helyes, ha a szombati tüntetésen minden politikai párt részt vett volna tiltakozása jeléül.

Vona Gábor arról beszélt: bár a statisztika szerint csökkent a bűncselekmények száma és javult a közbiztonság, az emberek szubjektív biztonságérzete mégsem javult a kormányváltás óta. Kiemelte: hiába beszél a kormány arról, hogy egyre több az új rendőr, ha közben sokan el is hagyják a testületet, illetve, ha az új rendőröket pusztán bírságolásra használják. A Jobbik elnöke szerint ezért nem a rendőrök, hanem a Belügyminisztérium a felelős.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: egyre brutálisabbak a bűncselekmények, a "célszemélyek" pedig egyre védtelenebbek. Ezt pedig a kormánynak észre kellene vennie, és fel kellene ismernie, hogy erre válaszul a beszéd már kevés - fűzte hozzá.

Vona Gábor szerint a rendőrségnek vissza kellene adni cselekvési jogát, hogy megvédjék a magyar emberek biztonságát. Emellett megerősítette pártja azon követelését, hogy Magyarországon fel kellene állítani a csendőrséget a helyi közösségek védelmében. Ismertette: kormányra kerülésük esetén a Jobbik biztosítaná a Magyar Gárda működését, valamint önfenntartó börtönöket hozna létre. A halálbüntetéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: szerinte az államnak joga van elvennie az ilyen bűnözők életét, és ha az elrettentő erő akár egyetlen életet is megment, akkor már megérte visszaállítani a halálbüntetést.

Szilágyi György, a Jobbik budapesti elnöke, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy akik megölték a nőt, "azok állatok", és szerinte is az ilyen esetekben kellene visszaállítani Magyarországon a halálbüntetést.

Varga Ildikó, a tüntetést szervező civilek egyike beszédében hangsúlyozta: amit a kerületi vezetők eddig tettek a helyi közbiztonságért, az "vajmi kevés", hiszen nincs kivilágítás a kerékpárúton, illetve nincs saját rendőrkapitánysága a XXIII. kerületnek.

Lehmann Viktor, a Jobbik budapesti alelnöke szerint a demonstráció célja, hogy felhívják a bűnözők figyelmét: az emberek nem félnek, nem hátrálnak meg és az elkövetők "ezt többet nem tehetik meg". Megerősítette, a Jobbik azt szeretné, ha a nőket vagy gyerekeket megerőszakoló elkövetőket kémiai kasztrálással sújtanák.

A komoly rendőri biztosítás mellett lezajlott rendezvényen néhány száz tüntető vett részt, többségük jobbikos zászlókkal, néhány tucatnyian képviselték a helyi roma önkormányzatot is. A demonstráción civilek aláírásokat gyűjtöttek az önálló kerületi rendőrkapitányság felállítása érdekében.

A beszédeket követően fáklyás felvonulás indult a múlt heti gyilkosság helyszínére, ahol gyertyagyújtással emlékeznek az áldozatra.

A 36 éves édesanya holttestét múlt szerdán találták meg a XXIII. kerületi Szigetdűlőn. A gyilkos felderítésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 14 rendőrből álló nyomozócsoportot hozott létre.

Olvasóink írták

 • 4. zero 2013. október 06. 10:36
  „Legyen a Jobbik.”
 • 3. majzik 2013. október 05. 21:59
  „Magyar Narancs ! ,,Vona bűnmegelőzési programja: csendőrség, kasztrálás, halálbüntetés - Jobbik-tüntetés Soroksáron"

  Szerintem egy teljesen normális program : csendőrség , kasztrálás, halálbüntetés !”
 • 2. pachakuti 2013. október 05. 20:46
  „Várom a liberálisok hozzászólásait Vona Gábor szavainak félremagyarázására, próbálkozásaikat megcáfolására.”
 • 1. x 2013. október 05. 20:40
  „"..., a magyar politikában politikusbűnözők vannak, ..."
  - Veletek együtt, Vona! Ti sem vagytok különbek, sjanos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: a magyar szabadságharc nem csak a magyaroké volt

Az aradi vértanúk között is található örmény, horvát szerb, német és osztrák mártír a magyarokon… Tovább olvasom