Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Vona értékelt: a kormány politikája megbukott

A Jobbik elnöke szerint 2012 nehéz lesz, Magyarország megmentéséről szól majd, és nem a parlamenti munka éve lesz.
A Jobbik elnöke szerint 2012 nem a parlamenti munka éve lesz. Az ellenzéki párt célja, hogy segítse a társadalmi önszerveződést és "olyan társadalmi mozgásokat generáljon, amelyekkel a parlamentnek és a politikának számolnia kell" - mondta az MTI-nek adott évértékelő interjújában Vona Gábor, aki szerint a demokrácia megvédése jelenleg másodlagos az ország szuverenitásának, gazdaságának és társadalmának megvédéséhez képest. A pártvezető szeretné, ha a Jobbik 2014-ben megkerülhetetlen politikai erővé válna, de nem kötne koalíciót a Fidesszel.

Vona Gábor úgy értékeli, hogy a kormány politikája megbukott, és a csődveszély irányába mutatnak a gazdasági, külpolitikai folyamatok. Szerinte ennek oka, hogy a kormány csak imitálta a gazdasági szabadságharcot, hiszen bár megadóztatta a bankokat és a multinacionális szektort, de ezeket a forrásokat a külgazdasági szereplők által elvárt deficit- és államadósság-csökkentésre fordította, miközben az érintettek a veszteségeiket átterhelték az emberekre. Ezzel szemben szerinte az adósságcsapdából kellene az országnak szabadulnia, de nem az embereket érintő megszorításokkal és megtakarításaik elvonásával. Ráadásul a kormánynak sem hátországa, sem nemzetközi szövetségesei nem voltak egy valódi szabadságharchoz - jegyezte meg.

A Jobbik elnöke kijelentette: érzékelik a folyamatot, amellyel a kormány a demokrácia pilléreit rombolja le, de szerinte Magyarország szuverenitásának, gazdaságának és társadalmának megvédése mellett másodlagos a demokrácia megvédése. Szerinte az MSZP és az LMP számára ez utóbbi az elsődleges, de a két ellenzéki párt alternatívája ugyanaz, mint "amit az ország az elmúlt 22 évben megszenvedett", vagyis a megszorítások folytatása. Hozzátette: a másik oldalon az Országgyűlés egész 2011-es működése csak arról szólt, hogy a Fidesz bebiztosítsa, akár társadalmi támogatottsága elvesztése esetére is, politikai hatalmának megtartását. "A Fidesz szép új világot teremtett, amelyben Orbán Viktor kiteljesítette politikai művét, most ehhez ragaszkodik, és akár az országot is képes bedönteni csak azért, hogy ez az építmény állva maradjon" - mondta a pártelnök.

Kijelentette: nem tud elképzelni egységes ellenzéki fellépést ezen folyamatok ellen, hiszen bár az elutasítás sok esetben közös, a lehetséges alternatíváról már gyökeresen különbözik az ellenzéki pártok álláspontja. Az MSZP és az LMP a '89-es alkotmányos gyökerekhez szeretne visszatérni, amely értéksemleges és liberális, a Fidesz által elfogadott alaptörvény pedig pártalkotmány - mondta, úgy folytatva: ezzel szemben a Jobbik értékközpontú Magyarországot szeretne a történelmi alkotmányosság folytatásával, "ahol van az értékek között hierarchia, vannak különbségek, még ha ez szakít is európai trendekkel".

Az idei év Vona Gábor szerint nehéz lesz, Magyarország megmentéséről szól majd, és nem a parlamenti munka éve lesz. A Jobbik is az utcára fog vonulni, de az MSZP-vel és az LMP-vel ellentétben nem saját magáért, hanem a nemzetért - közölte. Hangsúlyozta, nemcsak tüntetéseket szerveznek majd 2012-ben, hanem "a társadalom mély rétegeibe lehatolva", mozgalomként próbálnak válaszolni az emberek kérdéseire. Szerinte pártja 2012-es tervei a "pártpolitika hagyományos kereteit jócskán kibővítik". Nem az a céljuk, hogy a parlamenti politikát kivigyék az utcára, hanem fordítva: olyan társadalmi mozgásokat szeretnének generálni, amellyel a parlamentnek és a politikának is számolnia kell, és ennek érdekében minden erejükkel támogatják majd helyi szinten a társadalmi önszerveződéseket, például a szociális területen, a közbiztonságot, az egészségügyet, az oktatást vagy a népnevelést érintően. Szerinte hamarosan "rendkívüli helyzetek állhatnak elő" az országban, amikor a társadalmat a pártok nem tudják megmenteni, ezért "olyan élő közösségeket kell alkotni, amelyek képesek önmagukat fenntartani". Hangsúlyozta, ez a munka 2012-ben sokkal fontosabb lesz számára, mint a Jobbik népszerűsége.

Bár keresik a szövetségeseket helyi szinten - mondta -, ez azon áll vagy bukik, hogy a Jobbik helyi szervezetei mennyire lesznek képesek a meglévő problémák miatt keletkező összefogásokban szerepet vállalni. "A magyar társadalomnak önmagára kell találnia" - tette hozzá.

Vona Gábor elmondta: tervez országjárást 2012-re, és január 28-án évadnyitó rendezvényt tartanak, ahol konkrét bejelentéseket tesz majd.

A Magyar Gárdával kapcsolatban a Jobbik elnöke úgy fogalmazott, "az elmúlt időszak hihetetlen politikai, belügyi, titkosszolgálati és médianyomása részben elérte a hatását, és a szervezet kettészakadt, kisebb csoportok leváltak belőle", siker viszont, hogy még mindig él a "gárdisták közössége", irántuk komoly felelősséget érez. Szeretné megtartani és összetartani őket, és ha a Jobbik politikai helyzete lehetőséget ad rá, mindenképpen rehabilitálná a Magyar Gárdát, megszabadítva "attól a bélyegtől, amellyel a Gyurcsány-Bajnai-Orbán-kormányok illették, mert ezek az emberek nem bűnözők" - mondta.

Szerinte Budapesten frissítésre volt szüksége a Jobbiknak, ezért is váltotta Staudt Gábort a párt fővárosi elnöki posztján Szilágyi György. Vona Gábor elismerte: számára "a legtöbb fejtörést Budapest okozza", mert míg vidéken jól látja pártja lehetőségeit és határait, így a feladatokat is, addig "Budapest homályos szoba, ahol egyelőre nehéz kitapogatni, hogy ki mit akar, és mi zajlik ott".

Vona Gábor úgy látja, a Gyurcsány-Orbán-kormányok tönkretették az országot, és szerinte ettől a két embertől a társadalom többsége szeretne megszabadulni. Pártjával szemben 2014-re minimális elvárásnak nevezte, hogy megkerülhetetlen politikai erő legyen, és ne lehessen nélküle kormányozni, ugyanakkor hangsúlyozta: nem kötne koalíciót a Fidesszel. Szerinte a kétharmados többség "nagyon nagy tehertétel, nem jó, ha egy párt ekkora többséget szerez, mert az a legrosszabbat hozza ki a pártokból".

Olvasóink írták

 • 3. igazságkereső 2012. január 13. 10:26
  „Az országot nem Orbán Viktor képes "bedönteni", megtette azt már korábban az MSZP-SZDSZ kormánykoalíció az ugrásra kész pannon pumával, az off-shore cégekhez kivitt milliárdokkal és még lehetne sorolni a szomorú és a lakosságot szinte a teljes nyomorba döntő lépéseiket! Az amnéziát valószínűsíthetően az elmeklinikán kitűnően tudják kezelni,tehát van még esély arra, hogy az MSZP-s társaság a háttértámogatóival együtt vissza tudja majd hozni emlékezetükbe, hogy mi minden történt pénzügyileg 2002-2010 között! Bizony jó lenne, ha Vona Gábor elnök úr is el tudna mozdulni ebbe az irányba, mert dogmatikus megnyilatkozásaival az eltüntetett ezer milliárdok bizony még nem kerülnek vissza a központi költségvetésbe, hogy az elnyomorított társadalom jelentős rétegének könnyebb lehessen!" Most ugorjon a pannon puma",hátha nyakon csípi a társadalom elnyomorítóit!!”
 • 2. Együgyű 2012. január 13. 09:04
  „,,Vona értékelt: a kormány politikája megbukott" Gabi miért nem említi a gazdasági politikát? Van a
  jobbiknak részletesen, előre, kidolgozott gazdaságra vonatkozó javaslata? Vagy esetleg csak a szólamait puffogtatja, mint minden párt. Talán mert az, Őt nem érdekli? A habos torta a politikában van?
  ,,Az idei év Vona Gábor szerint nehéz lesz, Magyarország megmentéséről szól majd, és nem a parlamenti munka éve lesz. A Jobbik is az utcára fog vonulni, de az MSZP-vel és az LMP-vel ellentétben nem saját magáért, hanem a nemzetért - közölte."
  Megint, mint 22-év óta, úgy ahogy mindenki a saját hasznát nézve Magyarországot mások rovására meg akarja menteni? Abból én nem kérek! Felelősséget vállaló (vagyonukkal) szakértőkből álló független kormányt várok! A parlamentben meg politizáljanak, a politikusok Egymás között osszák az észt! Parlamenti közvetítési cirkusz sem kell! Most az igazat megvallva nincs is. A harci helyzetből adódóan most megérdemelt szabadságon vannak. Semmi okuk azt megszakítani, hiszen a helyzet stabil?”
 • 1. dmm 2012. január 13. 07:02
  „Zázrivecz Gábor a gárdát a Parlamentbe való bejutásáért cserébe tette tönkre. A gárda mellényben történt bohóckodása csak színjáték volt. Gyorsan átvedlett öltönyre, nyakkendőre! Gáborom, a már megtörténtek után nem politikai teljesítmény kijelenteni, hogy szarban az ország! Te is a TV-ből tájékozódsz. De kérlek, ne játszd el nekünk a felelős, nagy nemzeti politikust, inkább menj el dolgozni pár évre a hozzád hasonló önálló gondolat nélküli haverjaiddal együtt. Kóstolgasd az egyszerű emberek életét, próbálj megélni munkából!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enciklopédia jelent meg Szabó Dezsőről

Enciklopédiát készített Szabó Dezső íróról, a két világháború közötti szellemi élet egyik legvitatottabb alakjáról Szőcs Zoltán. Tovább olvasom