Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Vona Gábor: Magyarország szuverenitását durva támadás érte

A Jobbik elnöke szerint az Európai Bizottság szerdai "ultimátumával Magyarország szuverenitását durva támadás érte". Vona Gábor hangsúlyozta: a Jobbik szerint Magyarországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból és egy rendkívüli parlamenti ülés összehívását is kezdeményezik ennek megvitatására, valamint szombaton délutánra tüntetést szerveznek az Európai Bizottság magyarországi kirendeltsége elé.
Az Európai Bizottság ultimátuma "nem saller, nem koki, hanem egy földön fekvő ország fejberúgása" - mondta a politikus szerdai sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a Jobbik nem az Európai Bizottság által kritizált törvényeket védi, hanem Magyarország szuverenitását, ugyanis "ennek az ultimátumnak az elfogadása Magyarországnak újabb megszorításokat jelentene". Vona Gábor szerint két tanulságot kell levonni az Európai Bizottság szerdai bejelentéséből: egyrészt "ide vezetett a Gyurcsány- és Orbán-kormányoknak az EU-t feltétlenül kiszolgáló politikája", másrészt pedig kiderült az is, hogy az EU nem jótékonysági intézmény, "hanem báránybőrbe bújt farkas", egy "gyarmattartó, és Magyarország az unión belül csak egy gyarmat".

A szombati tüntetéssel kapcsolatban elmondta: azokat várják, akik szerint a "tagok legyünk vagy szabadok" kérdésre a szabadok a helyes válasz. Az eseményen beszédet mond Vona Gábor mellett Szegedi Csanád a Jobbik alelnöke, európai parlamenti képviselő.

Vona Gábor elszomorítónak nevezte, hogy az MSZP és az LMP reagálása szerint a két másik ellenzéki párt "csahos kutya módjára" túlteljesítené az Európai Bizottság elvárásait Magyarország szuverenitásának rovására.
Az MTI kérdésére Vona Gábor hangsúlyozta: a Jobbik kezdeményezése az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívására Magyarország uniós tagságának felülvizsgálatáról reményei szerint az MSZP számára is világossá teszi, hogy a szocialisták által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés aktualitását vesztette.

Az Európai Bizottság szerdai ülését követően tudatta közleményében, hogy álláspontjuk szerint Magyarország nem tett elegendő intézkedést annak érdekében, hogy "időben és tartósan" kiigazítsa túlzott államháztartási hiányát. Az európai uniós végrehajtó testület ennek megállapítását javasolja az európai uniós tagországok pénzügyminiszteri tanácsának is. Amennyiben a miniszteri tanács egyetért a bizottság javaslatával, a testület újabb ajánlásokat fogalmaz meg Magyarország számára - derül ki a közleményből.

Olli Rehn pénzügyi biztos szerdai brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta: ezt követően az uniós szabályok értelmében lehetőség van akár uniós források visszatartására is. Mint mondta, ha ez szükségessé válik, egyeztetni fog a bizottság e támogatásokért felelős tagjával, Johannes Hahnnal.

Szerdán az Európai Bizottság megerősítette aggályait több nemrég elfogadott magyar törvénnyel kapcsolatban is: így a jegybank függetlenségét, az igazságszolgáltatást érintő intézkedéseket, azon belül különösen azt, amely a bírák kötelező nyugdíjazási korhatárát 70 évről 62 évre szállította le, valamint az adatvédelmi hatóság függetlenségét illetően.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. cervezaone 2012. december 27. 13:53
  „Még mindig elég sok a balek,elsősorban nekik ajánlanám ezt a cikket: http://greenr.blog.hu/2012/10/25/izlandi_referendum_80_voksolt_a_termeszeti_eroforrasok_nemzeti_kozkinccse_tetelere

  Magyarország simán talpra állna,ha hagynák.Tele vagyunk ásványvizekkel,földgázzal,termőföldekkel(amit,ha hagyjuk fel fognak vásárolni). Ezenkívűl tettrekész emberekkel,persze már sokakat elbutított a tv,meg az úniós halandzsa,de még van esély.Szebb jövőt!A természet mindent megad az embernek amire szüksége van.”
 • 37. ZúzÓ 2012. január 12. 15:15
  „Be sem kellet volna lépni !!
  Annyira hiányzott ez az országnak, mint annak idején a mohácsi vész.”
 • 36. deakicska 2012. január 12. 15:13
  „Ezúttal kivételesen egyetértek Vona Gáborral. Ki kell lépni, de sürgősen!”
 • 35. öregvegyész 2012. január 12. 14:57
  „Nem kell kilépni,ahova bennünket bevittek az mind tönkrement.(orosz ,,osztrák, francia,német, török,tatár kazár)”
 • 34. Csontember 2012. január 12. 13:33
  „az eu eddig csak az imf nek meg a bankoknak volt jó. Én nem vártam a csatlakozástól semmit, de még azt is alulmúlták. A befizetett saját pénzeinket pályázatokon hívhatjuk le. ami azt jelenti, hogy a saját pénzünket nem költhetjük arra amire égetőbb szükség lenne. Pl. nem fizetésekre (most nem az állami zsíros fizetésekre gondolok, mert azt most is nyomják), hanem díszkőre cserélhetjük a járdát. Nem tudom melyik a hasznosabb. Vagy pl. meghatározzák, miből mennyit termelhetünk. eu kívüli exportot is korlátozzák, pedig kína, oroszország bármekkora mennyiségű élelmiszert felvásárolna.
  Az is biztos,hogy nem sokáig lesz életképes az eu.”
 • 33. magyarock1 2012. január 12. 11:04
  „Egyetértek Vona Gáborral, másodosztályú gyarmat vagyunk, minimálbérrel.”
 • 32. jq 2012. január 12. 09:26
  „Az exportunk nagy része az EU-ba megy. Ha ezt megvámolnák, az nem tenne jót nekünk. Persze az se jó, ha ilyen lazán zsarolgatnak, miközben egy csomó makrogazdasági adatunk jobb más tagállamokénál, akiket viszont nem abajgatnak. "Egyenlő pályák, egyenlő esélyek... én biciklivel megyek" mondta Sándor György jó régen, és azóta se változott semmi”
 • 31. szöszmő 2012. január 12. 09:07
  „11. igaz1017 2012.01.11. 19:10
  Ki kell lépni mielőtt teljesen tönkreteszik a hazánkat.
  Úgy gondolod kell ehhez nekünk más is? Tévedsz, de nagyon.”
 • 30. klj-54 2012. január 12. 08:31
  „26. csafe
  Viccelsz?
  Ott nem ilyenről tanultunk!
  Volt politikai gazdaságtan, de az akkor működő közös piacról volt szó benne a tőkés relációban nem a mai modern Schulmanni gondolat, Unióról!
  Sokan úgy beszélnek az Unióról, hogy nem olvastak el semmit a publikus joganyagból.
  Én rááldoztam majd három évet a szabadidőmből, hogy jogász barátom segédletével (jogi szöveg!) értelmezzem a leírtakat.
  Nem értem én sem, de legalább elmondhatom, hogy próbálkoztam:)
  De az alapelvet azt hiszem meg lehetett érteni.
  Tessék csak elolvasni, nem ártalmas a tudás.”
 • 29. dicike 2012. január 12. 08:11
  „Most komolyan a vízumot látjátok legnagyobb problémának, ha esetleg kilépnénk az eu-ból? Csak szólok, hogy nálunk a munkavállalók 70%-a a szolgáltatásban és a közigazgatásban dolgozik, tehát nem végez termelő munkát. Mi a csudából élnénk meg szerintetek? Komolyan nem értem mire föl verjük a mellünket, pártállástól függetlenül.”
 • 28. DobóI 2012. január 12. 05:03
  „Sajnos ez már akkor bekövetkezett, amikor a "merjünk kicsik lenni" szoci csúszómászók irányításával csatlakoztunk az EU-hoz.”
 • 27. Mátrix 2012. január 12. 00:17
  „Szerintem a Jobbik-nál pozitív stílusváltozás tapasztaható, már nem olyan mint átlag ellenzéki párt ami beleköt/belerúg minden kormány intézkedésbe, mint valami politikai pitbull, teljesen normális párt lett.
  Amikor másfajta változást akar mint amit a kormány nem úgy teszi hogy a kormányt szidja hanem elmondja szerinte minek mi lesz a következménye. Igazat adok neki mert szuverinitást sérti ha a belügybe avatkozik az EU. Az EU-ból való kilépés szorgalmazását talán kissé túlzásnak tartom, de csak kissé...”
 • 26. csafe 2012. január 11. 23:01
  „20. dodoni
  Jártál a marxista egyetemre? Ott tanítottak ilyeneket amit írtál.”
 • 25. Mil 2012. január 11. 22:11
  „Egyébként Vona egész mondandója logikailag sántít. Milyen szuverenitás? Ha nem tetszik a feltétel, akkor nem kell kölcsönért rinyálni.. Mellesleg, szuverénebbek akkor leszünk. ha csökkentjük az adósságunkat, azaz a hiányt, azaz megszorítunk.. Az EU meg pont ezt akarja, nem pedig eladósítani. Légvárakra, optimista feltételezésekre(majd elengedik az adósságot, kik??) nem lehet építeni egy ország sorsát..”
 • 24. 267222 2012. január 11. 21:55
  „A kérdés,hogy miért fekszik az ország a földön kedves Vona Gábor.Te mint a Fidesz burkolt támogatója biztosan tudod.”
 • 23. Mil 2012. január 11. 21:28
  „20. dodoni 2012.01.11. 20:57

  Az egész világ erre épül. Ahol nem ez van, az Észak Korea, Kuba, esetleg Bhután. Választhatsz..”
 • 22. manstein 2012. január 11. 21:27
  „Nem hinném, hogy ha kilépnénk, akkor "vízum kéne Ausztriába". Svájcból is vízummal utaznak a környező országokba igaz? Idióták. Norvégia is roppantul rossz helyzetben van a kimaradásával, kétségtelenül. Azért nem is akar belépni. Már belépni se szabadott volna. Vityesz persze "megfontolt igent" emlegetett akkor, hát most egye meg, amit főzött. Ezek kinyírják őt meg a bandáját. Az országot azt nem bírják, de Vityáékat igen, ez meg nem olyan nagy veszteség. Úgyhogy a Jobbiknak igaza van. Végre egy értelmes ötlet tőlük. Ki kell lépni, az adósságot meg újratárgyalni, és egy részének az elengedését kell kiharcolni. Emlékszek, mikor a múltkor az a szőke ballib fickó a Ma reggelben Vonát kérdezgette, hogy mennyi lenne ebben az esetben másnapra az euró? Akkoriban volt 300 felett egy kicsivel. Mi most az IMF-hitelre ácsingózva eljutottunk 324-ig, de már 350-400 köztivel riogatnak. Hát, ennyinél több nem lenne az újratárgyalás esetén se, de jóval kevesebb adósságunk lenne utána, így vagy úgy. Hát, én nagy vesztenivalót nem látok. Nyilván szar ilyen útra lépni, de azért a mostani szakadéknál mindenképp jobb lenne.”
 • 21. bánki 2012. január 11. 21:01
  „Tökre igazuk van !”
 • 20. dodoni 2012. január 11. 20:57
  „"Tudják ők is(mármint az értelmesebbek), hogy csak ott van jövőjük."

  Semmiféle a tőke, a haszon, a nyereség, tehát a PÉNZ Istenségére épülő szerveződésnek nincs hosszú távon jövője. Természetszerűleg az ilyen szerveződésbe tartozó népeknek se. Márpedig a EU legfőbb alapelvei a fentiek közül kerülnek ki.”
 • 19. Mil 2012. január 11. 20:25
  „Kérdezd meg a zemberektől, akarnak e úgy élni, mint a szerbek? Csak aztán gyorsan szaladj :)
  Szerbia egy vegetáló, agonizáló állam, mellesleg az EUba törekszik.. Tudják ők is(mármint az értelmesebbek), hogy csak ott van jövőjük.”
38 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emberöléssel vádolták, testi sértés miatt ítélték el

Halált okozó testi sértés miatt 2 év 8 hónapi börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék szerdán Márföldi Ádámot, aki egy 17 éves Lány halálát okozta. Tovább olvasom