Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Vona: ˝nem vagyunk demokraták˝

"Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzeti szocialisták, de demokraták sem vagyunk" - mondta pártja eszmeiségéről Vona Gábor pártelnök szombaton a Jobbik évindító rendezvényén Budapesten.

"Szellemi centrumuk" nem az osztályhatalom, nem az államhatalom és nem a faji alapokon nyugvó hatalom, de a pénz és a szellemi tőke sem, és nem tagjai annak a demokrata eszmeiségnek, amellyé "az mára züllött" - jelentette ki. A gazdasági világválság a liberális demokráciák válsága is - mondta a pártelnök, aki a "következő egy-két évtizedben" elkerülhetetlennek lát egy fegyveres konfliktust. Akkor "nem az fog számítani, hogy ki milyen szervezethez tartozik, hanem milyen közösség része, ezért a Jobbiknak kötelessége a magyar társadalom önvédelmi, önszerveződési és önfenntartási képességének javítása - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a nyugati világot és Magyarország többi politikai erejét is átható "materialista, ultraliberális" eszmeiséggel szemben "tűzzel-vassal" tiltani fogja az elhajlást és az "ellenségeinkkel való megalkuvást".

"A saját sorainkat is tisztítani és rendezni kell (...), a politikusainknak is meg kell érteniük, hogy nem kompromisszumok keresése a dolguk, hanem harc, harc és harc, és ezzel a nemzet-, ember- és istenellenes rendszerrel kompromisszumot nem fogunk kötni" - fogalmazott Vona Gábor.

Pártja legfontosabb céljának azt nevezte, hogy olyan eszmeiséggel kell áthatniuk a magyar társadalmat, amely kényszerítő erővel bír. Szerinte jó úton járnak, mivel a kormány a Jobbik több javaslatát is beépítette intézkedései közé, vagyis "a Jobbik eszmeisége képes irányítani még a kétharmados kormányt is". Példaként említette azt is, hogy az egy héttel ezelőtti Békemenet résztvevői a "Nem leszünk gyarmat" jelszó alatt vonultak fel, amit elsőként a Jobbik hangoztatott.

Megtartotta évindító rendezvényét a Jobbik. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Vona Gábor a többezres - párttagokból, szimpatizánsokból és meghívottakból, jobbára fiatalokból álló, nemzetiszínű és jobbikos zászlókat lengető - hallgatósága előtt tartott csaknem másfél órás beszédében hosszan beszélt a kormány gazdasági szabadságharcának bukásáról. Szerinte a kudarcnak négy oka van: a Fidesz maga, amely "szélsőséges liberális" gyökerei miatt alkalmatlan egy ilyen szabadságharc lefolytatására; a rossz intézkedések az egykulcsos adóval és az államadósság minden áron való csökkentésével; a társadalmi egység szétesése és az ország külpolitikai elszigetelődése.

Magyarország mára a "világ gyenge láncszeme" lett, ami azonban nem fogható a világgazdasági válságra és a szocialista kormányok örökségére, "ebben igenis Orbán Viktor is ludas" - jelentette ki a pártelnök.

A Békemenetről szólva Vona Gábor hangsúlyozta: komoly jelzés volt, hogy a kabinet mögött sokan állnak, de a résztvevők kilencven százaléka idős ember volt, így ezt nem lehet társadalmi egységnek nevezni. Szerinte egy valódi gazdasági szabadságharc mögé pártállástól függetlenül minden nemzeti érzésű ember fel tudna sorakozni, de ennek az egységnek a lehetőségét "a kormány verte szét", amikor intézkedéseivel egymás ellen fordította a társadalmi csoportokat. Hozzátette: ha ezekkel a lépésekkel és ezzel a háttérrel komolyan gondolták a gazdasági szabadságharcot, akkor dilettánsok, ha pedig nem, és csak kommunikációs akció volt, akkor aljasok.

Vona Gábor hangsúlyozta: a Jobbik szerint valódi gazdasági szabadságharcra van szükség - az egykulcsos adó helyett egy progresszív, igazságosabb, családi szempontokat érvényesítő és az értékteremtő munkát kedvezményekkel támogató adórendszerrel, az államadósság újratárgyalásával, valamint a mezőgazdaság és az élelmiszeripar talpra állításával.
 

Megtartotta évindító rendezvényét a Jobbik. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

A Jobbik elnöke külpolitikai fordulatot is sürgetett: szerinte Magyarország a jelenlegi EU keretein belül nem fog megerősödni. Pártja nem akarja Európából kivezetni az országot, hanem a klasszikus európai értékek mentén szervezné újjá Magyarországot, és Európában is ezért harcolna. A pártelnök megismételte, hogy népszavazásra volna szükség Magyarország uniós tagságáról. Szerinte csak papíron kapunk több pénzt az uniótól, mint amennyit befizetünk, mert a támogatások ráfordításának megkötése, a vámbevételek kiesése, a tőke szabad áramlása, a támogatások önrésze és a nemzetgazdasági helyett a nyugati érdekek céljait szolgáló felhasználás összességében rontja Magyarország helyzetét.

"A gazdasági mellett politikai gyarmattá is válunk, és Magyarországnak annyi önállósága maradt, mint egy államnak az Egyesült Államokon belül" - fogalmazott Vona Gábor.

A Jobbik elnöke szerint ha továbbra is az EU tagja marad Magyarország, akkor a folyamatos megszorításokkal és a tőke kiszivattyúzásával még rosszabb helyzetbe kerül, hogy aztán már azért ne léphessen ki az unióból, mert nem lesz képes önállóan megállni a lábán.

Szerinte ezzel szemben valódi keleti fordulatra van szükség, elsősorban Törökország és Oroszország felé, mert velük érdemi és mindkét félnek előnyös gazdasági együttműködés alakítható ki.

A belpolitikával kapcsolatban Vona Gábor úgy fogalmazott: a balliberális oldalnak jelenleg nincs vezető pártja. Szerinte az MSZP-ből kivált Gyurcsány Ferenc "gátlástalan, hataloméhes, cinikus, ultraliberális, hazug, áruló és nem is igazán normális", az MSZP-ben a "retró-szakasz és a Kádár-jugendek" csatáznak, az LMP pedig hamarosan "feloldódik abban a balliberális pocsolyában, amelyből érkezett".

A kormány célja nem az ország, hanem a Fidesz megerősítése, és mára ki lehet mondani, hogy a Gyurcsány- és az Orbán-kormányok egymás után, különböző eszközökkel, de közösen tönkretették az országot - jelentette ki Vona Gábor.

A párt nagyjából ötórás évnyitó rendezvényén, a Sportmax 2 csarnokban Vona Gábor nagy tetszéssel fogadott beszéde előtt és után kulturális programok, néptánc- és népzene-bemutatók, szavalatok szórakoztatták a résztvevőket, zárásként pedig az Ismerős Arcok zenekar adott koncertet.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. NP1 2012. január 29. 17:13
  „achilleus

  Szerinted mi a különbség a "liberális" és a "polgári" demokrácia között?
  Alapelveiben én különbséget nem látok, legfeljebb különböző hangsúlyokat. Ráadásul ez a történelem folyamán a társadalommal együtt folytonosan változó rendszer amit lehet jól és lehet rosszul csinálni.”
 • 39. Commander-V2 2012. január 29. 15:29
  „A liberális demokráciával mióta van baj? Szerintem nincs semmi baj, a gazdaság is ha liberális lett volna, nem ment volna tönkre. Ami tönkre tette, az éppen a szabadpiaci verseny ellenes, alanyi jogon járó juttatások, a bűnözés, és a tudás nélküli kormányzás immáron 100 éve.”
 • 38. achilleus 2012. január 29. 15:08
  „37. bakosandras 2012.01.29. 13:44

  András! Vegyük már észre, hogy annak a demokráciának, amelynek a Jobbik nem híve, minősítése is van: "annak a demokrata eszmeiségnek, amellyé "az mára züllött" , nyilvánvalóan a "liberális" demokráciára célozva.. Nem vagyok egy jobbik fan, de ha például Vona azt mondta volna, hogy nem híve a "népi" demokráciának, akkor nem működhetne Magyarországon? És mi lenne azokkal a pártokkal - ilyen alapon - amelyek nem fogadják el az az ország alaptörvényét, azokkal a személyekkel, akik nem esküsznek fel az alaptörvényre, ha felelős beosztásra pályáznak? Demokrácia sokféle van, de - szerintem - legtöbben a klasszikus polgári demokráciáról kialakított képzeteik alapján gondolják milyen is "A" demokrácia. A "liberális" demokrácia némely vadhajtása nagyon elüt ettől a klasszikus képtől, mint ahogyan a "népi" demokrácia sem volt az "igazi". (Megjegyzem eléggé ijesztő e beszéd némely kitétele anélkül is, hogy ott keressünk rajta fogást, ahol valójában nincs is.)”
 • 37. bakosandras 2012. január 29. 13:44
  „Ha a Jobbik deklarálja, hogy nem fogadja el a demokrácia játékszabályait, akkor a jelenlegi alkotmány szerint nem működhet Magyarországon.”
 • 36. bubuk 2012. január 29. 13:01
  „Azt elmondta, hogy mik nem. Azt, hogy mik igen, azt még titkolja.”
 • 35. Rotkiv 2012. január 29. 12:58
  „Nekem speciell Francia vagy nyugati orientáció szimpatikusabb mint
  akár Orosz vagy Törökországgal fémjelzett keleti. Az egyiknél szabadság a mottó, a másiknál a szabadság elfojtása - lehet választani.”
 • 34. X_Y 2012. január 29. 12:29
  „23. magyarock1 2012.01.29. 00:17
  "A következő kormányt úgy fogják hívni, hogy Jobbik-kormány.És akkor végre talán rend lesz."

  És az országodat, a Magyar Népköztársaságot meg csak úgy fogják hívni, hogy Oroszország pincsikutyája....

  Gondolom az iráni olajat az argentin cseresznye mintájára majd a Magyar Néphadsereg szállítógépeivel hozatjátok:)

  Szánalmas bagázs...”
 • 33. nemecsekerno_007 2012. január 29. 12:28
  „"Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzeti szocialisták, de demokraták sem vagyunk"

  Hát persze, mert OPPORTUNISTÁK vagytok : ) Mint az összes többi párt és a választók nagy része : )”
 • 32. gubanc 2012. január 29. 12:17
  „Ezaz! Nagyobb oroszhívő lett már, mint Komócsin elvtárs!
  A jobbik jobban tgenné, ha a magyar nyelv megőrzésért harcolna és nekimenne azoknak a barom reklámoknak, amiből már magyar szó talán kettő a tízből. Harcolna a magyar feliratokért a kereskedelemben. Jobban tenné, ha a magyar cégek létrehozását ösztönözné és verekedne azok támogatásáért. jobban tenné, ha a magyar termék image-t eröltetné és nem a fenéktörlést uniós zászlóval.”
 • 31. zehn 2012. január 29. 11:57
  „Amíg egy párt vezetőjének értelmi szintje az óvoda és az ált. iskola első osztálya közt mozog, nincs mitől tartani.
  Basszus! jut eszembe, a jelenlegi gazdasági miniszter sincs jobban eleresztve. Kezdek szomorodni.”
 • 30. lukrecia 2012. január 29. 11:56
  „27: "Vona időről időröl előjövő ostoba kinyilatkoztatásaival( a múltkori zászlóégetés, most ez, meg régebben is voltak..) eltántorítja maguktól a kicsit is értelmes, gondolkodó szavazókat, így a párt népszerűsége behatárolt"
  Erről beszéltem alant. Tudatosan "szabályozzák" tetteikkel, nyilatkozataikkal a tagság létszámát. Csurka is ugyanezt csinálta, ezzel lekötötte, megtévesztette a jobboldali erőket. Vona egy beépített megtévesztő”
 • 29. kristóf65 2012. január 29. 10:38
  „Először komcsiznak, aztán meg Oroszországtól és Kínától várják a segítséget?

  Ez ugye csak egy vicc? Ezt Vona sem gondolhatja komolyan.”
 • 28. fedora 2012. január 29. 09:10
  „Ti nem vagytok senkik!!!! :D”
 • 27. Mil 2012. január 29. 09:00
  „Valójában a jobbik nemzetiszocialista, a szó minden értelmében. Hisz nacionalisták, és szocialisták is egyszerre. Szociális gondoskodást, egyenlősdit szeretnének, kapitalizmus-és tőkeellenesek, nyugatellenesek, globalizációellenesek, ezen kívül bár próbálják leplezni, antiszemita beütésűek. A romaproblémát jól fogják meg, bár a párt alsóbb szintjeiben, a gárdában ez már igen vulgárisan jelenik meg. De felsőbb szinteken vannak meglepően értelmes nyilatkozatok, koncepciók a problémára. Persze azt csak remélni lehet, hogy ténylegesen így gondolják, és nem a hitleri megoldással..
  Az az ország szerencséje, hogy Vona időről időröl előjövő ostoba kinyilatkoztatásaival( a múltkori zászlóégetés, most ez, meg régebben is voltak..) eltántorítja maguktól a kicsit is értelmes, gondolkodó szavazókat, így a párt népszerűsége behatárolt, megmarad a romaproblémákkakal súlyott területen élőknél, és az agyatlan mélymagyarkodü nacionalistáknál..
  Ugyanakkor a fidesz, ha értelmes lenne(nem az..), akkor könnyen kihúzhatná a Jobbik alól a szőnyeget: csak a romakoncepciójukat kellene átemelni, vagy legalább egy részét, a szalonképes részét. Persze Orbán, mint sok mást(mondhatni semmit..), ezt sem képes felismerni.”
 • 26. joy 2012. január 29. 07:44
  „T:künk tele a megmondogatók diktatúrájával!”
 • 25. smalltown 2012. január 29. 01:46
  „"Nem vagyunk kommunisták, nem vagyunk fasiszták, nem vagyunk nemzeti szocialisták, de demokraták sem vagyunk"

  Nagy SENKIK vagytok!”
 • 24. gubanc 2012. január 29. 00:27
  „Pontosítás. Irán olajkészlete fogyóban. Számunkra használhatatlan, mer vezeték nincs, tankhajóink nincsenek.
  Épezért fogtak atomprogramba.”
 • 23. magyarock1 2012. január 29. 00:17
  „A következő kormányt úgy fogják hívni, hogy Jobbik-kormány.És akkor végre talán rend lesz.”
 • 22. újratöltve 2012. január 28. 23:24
  „21. lukrecia 2012.01.28. 22:48.. Frakk! Van olaja Iránnak! Az ideszállítással lenne problémánk! A barátság vezetéken nem megy, tengeri kikötőnk meg ugye azóta nincs, "mióta 3 tenger mosta Magyarország partjait!"(ráadásul az EU most jelentett be embargót az iráni olajra)Tudom, hogy ti imádjátok Iránt, beszélitek is a fárszit, de mégsem kellene itt bevezetni a sariát! Téged és engem őszinte szavaink miatt már felkötöttek volna!”
 • 21. lukrecia 2012. január 28. 22:48
  „Iránnak nincs olaja :)) na megyek aludni Gubanc .......”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két ember meghalt Vid mellett az erdőben

Egy apa és a fia fejlövés miatt meghalt a Marcal-Bitvaközi Vadásztársaság területén az erdőben -… Tovább olvasom