Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Vona perre ment Terry Black kijelentése miatt, az alperesek többsége nem jelent meg a bíróságon

Hétfőn délután megkezdődött a Vona Gábor által Terry Black és Zuschlag János, valamint öt kormányközeli médium ellen indított személyiségi jogi per a Budapest Környéki Törvényszéken.
Az első- és másodrendű alperesen kívül a TV2, a Ripost, a Lokál, a Pesti Srácok és az Origo képviselőit idézte a bíróság - írja a mno.hu. Utóbbiaktól a Jobbik pártelnöke azért követel hatszázezer és másfél millió forint közötti sérelemdíjat, mert híresztelték előbbiek arra vonatkozó, emlékezetes botrányt kavart állításait, miszerint a politikusnak homoszexuális kapcsolatai voltak, illetve meleg bulikba járt szórakozni.

Míg Vona Gábor és ügyvédje megjelent, a hét alperes részéről mindössze három jogász jött el. Később kiderült, hogy a Terry Blacknek – polgári nevén: Rácz Károly – postázott idézés tértivevénye „nem kereste"-jelzéssel érkezett vissza. A TV2 azért nem képviseltette magát, mert a felperes a TV2 Médiacsoport Kft.-t nevezte meg keresetében, ami időközben Zrt. lett. Vona ügyvédje, Kummer Ákos kérte a bíróságtól a jogutódlás megállapítását.

A Vona által benyújtott kereset szerint mind politikusként, mind magánszemélyként sértették személyiségi jogait azok az állítások, melyek egyfelől azt a látszatot keltik, hogy hamis képet festett magáról a közvélemény előtt – tehát hazudott választóinak –; másrészt a családi életét is rosszul érintették a híresztelések.

– Talán nem kell magyaráznom, hogy mit érez egy feleség és egy kiskamasz fiú, ha olyan állításokkal kell szembesülniük, hogy a családjuk hazugság, az apukának titkos, homoszexuális élete van – mondta Vona a tárgyalóteremben hozzátéve, hogy azóta az utcán is beszólásokat, megjegyzéseket kapnak, neki pedig például lakossági fórumokon is tesznek fel kérdéseket a témában.

Szerinte a támadássorozat a legfontosabb politikusi tőkéjét, a szavahihetőségét próbálja megtorpedózni.

– Ha homoszexuális lennék, vállalnám – mondta. 

Vona elmondta, méltatlannak tartja, hogy a bíróságnak ilyen ügyeket kell tárgyalnia, de politikusként feladatának érzi, hogy a közbeszéd eldurvulása ellen minden jogi eszközzel fellépjen. Megemlítette azt is, hogy Orbán Viktor a parlamentben tett utalást a szexualitására.

Az alperesek egy része nem terjesztett elő írásbeli ellenkérelmet a bíróság számára, Zuschlag János beadványa pedig nem felelt meg a formai követelményeknek.

Az Origo előterjesztésében hivatkozott többek között a tényfeltáró újságírás védettségére, és arra, hogy a sajtó feladata a közszereplők ellenőrzése. Alperesi részről elhangzott az is, hogy Vona mint közszereplő meg tudja védeni magát, és valójában nem is következett be nála semmilyen hátrány a kifogásolt cikkek miatt. A Ripost jogásza tagadta, hogy a perbe fogott sajtóorgánumok összehangolt támadást folytattak volna Vona Gáborral szemben.

Vona Gábor az üggyel kapcsolatban a következő postot tette ki a Facebook-oldalára:

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben a férfi, aki a világbajnok kajakos halálához vezető balesetet okozta

A férfi szombat hajnalban rohant bele egy álló autóba Budapesten, Janza Richárd ifjúsági világbajnok kajakos meghalt a balesetben. Tovább olvasom