Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Vona: vonják felelősségre az önkormányzatok eladósítóit!

A Jobbik követeli, hogy az önkormányzatok adósságának állami átvállalásával párhuzamosan kezdődjön meg a szektor eladósodásáért felelős emberek elszámoltatása is - jelentette ki az ellenzéki párt elnöke pénteki sajtótájékoztatóján.
Vona Gábor szerint ennek a munkának kiváló kerete lehetne a Jobbik által kezdeményezett parlamenti vizsgálóbizottság, amely a 2002 és 2010 közötti önkormányzati eladósodás okait vizsgálná és felderíthetné az egyes önkormányzatok eladósodásának okait is.

A Jobbik elnöke szerint mindenképpen különbséget kell tenni azok között az önkormányzatok között, amelyek a 2002 óta a szektort negatívan érintő kormányzati döntések okozta kényszerpályán mozogva adósodtak el, illetve azok között, amelyek a vezetőik felelőtlen döntéseinek hatására halmoztak fel kezelhetetlen mennyiségű adósságot.

Vona Gábor hangsúlyozta: az utóbbi kategóriába tartozó települések vezetőit mindenképpen szankcionálni is kell a büntetőjogi kereteken kívül akár politikailag is, például a közéletből való kizárással.

Kiemelte: a Jobbik várja az ellenzéki és a kormánypárti képviselők támogatását is a vizsgálóbizottság felállításához.

Orbán Viktor miniszterelnök október 27-én jelentette be, hogy összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól úgy, hogy az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, az ötezer lakosúnál nagyobb települések adósságállományának pedig csak egy részét. Ez utóbbiak esetében egyenként - az egy főre jutó helyi adóbevételek alapján - számolják ki az adósságátvállalást. Azoknál az önkormányzatoknál, ahol az egy főre jutó helyiadó-bevétel az átlagnál kevesebb, ott az állam nagyobb segítséget nyújt.

Vona Gábor ezzel kapcsolatban leszögezte: a kormány elképzeléseiben rengeteg a bizonytalanság, látszik, hogy a tervezet kidolgozatlan, pedig a kormánynak már két éve volt a régóta látható problémák kezelésére. A Jobbik elnöke szerint a Fidesz 8 év ellenzéki politizálás alatt sokkal több időt fordított "a hatalom bebiztosítására, a fékek és ellensúlyok lebontására", mint a gazdaság megmentésére és az érdemi kormányzás előkészítésére.

Hozzátette: ebbe a koncepcióba "bele van kódolva a méltánytalanság", hiszen a jól gazdálkodó és el nem adósodott önkormányzatok és emberek úgy érzik, hogy becsapták őket és megint az jár jól, aki felelőtlenül gazdálkodott az elmúlt években.

Vona Gábor szerint egyébként az adósságátvállalásnak az önkormányzatiság a vesztese lesz, mivel a szektor további leépítését viszi majd keresztül a kormány az adósságok átvállalásáért cserébe.

Olvasóink írták

  • 2. lukrecia 2012. november 16. 19:00
    „Teljes mértékben egyet tudok érteni, ebben a kérdésben vele. Nem lehet az egészet egybemosni, és a néppel ezt is kifizettetni.”
  • 1. szatyi 2012. november 16. 13:28
    „Mit szól ehhez a Lázár János?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Markó utcában bérelnek ingatlant a Miniszterelnökségnek

A strukturális átalakítás miatti apparátusbővüléssel magyarázza a fejlesztési miniszter azt, hogy… Tovább olvasom