Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Vörös festékben ázik Horthy felavatott szobra

Vörös festékkel öntötték le Somogy megyében Horthy Miklós vasárnap avatott szobrát. A Jobbik feljelenti az elkövetőt.

Szilágyi György képviselő szerdán feljelentette a legfőbb ügyésznél Dániel   Péter ügyvédet, aki szerdán hajnalban vörös festékkel leöntötte a vasárnap a Somogy megyei Kerekiben felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelynek nyakába "Tömeggyilkos, háborús bűnös" feliratú táblát akasztott, az erről készült fényképeket pedig megosztotta egy közösségi oldalon. 

Ezt szerdán, sajtótájékoztatón jelentette be az ellenzéki   politikus, hozzátéve: a Jobbik "nem tűrheti el az ilyen cselekedeteket", ezért szerdán feljelentéssel fordult Polt Péterhez közösség elleni izgatás, rongálás és kegyeletsértés gyanúja miatt. A Jobbik fontosnak tartja az eljárás során Dániel Péter elmeorvosi vizsgálatát is, mert a párt szerint az ügyvéd "magamutogató, közveszélyes őrültként" viselkedik.

Emellett a jobbikos képviselő bejelentést tett az ügyvédi kamaránál is, mert szerinte Dániel Péter ügyvédi minőségéhez méltatlan magatartást folytat.   Kérte a kamarától ennek megvizsgálását, illetve Dániel Péter kamarából való kizárása lehetőségének mérlegelését.

Szilágyi György szerint Dániel Péter tettével a magyar zsidóság megítéléséne is ártott, ezért a Jobbik felszólítja "a máskor oly hangos" zsidó szervezeteket, különösen a Mazsihiszt, hogy ítéljék el ezt a   cselekedetet. Felháborítónak nevezte, hogy Dániel Péter, semmibe véve a helyi közösség akaratát, beavatkozott Kereki közösségének az életébe és "megélhetési rettegőként próbálja meg ráerőltetni az akaratát az ott élőkre".

Korábban

A Somogy megyei Kerekiben szerda hajnalra vörös festékkel öntötték le a vasárnap felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot, amelyet a felállítás ellen tiltakozó ügyvéd, Dániel Péter korábban kilátásba helyzet.

Jelenleg leszerelték a talapzatról, és elszállították a helyszínről a szobrot, de a festéknyomok jól láthatóak a talapzaton is.

Kereki - vörös festékkel leöntötték Horthy Miklós szobrát, amelyet a helyiek elvittek a helyszínről
Marton Lajos, Kereki polgármestere az MTI-nek elmondta, a szoborállítók megpróbálták fokozottan őrizni az alkotást a kilátásba helyezett támadás miatt, amelynek hajnali kettőkor még nem volt semmi jele. Vélhetően ezután nem sokkal történt az akció. A helyszínen megtalálták a festékes dobozt.

Fotó: Index/Dániel Péter/Facebook
Fotó: Index/Dániel Péter/Facebook

A rendőrség a helyszínen rögzítette a nyomokat. Az 570 lakosú település csütörtöki testületi ülésén tárgyalja majd az ügyet, bár többet nemigen tehet, minthogy polgárőrökkel is megpróbálja óvni a közterületeit - tette hozzá a polgármester. Korábban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy a szoborállítás, amit az önkormányzati testület támogatott, megosztotta a falut.

Fotó: MTI/Varga György
Fotó: MTI/Varga György

Zetényi-Csukás Ferenc, a Horthy István-Mártírok és Hősök Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, rendőrségi feljelentést tettek, és további jogi lépéseket is terveznek, egyebek között a keletkezett kár miatt. A szobrot ők vették le a talapzatról a rendőri helyszínelést követően. A festéket higítóval leszedik róla, helyreállítják, majd hamarosan visszakerül az eredeti helyére. Mint kifejtette, elképesztőnek és egyben elkeserítőnek tartja, hogy ilyen megtörténhetett. "Rendkívül primitív cselekedet, ami minősíti az elkövetőt" - tette hozzá, hangsúlyozva, a vele egy nézetet vallók sosem tettek ilyet olyan történelmi személyiségeknek állított szobrokkal, amelyek dicsőítésével nem értenek egyet.

A klubrádio.hu közlése szerint Dániel Péter ügyvéd saját Facebook-oldalán számol be róla, hogy az éjjel vörös festékkel öntötte le Kerekiben a Horthy-szobrot, amelynek nyakába "Tömeggyilkos, háborús bűnös" feliratú táblát akasztott".

Olvasóink írták

143 hozzászólás
 • 143. Koszta 2012. május 22. 23:18
  „Még egy apróság: VVEszter méltatlan az ügyvédi Kamara szerint a jogi pályához? Nos, akkor egy ilyen ügyvéddel mi a helyzet? Az ügyvéd nem a jog védelmében és szellemében kell, hogy ténykedjen? Ha ez méltó egy ügyvédhez, akkor milyen jogállamban élünk?”
 • 142. Koszta 2012. május 22. 23:11
  „Teljes mértékben egyetértek "40. macs" hozzászólással...
  Tekintve, hogy 56-ot sokáig ellenforradalomnak tanították, majd "rehabilitálva" lett, "forradalommá"... Holott olyanokat hallgatva, akik átélték lehet, hogy egyik sem volt... Avagy többféle elemet is tartalmaz(hat)ott...
  Kinek higgyünk?
  A hatalmi tényezők függvényében számtalan embert rehabilitáltak és értékeltek át már a történelem folyamán... Lásd Nagy Imre...
  Fehér terror/vörös terror... Munkaszolgálat/Recsk...
  Ki az egyik, ki a másik "történelemkönyvet" olvasván süt a másikra bélyeget...
  Én hiszem, hogy a "halgattassék meg a másik fél is" elve az, ami az igazsághoz vezethet...
  Ha van két történelmi vélemény, tábor, akkor mindnek van "szakértője", történésze... Üljenek le közösen... hozzák a "bizonyítékaikat", hiszen a levéltári anyagok, történelmi tények egyformán hozzáférhetőek...
  Induljon "tudományos" vita... Ez elvezethet valahova...
  De az önbíráskodás hova visz? Milyen "üzenet" az, hogy bárki megrongálhat köztéri szobrokat? Sötétben bujkálva, alattomosan... Ez lenne a demokratikus módszer? Ha valamivel nem értek egyet, el akarok távolítani egy szobrot, átneveznék utcákat, változást akarok, akkor van mindennek hivatalos, demokratikus útja, módja...
  Függetlenül egyesek személyes megítélésétől ezt a szobrot nem titokban, este sutyiban tették oda, ahova került... Köztérre... Ami nem a "magánakciók" tere... Ezzel szemben az esti locsoló a sunyi lopakodásával magát és az elveit teljes mértékben (le)minősítette... A diktatúrához szokott emberek hiszik, hogy bármit megtehetnek... Önhatalmúan... "Bátran", este, suttyomban... Nem biztos, hogy igaza van...
  Hiszen igenis tény, hogy míg más államokból már javában jártak a vonatok a táborokba, addig 44-ig tőlünk nem történt deportálás... Pont ezért szálltak meg minket a németek... Amihez pedig Horthy zsarolása is kellett... a fia halála... 44-ig a Horthyista Magyarország az európai zsidóság menedéke volt... és még számtalan olyan tény van, ami árnyalhatja a bélyeget, amit a poszt kommunista "történelem" Horthyra festett... És fest azóta is, mint látjuk.
  Szó szerint, és átvitten... De az igazság sosem a szélsőségekben van... Szerintem. A szoborgyalázás pedig szélsőség. Erősen. Hisztéria... Tények, érvek helyett, de azokat sosem helyettesítő "logika"... Aki kiabál, az azért teszi mert fél, fél hogy nincs igaza... A hangerővel ezt pótolná... Akinek pedig nincsenek építő érvei, az meg elmegy festéket venni... Rombolni, rongálni... Igen, ezt könnyebb.”
 • 141. papagalya 2012. május 18. 17:42
  „Minnél gyorsabban le kellett volna mosni, mert idővel köt a festék.
  Egyébként tudatlanság miatti barbárságnak tartom.”
 • 140. zx001 2012. május 18. 17:39
  „Kérdés Ányezhez:
  Hogyan kell rendesen történelemkönyvet olvasni?
  Tudod a kinyatkoztatás, a kiosztás, és a vélemény 3 különböző dolog.”
 • 139. Ányez 2012. május 18. 15:12
  „126. zx001 2012.05.17. 20:52
  Bocsi, azt hittem, hogy ennek a felületnek a lényege az, hogy itt mindenki elmondhatja a véleményét. Okos kérdésedre válaszolva: nem, nem én fogom megmondani a "tutit". (Mármint, hogy ki érdemel szobrot és ki nem.) És azt hiszem nem nagyobb az arcom mint a Tiéd, szóval biztos belefér a 13"-os diszpléjedbe. :-)”
 • 138. Logaritmus 2012. május 18. 12:39
  „Napóleon és Horthy úgy hasonlítanak egymásra mint a bélszín steak és a mirelit bélszínroló.”
 • 137. Kerekes 2012. május 18. 11:03
  „1. Mindig a győzők írják a történelmet. Csodálkoznék, ha szebb képet adtak volna nekünk Horthyról, mint amit sokan ismernek, olvastak.
  2. Nagyon rossz a példa. De! Napóleon miatt rengeteg francia meghalt, egy kilátástalan háborút indított Oroszország ellen. És csinált jó dolgokat is ... De végül megbukott. Nagyon. Kíváncsi lennék, hogy öntögetik-e vörös festékkel a szobrokat, mondjuk Párizsban. Igaz sokkal régebben élt. Amikor megbukott, biztos nem állítottak szobrot neki. De most állnak!
  3. Amikor valamely politikust elítéljük, (vagy bárkit) akkor eszembe jut régi tanárom kérdése: Tudott volna-e más jobbat, többet tenni? Ez is érdekes kérdés.”
 • 136. saturnus 2012. május 18. 09:36
  „134. Csecs 2012.05.18. 07:45
  135. Csecs 2012.05.18. 07:46

  Döntsd már el végre,most Rákosit imádod,Kun Bélát, Kádárt, Orbán Viktort ,Szájert,kövért hisz ők is kommunisták MSZMP tagok ,Kisz titkárok sőt Az egyikük a MSZMP AGITÁCIÓS ÉS PROPAGANDA iroda osztályvezetője volt Ildikó munkatársa. Lobogtasd a vörös tagkönyvedet ami most narancssárga és lesz belőle fekete. Hitler is ezt a pályát futotta be szocialistakomunista fasiszta azaz nemzeti szocialista.”
 • 135. deszki 2012. május 18. 08:43
  „Nekem gyanús ez a Horty. Az első útján egy gumicsónakról kilövik alóla a Szent-Istvánt Kotor előtt.(Nézzünk már utánna tengerész-szakdolgozatának) Bevonul Budapestre, majd elfogadja a Trianoni békediktátumokat (akkor ki az okozója Trianonnak? Ő aktív, magasrangú tisztként részese volt a vesztes folyamatnak is). Balfékeskedik még egy kicsit Hitlerrel, aztán mond egy "Bocs"-ot, azt elhúz Portugáliába. (Erre mondta Torgyán "pancserpuccs"Van egy komplett hadserege, erre egy SS zázlóalj elfoglalhatja az országot. Ezek után még azt hiszi, hogy Ő a hadak ura és elfelejti megszervezni a kiugrást, azt hiszi elég, ha besétál a rádióstúdióba. ÁNÁLFÁBÉTA
  Ha tényleg nagy államférfi ,hogy-hogy nekünk csak ilyen szerencsétlen flótások jutnak ?
  A szoborról először azt hittem, hogy karikatúra, azzal a förmedvény nagy sapkával.”
 • 134. Csecs 2012. május 18. 07:46
  „131: Kun Béláról beszélsz vagy Szamuely Tiborról? Vagy netán Rákosiról, Kádár pufajkásairól?”
 • 133. Csecs 2012. május 18. 07:45
  „132: Havas Szófia, mint név mond valamit??? Mit pampogsz itt ´56-ról? Jó hogy nem mindjárt ellenforradalmazod, mint az említett elvtársnőd vagy BIszku apád!
  Horthy vagyona EGY FILLÉRREL SEM gyarapodott a 25 éves országlása alatt, Portugáliában pont a megmentett budapesti zsidók (Weiss, Rosenberg) támogatták egyéb jövedelem híján.”
 • 132. saturnus 2012. május 18. 06:38
  „Deadman elvtársaid dolgoznak rendesen-A Szálasi Ferenchez hű, egykori nyilas parlament egy tagjának, az író Nyírő Józsefnek pünkösdre tervezett székelyudvarhelyi újratemetése többszörösen a figyelem középpontjába került. Mindenekelőtt az író politikai pályafutása, a nyilas parlamenti tagsága, Szálasi hűsége miatt, de azért is, mert az újratemetést a magyar Országgyűlés kezdeményezte, s mert azt minden bizonnyal magyar közpénzből finanszírozzák.”
 • 131. saturnus 2012. május 18. 06:03
  „124. Deadman 2012.05.17. 15:36/ Tudtommal kommunizmus nem volt Magyarországon. Kommunizmus mint olyan társadalmi forma annak nézzél utána te tejtartó,hogy mi az. Messziről jött ember azt mond amit akar. Nagyon sokszor bebizonyosodott már ,hogy 56-os forradalmárnak állították be magukat az emberek aztán kiderült,hogy általános iskola alsó tagozatába járt és azt sem tudta szerencsétlen mi zajlik körülötte és miért. Mint ahogy te sem. 56-ban Rákosi diktatúrája miatt ,a hatalomért mozdultak meg az emberek,akiket mint pl Szegeden is először a gyárak,üzemek,iskolák és egyetemek vezetői küldték ki az embereket az utcára. Ennek a politikai belharcnak nyomán és ne feledjük még alig telt el tíz év a II-ik világháború után a régi rendszer vesztesei és elbukott politikai csoportok csatlakoztak a politikai zűrzavarhoz. Közben nagyon sok köztörvényes bűnöző akik a zűrzavart kihasználták rendesen bealakítottak.Az így keletkezett káoszban egy társadalmi konfliktus polgárháború vette kezdetét. De ha már ott tartunk te nagyobb kommunista vagy mint a jelenlegi fidesz. Olyan kommunista szöveget eresztesz el ,hogy szinte lángol. Látom a homlokodon a vörös csillagot,biztos otthon is a vörös csillagokkal van tele a lakásod meg ov képével. Mert az is rákosi nyomdokaiba lépett. És mint ahogy az emberek közt járva minden fele csak a panaszáradat hallatszik. Akkor is az emberek elkeseredettek a korrupt vezetőik miatt és tőrt ki a konfliktus. Mit teszel ha megint felrobban ez a társadalom pedig most nincs kommunizmus akkor mit mondasz? Meg milyen Kánaánról hablatyolsz ? Horthy egy szót sem tudott magyarul és más félmillió ember életébe került az áldásos tevékenysége. Most már bizonyossá vált,hogy te a kisegítő iskolában tanultad a történelmet,nem baj majd az élet elébed teszi a való életet és ha mondom "ha" vén sza@os leszel akkor megtapasztalhatod mikor volt jobb élni az embereknek. De még egy adalék,Horthy felkavarta a sza@rt és itt hagyta romokban az országot. Utána kihúzott családjával Portugáliába és ott élt és családja is ott él fényűző módon abból amit itthon lopott és rabolt. Ezt teszik azok is akik mellé állsz és azon a szemüvegen át látsz amilyen eszmét vallasz. De majdcsak eloszlik a köd a szemed elől ámbár erre kevés a remény kicsi a valószínűsége mert értelmileg nem vagy képes felfogni a társadalmi folyamatokat.”
 • 130. Mogyoró 2012. május 18. 04:58
  „Hiába átüt a vér ami az ő lelkén szárad, sok sok magyar ádozattól.”
 • 129. Deadman 2012. május 18. 04:14
  „127. smalltown 2012.05.17. 22:49

  Imádom ezeket a beírásokat..Nagyapám a DON Kanyarból jött vissza aztán meg az oroszok elvitték egy kis "munkára " és Onnan is visszajött de Ő SOHA sem a kormányzót hibáztatta hanem Trianont és azokat akik ezt a Trianoni helyzetet teremtették....Egyszer az életben nem a dogmáitokat szajkozzátok hanem vessétek be magatokat és probáljatok HITELES dokumentumokat is olvasni..mert az 1950 és 1989 közötti Oktatás ELFERDÍTETTE és ELHALLGATTA a Kormányzó tetteit és csak azt sulykolta mennyire volt rossz ember..Voltak hibái kinek nem de a KORMÁNYZÓ nem tett olyanokat mint pl Rákosi Kádár és a Kommunisták....A Külpolitikája mindig is nyugatbarát volt és probált semleges maradni ameddig lehetett és amikor látta, hogy szar van apalacsintában megpróbált kiugrani a háborúból is..Aztán Kényszerítették hogy adja át a hatalmat

  OBJEKTIVITÁS elvtársak Objektivitás..Mert nehogy azt mondjátok hogy most újra ha valami nem tetszik akkor döntögessünk szobrokat meg rongáljunk...Ez a primitívség netovábbja Tisztelt Elvtársak !!!!!!”
 • 128. vertesimarika 2012. május 18. 00:43
  „Arra azért kíváncsi lennék, hogy miért nem jelenhetett meg a hozzászólásom?????? Kedves DeModerátorok?
  Én csak annyit írtam, és kértem, hogy ne engedjünk az efféle csábításoknak, és ne hagyjuk, hogy megosszanak bennünket, magyarokat.
  Az ilyen akcióknak az a célja, hogy megossza a magyar társadalmat, itt ez a fazon, csak egy eszköz, egy kis pont, ugyanúgy, mint azok a csatornák, ahol leadják az ilyen híreket, hogy az embernek egyből összeszoruljon az ökle ez vagy az miatt.
  Itt nem az a lényeg, hogy mit adnak le, és hogyan, már régen nem. Csak annyi, hogy feszültséget keltsenek a magyarokban, ellentétet szítsanak, tudjátok, oszd meg és uralkodj!!!! Ébresztő, fogjunk össze, és segítsük egymást, ahelyett, hogy szapuljuk a másikat.

  Remélem ebben semmi kivetnivalót nem találnak a moderátorok, ha igen, akkor legalább írják, le hogy mely szavam ütközik a véleménnyílvánítás szabadságával???”
 • 127. agyhalott 2012. május 17. 22:56
  „Akik divatot teremtettek:
  http://hirklub.hu/?page=cikk&rovat=60&id=3922

  Vörös festékkel öntötték le a Károlyi-szobrot
  echotv.hu
  Vörös festékkel öntötték le a Parlament mellett álló Károlyi Mihály szobrot kedden a reggeli órákban - erősítette meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt követően, hogy az MTI újságírói jelezték a rongálást.
  "Vagonvörös alapozó festéket" öntöttek az V. kerületben álló egész alakos szoborra. A festék a Károlyi Mihály volt államfőt mintázó szobor egyik karjára, cipőjére, valamint a márványtalapzatra folyt - mondta Hújber Éva.”
 • 126. smalltown 2012. május 17. 22:49
  „124. Deadman 2012.05.17. 15:36

  Nekem a történelmet a Nagyapám mesélte aki HARCOLT AZ I. VH-

  Szerencses, hogy nagyapad nem ott szolgalt, akiket Horthy otthagyott megfagyni....”
 • 125. zx001 2012. május 17. 20:52
  „125. Ányez

  És te fogod megmondani a tutit?
  (Mármint, hogy ki érdemel szobrot és ki nem.)
  Vegyél vissza az arcodból, mert nekem csak 13" -os display-em van.”
 • 124. Ányez 2012. május 17. 16:53
  „Senki nem reagált a korábbi kommentjeimre, kár... :-(
  Ismét felhívnám a figyelmet arra, hogy nehogy olyan ember kaphasson már Magyarországon szobrot, aki esetében azon vitatkozunk, hogy "jogosan" (=értsd külső nyomásra vagy bármire) vagy jogtalanul haltak meg emberek az ő ideje alatt. Nanemáááá!
  Sok kommentelőnek meg olyan borzalmas a helyesírása, hogy nem tudom elképzelni, hogy valaha rendesen megtanultak (történelem) könyvet olvasni. Bocsi.
  Szobrokat pedig ne rongáljunk.”
143 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klubrádió: törvénybe iktatott törvénytelenség a médiaszabályozás módosítása

A Klubrádió szerint a kormánypártok médiaszabályozást érintő módosításai azt a célt szolgálják, hogy… Tovább olvasom