Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Vörös pokol Veszprém megyében

Kolontár, Devecser - Visszaköltözhettek a lakók tegnap a vörösiszap-áradattól sújtott Kolontárra. A településen ottjártunkkor kezdték el ledózerolni a megrongálódott házakat. Devecseren 270 épület sérült – tegnap a legsúlyosabban szennyezett részeken jártunk. Szegedieket kísértünk, akik egy kamionnyi adománnyal érkeztek Veszprém megyébe.
Bokáig a vörösiszapba süllyedve állok Devecseren, egy családi ház udvarán. Fémszagú a levegő. Körülöttem minden vörös. A házak, a kerti gyerekhinta, a szőlőprés. Vörös a ház falán futó borostyán, az ablakból kilógó függöny alja. Elhaladok egy iszapkupac mellett, a nyálkás sárból bicikli, pulóver, képkeret lóg ki. A legtöbb ház már üres, a helyiek a tűzoltók segítségével kimentették, amit lehetett. Az egyik épület falán felirat: „KÖSZ MAL".

A rémálom kezdete

A MAL, vagyis a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. kolontári vörösiszap-tározója október 4-én repedt meg: a timföldgyártás mellékterméke, 700 ezer tonnányi, a hipónál tízszer erősebb maró hatású elegy percek alatt elárasztotta a Torna-patak völgyét. Kolontáron és Devecseren végezte a legnagyobb pusztítást. Eddig kilenc halálos áldozatot szedett, 120-an sérültek meg. Az iszap 300 házba tört be, kiirtotta a Torna és a Marcal élővilágát, és a Rábában is tizedelte a halakat. Szétterült a környező szántóföldeken, évekre lehetetlenné téve ott a termelést.

Hazaköltöznek a Kolontáriak. Fotó: Veréb Simon (galéria)

Megmozdult az ország

A katasztrófa utáni napokban újságírók hada, önkéntesek, rendőrök, katonák, segélyszervezetek munkatársai érkeztek a két faluba. Önkormányzatok, cégek, civilek ajánlották fel segítségüket az ország minden tájáról. A szegedi Elekes Zoltán a tévében látta azt az autós társaságot, amelyik Budapestről vonult Kolontárra, hogy főzzön az ottaniaknak. Barátjával, Antal Zoltánnal elgondolkodott, mivel tudnának ők is segíteni a katasztrófa sújtotta települések lakóinak. Az elmúlt napok szervezőmunkájának eredményeként egy kamionnyi adományt indítottak el tegnap reggel Veszprém megyébe. A rakomány legnagyobb részét, másfél millió forint értékű, 14 raklapnyi kiváló minőségű zöldséget és gyümölcsöt a Dorozsmai Nagybani Piac Igazgatóság, a termelők és a bérlők ajánlották fel. Képviseletükben Törökné Szántó Katalin ügyvezető igazgató utazott velünk a helyszínre. A kamionba a Tápai pékség jóvoltából 100 kilogramm szeletelt kenyér került, Oláh János vállalkozó pedig 30 tábla mangalicaszalonnát adott .

– Rengeteg adományt kaptunk. A Szegedről érkezett zöldségek, gyümölcsök egy részét szétosztjuk a lakosság között, és a Baptista Szeretetszolgálat is főz majd belőle – hallottuk Tili Károlytól, Kolontár polgármesterétől. Bár a rendőrök csak a helyieket és az illetékeseket engedik be a településre, nekünk a polgármester jóvoltából sikerült bejutnunk.

Hazaköltöznek a Kolontáriak. Fotó: Veréb Simon (galéria)

Bontanak és építenek

A templomdomb előtt beszélgetünk. Innen indul el az új gát, amit három nap alatt építettek fel. A gáton túli részen egy markoló mélyeszti fogait az egyik háztetőbe: 35 házat dózerolnak le, mert a vörösiszaptól lakhatatlanná váltak. A falu magasabban fekvő részein a legtöbb épület érintetlen maradt. Ide tegnap déltől költözhetnek vissza a lakók.

Széttört műanyag kerti szék, virágládák, bútorok hevernek a vörösre színezett szántóföldön Kolontár és Devecser között. „A tiszta Budapestért" – olvasom már az egyik locsolóautón Devecser főutcáján. Egy kerten át, bokáig süllyedve az iszapban, megmászva kidőlt betonkerítést fotóriporter kollégámmal bejutunk az elzárt területre, a gipsszel felszórt utcára.

Az egyik házból kopácsolást hallok. Házi László édesanyja egykori otthonából menti, ami még menthető. Fia, Roland a nyelvét mutatja: vörös a felverődő portól – napok óta ezt lélegzik be. A kis házikó padlóján vastagon áll a vizes iszap. Bár az ajtó jól szigetelt, a vécéből felbugyogó vörös lé elárasztotta az épületet. – Ide soha nem lehet majd visszaköltözni – mondja a férfi. – Vörös lesz itt a függöny még húsz év múlva is.

Hazaköltöznek a Kolontáriak. Fotó: Veréb Simon (galéria)

Felajánlások a játszótértől a halászléig

Szeged önkormányzata és az Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. gálaestet szervez október 24-én, vasárnap 19 óra 30 perctől a Belvárosi moziban – a bevételt a város megduplázza, és a vörösiszap-károsultak megsegítésére ajánlja fel. Hétfőn indul Veszprém megyébe a Csongrád megyei Vöröskereszt kamionja, gyűjtést szervezett a Lions is. A Szín-design Kft. a Fitt World Fitness és a Pizzafutár játszóteret épít majd Kolontáron, a KÉSZ-csoport öt kulcsrakész házat húz fel, a Kossuth-díjas Makovecz Imre nevével fémjelzett csoport lakóparkot építhet a településen. Frank Sándor szegedi mesterszakács és csapata várhatóan jövő pénteken az 1100 literes bográcsában főz majd halászlét a helyszínen. Cégünk, a Lapcom Kft. a szegedi gálaestet támogatja, kiadónk munkatársai is összegyűjtötték adományaikat, amelyeket a Vöröskereszt továbbít.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány és is felszólal a választmány mai ülésén

Mesterházy Attila jelenlegi, valamint Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc korábbi pártelnök is… Tovább olvasom