Délmagyar logó

2018. 11. 21. szerda - Olivér 3°C | 8°C Még több cikk.

Vörös riasztás a várható újabb havazás miatt

A meteorológiai előrejelzések szerint a dunántúli területeken havazás és erős északkeleti szél várható a következő órákban; a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szerdán délután közleményben tudatta, hogy gépeik szigorú ütemterv szerint, folyamatosan dolgoznak, s arra kérte a közlekedőket, csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat vörös riasztást adott ki az ország egyes területeire a várható újabb nagy mennyiségű hó miatt, ezzel egyidejűleg a Magyar Közút Zrt. is magasabb készültségi fokozatra váltott. Az előrejelzések szerint estig várhatóan a dél-dunántúli régió teljes területén havazni fog, akár 25 centiméternyi hó is eshet. Ugyanakkor sokfelé nagyobb erejű szélre, hófúvásokra is lehet számítani.

A vörös - legmagasabb fokozatú - riasztást havazás miatt akkor adják ki, ha helyenként 24 óra alatt 20 centimétert meghaladó friss hó várható.

Az előrejelzések szerint nemcsak a Dunántúlon, hanem az ország más területein is lehet kisebb-nagyobb hóesésre számítani. Ezért a Magyar Közút Zrt. 77 üzemmérnökségének 3.300 dolgozója váltott műszakban, folyamatosan végzi majd az utakon a hóeltakarítást, hogy megakadályozzák a forgalom által letaposott hó lefagyását.

Az elmúlt hetekben jócskán megnőtt a só felhasználása a sok havazás miatt, ezért a cég a só mellett kevésbé hatékony - homok, zúzalék, salak -, vagy drágább - kálcium-klorid oldat - anyagokat is használatba vett és vesz a síkosságmentesítés során.

Kedden a Magyar Közút partnerei megkezdték a sóutánpótlás szállítását a társaság közép-magyarországi és dél-dunántúli régiójában található egyes üzemmérnökségekre, így nem fenyeget az a veszély, hogy egyes szakaszokon ne tudnák elvégezni a munkát - olvasható a közleményben.

A rendelkezésre álló sókészletet ugyanakkor a lehető leghatékonyabban kell felhasználni, ezért először az utak legveszélyesebb szakaszait, a kanyarokat, emelkedőket, hidakat, átereszeket sózzák a társaság gépei, a többi szakaszon érdesítő anyagokat használnak. A most kezdődő havazás által érintett régiókban megelőző védekezésként kálcium-kloridot használ a cég, és csak a havazás kezdetekor állnak át a gépek a szilárd só-érdesítőanyag keverékre. Emellett természetesen folyamatos végzik az utakon a hóeltakarítást, hogy megakadályozzák a hó letapadását a burkolatra.

A társaság arra kéri a közlekedőket, hogy csak akkor keljenek útra, ha halaszthatatlan dolguk van, akkor is csak megfelelő műszaki állapotú, és a téli, jeges közlekedésre alkalmas felszereltségű gépkocsikkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsz Suzuki akkumulátorát loptak el

Húsz Suzuki akkumulátorát lopták el egyetlen éjszaka alatt Szolnokon - közölte a… Tovább olvasom