Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Vörösiszapper: Már az építéskor kódolva volt a katasztrófa

F. Józsefné, a Mal környezetvédelmi vezetője mondta ezt a pénteken. A nő elsírta magát a tárgyaláson.
A katasztrófa már a X-es tározó megépítésekor kódolva volt a vádirathoz csatolt szakértői vélemény szerint, azon a hatósági előírások betartása mellett sem lehetett változtatni - mondta a harmadrendű vádlott F. Józsefné környezetvédelmi vezető a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper pénteki tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken.

A környezetvédelmi vezetőt halált előidéző gondatlan közveszélyokozással, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozással, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétségével, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével vádolják.

F. Józsefné az ellene felhozott vádakat megalapozatlannak nevezte a bíróságon felolvasott vallomásában, hangsúlyozva, hogy minden tevékenységet az engedélyekben meghatározottak szerint végeztek.

Kiemelte, hogy a Mal Zrt. a vádirat állításával ellentétben nem volt köteles veszélyhelyzeti tervet készíteni, mert nem minősült veszélyes üzemnek. Szerinte a nyomozás során készült szakértői vélemény súlyos tévedéseket tartalmaz, a cég iszapömléskor érvényes egységes környezethasználati engedélye szerint (EKHE) a vörösiszap-lerakók nem minősültek veszélyes hulladéklerakónak. A tározókat a vonatkozó rendelet szerint nem kell jelző- és riasztórendszerrel vagy védművekkel ellátni. Szerinte a szakértői vélemény is rögzíti: "az ellenőrzéssel kapcsolatos jogszabályok nem térnek ki a tározók statikai vizsgálatára, nem állapítható meg, hogy mely hatóságnak lett volna feladata a tározók rendszeres ellenőrzése". A cég soha nem lépte túl az engedélyeiben foglalt határértékeket, ezt bizonyítja az is, hogy a hatóság vízszennyezési bírságot nem szabott ki rá - mondta. Visszautasította azt is, hogy a tározó tetején lévő folyadék lúgtartalma túl magas lett volna, mert az EKHE eleve 13-as pH-értéket meghaladó értékre hivatkozott, csak abban a koncentrációt gramm/literben adták meg. Hangsúlyozta, hogy a X-es kazettán tárolt víz koncentrációjának növekedéséről a zöldhatóságot évente értesítették, amely nem emelt kifogást, "az éves jelentéseket rendre elfogadta".

A katasztrófa napjáról úgy nyilatkozott, hogy látták a gyorsvonatot megállító W. Ferencet a kollégáival, de senkinek nem volt pontos információja. A történtekről D. József értesítette 12:55-kor azzal, hogy hívja a környezetvédelmi felügyelőséget. A tűzoltóknak, rendőrségnek, mentőknek pedig azért nem szólt, mert addigra az iszapár már Devecsert is elérte, és úgy értesült, hogy a hatóságok a helyszínen vannak.

A környezetvédelmi vezető elsírta magát a vallomásának felolvasása közben, amelynek végén a felmentését kérte a bíróságtól.

Az ügyészség a Mal Zrt. ajkai telephelyén, a X-es számú vörösiszap-tároló kazettájánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében több bűncselekmény miatt emelt vádat 15 ember ellen. Az ügy elsőrendű vádlottja B. Zoltán, az ajkai timföldgyár vezérigazgatója, a másodrendű vádlott D. József vezérigazgató-helyettes, a harmadrendű vádlott F. Józsefné környezetvédelmi felelős. A vádlottak között több divízióvezető és igazgató mellett környezetvédelmi felelősök és diszpécserek szerepelnek.

A per október 15-én a másodrendű vádlott D. József vezérigazgató-helyettes meghallgatásával folytatódik, a bíróság a pénteken közölt tárgyalási menetrend szerint 2013 februárban helyszíni tárgyalást tervez tartani.

Olvasóink írták

  • 2. klj-54 2012. szeptember 28. 18:56
    „Attól félek, hogy politikai ítélet lesz.”
  • 1. igazságkereső 2012. szeptember 28. 17:26
    „Valaki ennek ellenére még is csak megadta a működési engedélyt!! Remélem, a halálos áldozatok miatti együttérzés okán sem úszhatják meg a felelősök a komoly büntetést! Véget kell vetni Magyarországon annak a sok éves gyakorlatnak,hogy "van az a pénz, amelyért..."!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világháborús gránát miatt lezárták a 71-es utat Balatonakarattyánál

Feloldották az ott talált második világháborús gránát miatt elrendelt útzárat a 71-es főúton. Tovább olvasom