Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

VOSZ: több tízezer fiatal munkába állását segítheti a pályakezdő minimálbér

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint indokolható a félelem az új minimálbér-intézménnyel szemben.
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint több tízezer szakképzetlen, illetve munkatapasztalattal még nem rendelkező fiatal felnőtt munkába állását segítheti a pályakezdő minimálbér bevezetése.

Dávid Ferenc szerint a VOSZ a pályakezdő minimálbér mellé tud állni, ha azt tisztességesen alakítják ki, és bevezetését alapos, háttérszámításokkal is alátámasztott, háromoldalú egyeztetések előzik meg.

A főtitkár elmondta: tisztában van azzal, hogy a differenciált minimálbér kényszerlépés, "sőt nem is kifejezetten szimpatikus", ugyanakkor a válságból való kilábalást követően lehet realitása.

A július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyve (Mt.) lehetőséget biztosít a kormánynak arra, hogy differenciált minimálbért állapítson meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) június elején már jelezte, megfontolják, hogy a pályakezdőknek külön minimálbért vezessenek be.

Az MTI információi szerint első lépésben háttérszámításokat készít arról, hogy más európai uniós tagállamokban hogyan működik, milyen hatása van a pályakezdő minimálbérnek a fiatalok foglalkoztatására.

Dávid Ferenc hangsúlyozta, hogy a pályakezdő minimálbéren történő foglalkoztatás abban is segít a fiataloknak, hogy közben szakmát tanuljanak, és néhány év alatt segéd- vagy betanított munkási státuszból a cég hosszabb távon is foglalkoztatott szakmunkásaivá váljanak.

Hozzáfűzte: ehhez a cégek részéről is "küldetéstudatra", empátiára lesz szükség. A pályakezdő minimálbér összegéről úgy vélekedett, hogy az eltérésnek a normál minimálbérhez képest érzékelhetőnek kell lennie, hogy "megmozgassa" a munkáltatókat, vagyis ösztönözze őket fiatal és szakképzetlen munkaerő felvételére.

A főtitkár szerint indokolható a félelem az új minimálbér-intézménnyel szemben, ugyanakkor reméli, elfogadható az is, hogy az új munkahelyek létesítéséért szabályozási oldalról is tenni kell. Hozzátette: az intézkedéssel elérhető lenne, hogy több tízezer fiatal ne segélyből, vagy közmunkából éljen, hanem a versenyszférában vállalhasson munkát.

Dávid Ferenc szerint a vitát a pályakezdő minimálbérről úgy kell elkezdeni, hogy rendelkezésre áll egy-egy javaslat a 2013. évi minimálbérre és garantált bérminimumra (szakmai minimálbérre), és ezek összefüggésében kell kialakítani, mennyi legyen a pályakezdők minimálbére. A 3 minimálbér-intézményről egyszerre kel tárgyalni, és mindhárom várhatóan jövő év elejétől érvényesíthető majd - mondta Dávid Ferenc.

Olvasóink írták

 • 3. C6H12O6 2012. június 10. 18:10
  „Nem a minimálbérrel kellene állandóan foglalkozni. Az alkalmatlan a megélhetés bármilyen formájára. A pályakezdők és a 25 éve dolgozók fizetése közt például csak 1500 Ft van sok helyen. Ezzel nem a pályakezdő fizetését sokallom...”
 • 2. Power 2012. június 10. 13:31
  „"megfontolják, hogy a pályakezdőknek külön minimálbért vezessenek be"
  "ösztönözze őket fiatal és szakképzetlen munkaerő felvételére"

  Ez aztán jövőkép! Szakszervezeti vezetőink és "képviselőink" mennyit tesznek el a válság idején?”
 • 1. Írástudatlan 2012. június 10. 10:59
  „Szerintem meg inkább a kűlföldre való kivándorlásukat.Amelyik fiatal boldogulni akar az elmenekül ebből a sz@rfészek korrupt országból.Hangsúlyozom aki boldogúlni akar!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Villámcsapás: több épület kigyulladt szombat éjszaka

Személyi sérülés sehol nem történt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Tovább olvasom