Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

WHO: Nincs pszichiátriai vészhelyzet Magyarországon

Nincs pszichiátriai vészhelyzet Magyarországon - derül ki abból a keddi közleményből, amelyet Pusztai Zsófia, az Egészségügyi Világszervezet, a WHO magyarországi irodájának vezetője juttatott el a Független Hírügynökségnek.
A WHO 42 országra kiterjedő felmérése szerint a kórházi ágyak tekintetében hazánk a 15., a pszichiáterek számát tekintve a 11., a kórházban kezelt fekvőbetegek tekintetében a 4. helyen áll. Székely Tamás egészségügyi miniszter egy keddi tájékoztatón azt is kiemelte, hogy a 42 ország közül egyikben sem csökkent olyan arányban az öngyilkosságok száma, mint Magyarországon, ahol az utóbbi években felére csökkent ez a szám.

A magyarországi főbb mentális zavarok előfordulása többé-kevésbé megegyezik az európai átlaggal - mondta szombaton Budapesten Matt Muijen, a WHO regionális tanácsadója, akinek vezetésével a jelentés készült. A tanácsadó is kiemelte: az európai átlagnál kedvezőtlenebbek a magyar öngyilkossági mutatók, hazánk a 2. helyen áll Litvánia mögött, ugyanakkor egy ország sem tudott olyan 50 %-os csökkenést felmutatni az öngyilkossági statisztikákban, mint Magyarország.

Muijen szerint nagyon magas a kórházi felvételek számára, amely amiatt alakult ki, hogy az alapellátásban a családorvosok nem látnak el pszichiátria betegeket ezzel növelve a szakorvosi ellátás terheit. A tanácsadó elsődleges célként ezért az alapellátás ezirányú fejlesztését és bevonását ajánlotta. Szintén javasolta a járóbeteg ellátás, a pszichiátriai gondozói-közösségi hálózat erősítését, a szociális és egészségügyi ellátás integrációját, a megelőzés és az otthoni kezelés, valamint a rehabilitáció fejlesztését.

A WHO regionális koordinátora emellett szükségesnek tartja a szakemberképzés erősítését, mivel Magyarországon ezen a területen nagyon alacsony a nővérek, szociális munkások száma. A keddi közlemény szerint az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai megfelelnek a Lelki Egészség Országos Programjában megfogalmazott célokkal, melyek megvalósításának nagy részét a források hatékony elosztásával is lehet segíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élelmiszerbiztonsági termékdíjat javasol a KDNP

Termékdíj bevezetését javasolta az élelmiszerbiztonsági ellenőrzések finanszírozására Medgyasszay… Tovább olvasom