Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

WWF: káros lenne az akácra vonatkozó korlátozások feloldása

Az Európai Unió egyelőre levette napirendről az inváziós fajokkal kapcsolatos jogszabálytervezet kidolgozását.
A WWF Magyarország nem tekinti a nemzeti érdekeket védő diplomáciai sikernek az inváziós fafajokra, köztük az akácra vonatkozó uniós jogszabályalkotás akadályozását, és felelőtlen szándéknak tartja az akác termesztését korlátozó hazai jogszabályok feloldását is - közölte a természetvédelmi szervezet hétfőn.

A WWF Magyarország emlékeztetett: az Európai Unió egyelőre levette napirendről az inváziós fajokkal kapcsolatos jogszabálytervezet kidolgozását, részben Magyarország fehér akáccal kapcsolatos felvetései miatt.

Glattfelder Béla európai parlamenti (EP) képviselő, az akácügyet elindító politikus azonban tovább menne, a magyar erdőtörvényt is felülvizsgálná az akácra vonatkozó korlátozások megszüntetése érdekében - írja közleményében a civil szervezet.

Az akácügyben eddig valamennyi jelentősebb tudományos műhely megszólalt, és ahol szakmai állásfoglalás született, ott kivétel nélkül kiemelték az akác, mint fafaj számos káros tulajdonságát - hangsúlyozza a természetvédelmi szervezet.

A WWF Magyarország aggályosnak tartja, hogy a Magyarországot képviselő döntéshozók nemzeti, gazdasági érdekekre hivatkozva akadályozzák egy súlyos természetvédelmi problémakör uniós szintű megoldását - idézi a közlemény Gálhidy Lászlót, a szervezet erdővédelmi programjának vezetőjét.

A közlemény szerint olyan idegenhonos fafaj felkarolásáról van szó, amelyet az erdőirtások, a túllegeltetés és a drasztikus vízszabályozások által tönkretett alföldi tájba telepítettek be, és amely hatalmas területeken további, növekvő ökológiai problémákat okoz.

Az akác jelenléte, terjedése csökkenti a biológiai sokféleséget, rontja a talaj és a vízbázisok állapotát, ami hosszú távon gazdasági károkkal, kockázatokkal, költséggel jár - hívja fel a figyelmet a szervezet.

Az akác terjedésének támogatása sérti az alaptörvényben megfogalmazott célok, így a természeti örökség, az erdők, a talaj védelmének teljesülését - hangsúlyozzák.

A WWF Magyarország szerint a jelenleg hatályos jogszabályok a magyar érdekek védelmére születtek, ezért nem megengedhető, hogy szűklátókörű gazdasági érdekekből fellazítsák ezeket - áll a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soltész: 2010-hez képest jelentős fejlődés ment végbe a szociális ágazatban

Az államtitkár az intézkedések közül kiemelte a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területen… Tovább olvasom