Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Záhonynál tart a tiszai árhullám

A Felső-Tiszán levonuló kisebb árhullám kedden Záhony térségében tetőzik, de jóval a készültségi szinthez tartozó vízállás alatt, így továbbra sincs szükség az árvízvédelmi készültség elrendelésére a folyó mentén - tájékoztatott a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.
A vízgyűjtő magyarországi és ukrajnai területén 2-3 milliméter, míg Erdélyben 5-7 milliméter csapadék hullott, ez azonban nem befolyásolta az ár- és belvíz elleni védekezést - közölte Bodnár Gáspár.

A térség mellékfolyói közül a Szamos a teljes magyarországi szakaszán apad, a Túr vízszintje pedig hétfő este az elsőfokú készültségi szint közelében tetőzött a határszelvényben. Az igazgató tájékoztatása szerint a Kraszna menti védvonalakon elsőfokú az árvízvédelmi riasztás. Itt a gátak jól bírják a terhelést, veszélyes árvízi jelenség nincs.

A korábban elrendelt belvízvédelmi készültségeket továbbra is fenntartja a vízügyi szervezet, így másodfokú riasztás van érvényben a Felsőszabolcs-alsó, illetve elsőfokú a Szamos-Krasznaközi védelmi szakaszon. A többségében éjjel-nappal működő négy szivattyútelep több mint 600 ezer köbméter vizet emelt át a folyókba.

Bodnár Gáspár elmondta, hogy mivel a talaj felső rétege vízzel telített, kevés csapadék is növeli az elöntéseket. Hozzátette: a felmérések szerint 6950 hektár terület van víz alatt, ez 300 hektárral több, mint amennyi hétfőn volt.

A következő néhány napon minimális csapadék várható, ezért a folyók vízszintjének csökkenésére, valamint a belvízhelyzet javulására lehet számítani a Felső-Tisza vidékén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tubes - KDNP-s nyílt levél a miniszterelnökhöz

A KDNP Pécs Városi Szervezete nyílt levélben intézett kérdéseket a miniszterelnökhöz a Tubesre… Tovább olvasom