Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Zajtérkép a nagyvárosokban

A hazai nagyvárosoknak 2012-ig kell elkészíteniük zajtérképeiket, eleget tenniük a zajforrásokat feltáró, jogszabályból adódó kötelezettségeiknek, de az már most leszögezhető: általában a közlekedés hanghatásaival van a fő gond.
Egy 2004-es magyar kormányrendelet a zajtérképkészítést a nagyvárosok feladatai közé sorolja.
A zajtérkép az adatgyűjtéssel, a mérésekkel,

a forgalomszámlálásokkal együtt 20–30 millió forintba kerülhet egy vidéki nagyvárosban.
Tizenhatféle digitális térkép készül külön-külön a zajforrások szerint. Része a konfliktustérkép is, amely megmutatja azokat a területeket, ahol a terhelés elfogadhatatlanul nagy, és a zajnak kitett lakosság nagyságát ábrázoló térkép. Mindezek alapján kell megoldásokat tartalmazó intézkedési tervet kidolgozni.

Győr: lakásvásárlásnál fontos szempont

Győrött fokozottan ügyelnek a zajszintre és azt forgalomszervezéssel is igyekeznek csökkenteni. A környezetvédelmi iroda a közgyűlést minden évben tájékoztatja a zajtérkép előkészítési munkálatairól, igyekszik pályázati támogatást is igényelni. Szakhatósági feladatai főként az engedélyekre, a panaszok kivizsgálására terjednek ki. De az már most látszik, egyre többet kell foglalkozni a zajjal, ami ma a lakásvásárlásnál is fontos szempont.

Sopron: a körforgalmak előnye

Sopronban 2001-ben készült zajtérkép. Akkor – még a jogszabály megjelenése előtt – a szaktárcának Phare-források felhasználásával nyílt lehetősége arra, hogy megbízást adjon mintaprojekt kidolgozására. A Közlekedéstudományi Intézet készítette el, a város pedig költségmentesen jutott hozzá, nemrég pedig aktualizálta. Lényeges változásokat az új sem tartalmaz, most is a közlekedési, elsősorban a vasúttal kapcsolatos panaszok jellemzőek, melyek alapján a regio-

nális zöldhatóság végez ellenőrző méréseket. A közúti közlekedésben észrevehető pozitívum a körforgalmak zajcsillapító hatása. A tapasztalatok fontos támpontok a most folyó jelentős útrekonstrukciós programban, az észak–déli összekötő út megépítése például a zajcsökkentés miatt is indokolt.

Mosonmagyaróvár: kiszorított kamionok

Mosonmagyaróvár környezetvédelmi programjában foglalkozik a zajjal. Kritikusak a nagy forgalmú pontok, bár a kamionokat, amennyire lehet, kiszorították a városból. Ebben az is segít, hogy az autópálya elkerülőszakasza ingyenes. Nyaranta a szórakozóhelyek környékéről gyakran tesznek panaszt. Ha a bejelentések indokolják, fokozott ellenőrzéseket, méréseket végez az önkormányzat és akciótervet készít a megoldásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult Szlovákia új parlamentje

A 150 képviselő eskütételével kedden Pozsonyban megalakult Szlovákia új, hat pártból álló… Tovább olvasom