Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Zaklatás miatt hallgatták ki Zagyva György Gyulát

Két rendbeli, személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetve, társtettesként elkövetett zaklatás vétségének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség kedden Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét.

A főügyészség közleménye szerint a képviselőt gyanúsítottként hallgatták ki a "vétségnek minősülő cselekmény" miatt, amelyet két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetnek.

A megalapozott gyanú szerint Zagyva György Gyula 2010. augusztus 3-án délután a Verőce külterületén megrendezett Magyar Sziget Fesztiválon egy faházban a Hetek című hetilap két munkatársát - bűntársa közreműködésével - "személy elleni erőszakos bűncselekmény elkövetésével" fenyegette meg. Több becsmérlő, fenyegető, szidalmazó kijelentés után, Zagyva azt mondta a szerinte az "ellenséges tábort képviselő" újságíróknak, hogy legszívesebben "széttépné és felkoncolná" őket - közölte az ügyészség.

A képviselő beszélgetés közben a kezében lévő ostorral mindvégig hadonászott, azzal egy alkalommal az egyik újságíró felé ütött, de nem találta el a sértettet. Befejezésképp Zagyva György Gyula azzal fenyegette meg az újságírókat, ha a faházban történtekről bárkinek beszélni mernek, vagy megírják, akkor "nekik annyi lesz".

Zagyva György Gyula a megalapozott gyanú közlése ellen panaszt jelentett be, majd pedig vallomást tett, tagadva a terhére rótt bűncselekmény elkövetését - olvasható a közleményben.

A képviselő mentelmi jogát - a Legfőbb Ügyész kezdeményezése alapján - az Országgyűlés június 29-ei határozatával felfüggesztette.

Korábban írtuk

A tavalyi Magyar Szigeten történtek miatt gyanúsítottként hallgatják ki kedden Zagyva György Gyulát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét az ügyészségen - értesült az MTI-Hírcentrum.

Az MR1-Kossuth rádió Déli krónikájában elhangzottak szerint a képviselőt - aki a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke is -, a Központi Nyomozó Főügyészségen hallgatják ki.

Az MTI megkereste Fazekas Gézát, a főügyészség szóvivőjét, aki azt közölte, hogy a "nyomozati cselekmény" végéig nem áll módjában információt adni az üggyel kapcsolatban.

A tavalyi Magyar Sziget rendezvényen történtekről a Hetek című országos közéleti hetilap munkatársa úgy számoltak be, hogy "életveszélyesen megfenyegették, emberi méltóságukban megalázták és szabad mozgásukban is korlátozták" őket. Zagyva György Gyula egy faházban fenyegetően beszélt velük, miután rájuk zárta a helyiség ajtaját - állítják az újságírók.

A Magyar Szigetet 2004 óta rendezi meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúság Mozgalom a Pest megyei Verőce melletti Csattogó-völgyben.

Olvasóink írták

 • 5. Stevvve 2011. szeptember 07. 09:39
  „ilyen <moderálva> nem való a Parlamentbe
  persze a legtöbbjük nem oda való, de azért viselkedni tudni kell”
 • 4. s3307 2011. szeptember 07. 09:19
  „illene meg mutatni az ügyészségnek,hogy van még hazánkban demokrácia és aki ilyet követ el az igenis bűnhődjön mindegy,hogy jobb vagy baloldali,megengedhetetlen,hogy embereket ily módon fenyegessenek és félelembe tartsanak.”
 • 3. bánki 2011. szeptember 07. 09:10
  „Engem Kertész Ákos zaklat !”
 • 2. qrumpli 2011. szeptember 07. 06:57
  „Érdekes mert engem meg a "népcsoport"szokott felizgatni,de piszkosul ám!”
 • 1. varadipal 2011. szeptember 06. 14:35
  „Az ügyész nem hallott még halmazatról. Ez a cselekmény a személyi szabadság többszörös megsértésével kezdődött.
  Az egész rendezvény célja népcsoportok elleni izgatás, antiszemitizmus és rasszizmus hirdetésével történt uszítás volt. A többi csak duma és mellébeszélés.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztenék Gyurcsány mentelmi jogát

A mentelmi bizottság azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy függessze fel Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogát. Tovább olvasom