Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Zánkai úttörőváros, az értelmesen fényűző üdülő

35 évvel ezelőtt, a nemzetközi gyermeknap alkalmából átadták a zánkai úttörővárost, ahol önfeledt, vidám szórakozás várt minden úttörőt.
A nemzetközi gyermeknap alkalmából 35 évvel ezelőtt, 1975 május 25-én adták át Zánkán a balatoni úttörővárost. Az egyik napilap ezt írta az eseményről: "A demonstratív ünnepség keretében a gyermekek a párt ajándékaként átvehették az úttörővárost, Zánkát, a szocializmus okos és értelmesen fényűző, új szigetét." Sátortábor az árnyas erdők ölén, kalandozás a hűs hullámok hátán, önfeledt, vidám vakáció várt Zánkán mindenkit.

"A magyar tenger északi partján épült Balatoni Úttörőváros évente 15 ezer úttörőnek nyújt boldog vakációt. A zánkai nyár egyik nagy eseménye a nemzetközi tábor, ahol 25 úttörőszervezet képviselteti magát." - olvasható a Balaton Retró című összeállításban. Az akkor több százmilliós beruházásból épült táborba ugyanis Angolától Kubáig, öt földrészről látogattak úttörők.

Balaton Retró. 7 perc 40-nél kezdődik a Zánkáról szóló rész. Forrás: youtube

A honlapjukon most a következő olvasható a mára Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumnak keresztelt üdülőhelyen. "A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum mintegy 209 hektáros területen a Balaton felvidék természeti és történelmi értékekben gazdag festői környezetében fekszik, kedvelt turisztikai célpontok gyűrűjében, mint a Káli-medence, a Művészetek Völgye, Tihany, Badacsony. A Centrum szolgáltatásai, infrastrukturális lehetőségei a nyári hónapokban naponta 3000 ember, télen pedig 600 ember elszállásolását és zavartalan nyaralását, pihenését teszik lehetővé."

Folytatódik a tábori élet bemutatása. Forrás: youtube

A központi épületben az irodákon kívül könyvtár, úttörő-történeti múzeum, tanácskozók, társalgók, 3000 adagos konyha található, valamint étterem és a félezer gyereket befogadó előadóterem kaptak helyet. Ehhez járul a sportcsarnok, a stadion 3000 fős lelátóval, az egészségház, 16 nyári tábor épületei, a téli tábor s a 36 m magas víztorony 385 kataszteri hold területen. Az úttörővárosban nyáron kéthetes turnusokban 3000 úttörőt tudtak fogadni, a tanév hónapjaiban őrsvezetőket képeztek, akiknek iskolai oktatását is helyben végezték. Évente 25 ezer gyermek fordult meg Zánkán. Forrás: internet

Jelenleg így reklámozzák a Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrumot. Forrás: youtube

Olvasóink írták

  • 2. femarianne 2010. május 25. 21:44
    „Én 26 éves felnőtt fejjel voltam ott először, tavaly.... Még így is szép emlékeketa hagyott bennem.. Pár éve elkezdték felújítani, korszerűsíteni, de mégis, mintha megállt volna ott az idő... Gyerekként nem jártam ott, felnőttként bármikor visszamennék...Szép emlékek így is...”
  • 1. VásárhelyiÁgi 2010. május 25. 20:07
    „31 évvel ezelőtt voltam Zánkán.
    Ma is jó érzéssel gondolok az ott töltött két hétre és sok emlék visszatér ilyenkor, amikor hallok a régi úttörővárosról...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamionbaleset az M0-áson - hatalmas a torlódás!

Két kamion ütközése miatt hatalmas torlódás alakult ki az M0-ás autóúton az 1-es főút irányába kedd… Tovább olvasom