Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Zárt tárgyaláson folytatódik Gergényi Péter büntetőpere

A Fővárosi Bíróságon a hétfői tárgyaláson Kővári Tibor bíró bejelentette, hogy mostantól zárt tárgyaláson folytatódik majd a hivatali visszaéléssel vádolt Gergényi Péter büntetőpere.
A pótmagánvádas eljárás Budapest volt rendőrfőkapitánya ellen Szerdahelyi Szabolcs a Depot 96' vezetője kezdeményezte a Kossuth tér 2006. őszi lezárása miatt.

A 2009. január 21-én kezdődött per fő kérdése az, túllépte-e hatáskörét a tábornok. A pótmagánvádló szerint Gergényi főkapitány "a gyülekezési törvényt kijátszva" nem hozott a Kossuth térrel kapcsolatban egyértelműen megfogalmazott határozatot, amelyet fellebbezéssel gyorsan megtámadhattak volna a civil szervezetek, ezért a vád szerint a volt rendőrfőkapitány a joggal visszaélve korlátozta a gyülekezési jogot. Gergényi Pétet tagadta a vádat, szerinte a törvényeknek megfelelően jártak el.

A hétfői tárgyaláson a pótmagánvádló jogi képviselője több dokumentumot nyújtott be a bíróságnak, közöttük a személyi- és létesítmény védelemmel kapcsolatos 2006 ősze óta keletkezett határozatokat, Bencze József országos rendőrfőkapitány televíziós nyilatkozatát és Szabó Máté ombudsman állásfoglalását, amely kiemeli: "A Nemzetbiztonsági Hivatalnak 2006 októberében nem volt tudomása olyan terrorveszélyről, provokációról vagy más hasonló körülményről, amely okot adhatott volna a lakosság irányában bármilyen fellépésre".

Mivel a tárgyaláson a későbbiekben államtitkok is szóba kerülnek, a bíróság ettől kezdve végig zárt tárgyalást tart majd, csak az ítélethirdetés lesz nyilvános. A per szeptember 4-én zárt tárgyalással folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Olvasóink írták

 • 8. flexsnake 2009. május 20. 23:09
  „5. szerintem meg a pékek voltak. Vagy te. Mert te is beépített moszadügynök vagy aki a kgbnek dolgozik, ugye?
  Ne fáraszd magad.

  6. csak megvédik azt aki valóban képes volt odacsapni. Vannak még ilyen emberek és bármikor közbe is fognak lépni ha a szélsőségesek portyáznak. Nem kell szarozni, a gyújtogatókat ki kell lőni.

  7. aztán elkapcsolnád hogy a murvaimohácsi leszbisót nézd a pornocsatornán.”
 • 7. girzelda 2009. május 19. 20:52
  „Szerintem pedig egyenes adásban kellene közvetíteni a Tv egyik csatornáján! A hír tv biztos nem cenzúrázná meg.”
 • 6. sőndör 2009. május 19. 12:15
  „Hüjék vagytok!
  Nem mindegy ki kezdte ? A főkapitány szúrta el, mert azt hitte érinthetetlen, a cirkusz utáni viselkedése már arra engedett következtetni, hogy átvette a hatalmat !! Botrányosan hozzá nem értő ballonkabátvitéz, aki érinthetetlennek érezte magát, tévedett és most cumiztatják.”
 • 5. hazaipalya 2009. május 19. 09:25
  „kjl,gyanum szerint a baloldal inditotta el a cirkuszt. a provokatoraik.”
 • 4. hazaipalya 2009. május 19. 09:24
  „sumakolnak)”
 • 3. klj_54 2009. május 19. 07:38
  „1. hozzászólás comet 2009.05.18. 23:45

  Október 23 -án egy igen jól szervezett banda rontotta a közrendet.
  Gyanúm szerint a jobboldal indította az egész cirkuszt.
  Qrvára érdektelen, hogy ki volt akkor a főkapitány. Azt a zsarut aki nem tudja ártalmatlanná tenni az őt megtámadót -akár fejlövéssel is! - azt le kell szerelni.
  Ha erre nem képes, akkor miért fizetem adómból?”
 • 2. flexsnake 2009. május 19. 07:17
  „:)”
 • 1. comet 2009. május 18. 23:45
  „a lakosságot erősen foglakoztató eseményről van szó, a találgatások és esetleges álhírek megszűntetése miatt tárgyilagos tájékoztatásra lenne szükség főleg a 23-i akcióval kapcsolatban.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsaruszakszervezettel állapodott meg a Jobbik

Szakmai, érdekképviseleti és nem politikai az a megállapodás, amit hétfőn írt alá a Jobbik… Tovább olvasom