Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Zárt ülésen dönt a tisztújításról az MSZP

Zárt ajtók mögött dönt a tisztújításról az MSZP szombati rendkívüli kongresszusa.
A tervezett ügyrend szerint a kongresszusnak csak egy órája nyitott. Ez idő alatt beszél Lendvai Ildikó távozó pártelnök, Simon Gábor, a választmány elnöke és Martin Schulz, az Európai Parlament szocialista képviselőcsoportjának a vezetője. Ez után Katona Béla, a párt jelölőbizottságának (jeb) elnöke javaslatot tesz az MSZP új elnökének megválasztására, majd Mesterházy Attila elmondja programbeszédét.

A több mint négyszáz kongresszusi küldött ezt követően választja meg az új elnökségi tagokat és tisztségviselőket sima többséggel, titkos szavazáson.

A kongresszus várhatóan dönt arról, hogy az eddigi két elnökhelyettes helyett egyet, a három alelnök helyett pedig csak kettőt válasszanak. Az elnökség létszáma várhatóan 15-ről 10-re csökken.

A jelölési folyamat a múlt szerdán zárult le, az ajánlásokat a jeb összesítette. Jelöltté az válhatott, akit a testület tagjainak legalább egyharmada támogatott.

A pártelnöki posztra Mesterházy Attila az egyetlen jelölt.

Az elnökhelyettesi posztra Molnár Csaba korábbi kancelláriaminisztert, Balogh András nagykövetet és Szabó Imre korábbi környezetvédelmi minisztert javasolják. Az alelnöki posztra hat jelölt van: Balogh András és Szabó Imre mellett Gúr Nándor, Kovács László volt uniós biztos, Juhász Ferenc és Szabadkai Tamás.

A választmányi elnöki posztra Simon Gábor, a testület jelenlegi vezetője az egyetlen jelölt.

A 10 elnökségi helyért 26-an mérkőznek meg a kongresszuson: Bárándy Gergely, Harangozó Tamás, Katona Tamás, Teleki László, Kertész Krisztián, Csabai Lászlóné, Török Zsolt, Márton Roland, Szabadkai Tamás, Kunhalmi Ágnes, Havas Szófia, Herczog Edit, Juhász Ferenc, Kovács László, Korózs Lajos, Lukács Zoltán, Orosz Sándor, Puch László, Szabóné Müller Tímea, Szakács László, Szanyi Tibor, Szentgyörgyi József, Szitka Péter, Varga László, Nyakó István, és Winkfein Csaba.

Az MSZP alapszabálya lehetőséget ad arra, hogy a küldöttek egyharmadának aláírásával helyben is jelöltté váljon valaki. Botka László - akit szinte minden posztra ajánlottak, de nem vállalta a jelöltséget - a múlt héten jelentette be, hogy aláírásgyűjtésbe kezd annak érdekében, hogy Balogh András nagykövet, az MSZP államfőjelöltje választmányi elnökjelölt legyen.

Azok közül, akiket jelöltek valamilyen tisztségre vagy elnökségi tagnak, nagyjából ötvenen nyilatkoztak úgy, hogy nem vállalnak tisztséget. Közéjük tartozik Gyurcsány Ferenc, Hiller István, Lendvai Ildikó, Katona Béla, Kiss Péter, Lamperth Mónika, Szekeres Imre, Veress János, Mandur László, Szili Katalin, Tóbiás József, Iváncsik Imre és Ujhelyi István.

Olvasóink írták

  • 2. jozko 2010. július 06. 19:35
    „És mindezt önként...”
  • 1. achilleus 2010. július 06. 15:43
    „Zárt ülés, zárt ajtók ....OK”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágyúval a jégverés ellen

Jégvédelmi ágyúkat tesztelnek hazai vállalkozásoknál a Debreceni Egyetem szakemberei; a belga… Tovább olvasom