Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Zászlót bont Szili Katalin mozgalma vasárnap

Vasárnap tartja alakuló rendezvényét a "Szövetség a Jövőért Mozgalom", amelyet Szili Katalin, az Országgyűlés volt szocialista elnöke alapított.
Szili Katalin az MTI-nek elmondta, a társadalmi baloldal újjáépítésén dolgozik, ennek kapcsán hozta létre a mozgalmat.

Hangsúlyozta: nem alapít új pártot, továbbra is az MSZP-ben kíván politizálni.

Az MTI úgy tudja, a budapesti rendezvényre nagyjából 200 embert várnak az országból, de a mozgalomhoz már több mint ezren csatlakoztak. A rendezvényen várhatóan döntenek majd arról, hogy társadalmi vitára bocsátják a mozgalom vitairatát, amelynek címe: Szakítás a múlttal, hitelesség és újjászervezés.

A dokumentumot Szili Katalin jegyzi. A szocialista politikus a dokumentumban egyebek között arról ír, nem csak hiteles, hanem új politika is kell, ma már nem lehet kizárólag a hagyományos jobb- és baloldali választóvonalakból eredő régi prioritások alapján válaszokat keresni. Ezt azzal indokolta, hogy súlyos, minden korábbinál rémisztőbb egyenlőtlenségek szabdalják a társadalmakat, kimerülőben vannak a természeti és fosszilis erőforrásaink, változóban van a klímánk.

Álláspontja szerint csakis a közösségvállalásban, illetve a közösségi megoldásban reménykedhetünk, olyan politikai kultúrát, mozgalmat kell teremteni, amely a közélet iránt érdeklődő emberek számára egyénenként is az élet kiteljesedését jelentheti.

A vitairat főbb témái között szerepel például a tisztesség, a munka, a művelt, versenyképes társadalom, az aktív, jóléti állam, a sokszínű gazdaság és a korszerű nemzetpolitika.

Szili Katalin a vitairatban azt a korábbi javaslatát is megismétli, hogy át kellene tekinteni a privatizációs megállapodásokban, szerződésekben vállaltak betartását.

A vitairat tartalmazza azt is, hogy korszerű nemzetpolitika kidolgozására van szükség, mert változtatni kell azon a szemléleten és gyakorlaton, hogy a magyarságpolitika kizárólag a határon túli ügyeket érinti. A magyarságstratégiának és a magyarságpolitikának együttesen kell kezelnie az anyaországbeli magyarokat, a hazai nemzeti és etnikai kisebbségeket, a Kárpát-medencei magyarságot, valamint a szórványban élő magyarokat.

Szili Katalin a dokumentumban úgy fogalmaz: itt az idő, hogy mindazok, akik a baloldali társadalmi szemlélet érvényesülésében érdekeltek, összefogjanak és szövetséget kössenek.

Olvasóink írták

 • 7. Sisapista 2009. november 26. 23:57
  „Kurvára idegesít az mocskos mszp-s reklám, valaki szedje már le, mert megfejelem a monitort...”
 • 6. KolompárRómeó 2009. november 26. 21:26
  „"Vészhelyzet" van és nem Firefox, hanem M$ Explorer megy a DM alatt. Szóval: itt vannak reklámok, amiket alap esetben nem látok. .... a maszopos reklámokat, hogy csökkentettük a távfűtés áfáját (lesz@rom, gázzal fűtök), másfél havi pénzzel több a borítékban (ha éppen pont annyit keresel, mint ami a max. érték, de mellete kapsz a pofádba ingatlanadót, januártól 30-40 Ft-tal magasabb benzinárat, stb.-t).

  Ebből lesz majd ősszel "végighazudtuk az elmúlt 1-másfél évet"?”
 • 5. KolompárRómeó 2009. november 26. 21:17
  „"A vitairat főbb témái között szerepel például a tisztesség, a munka, a művelt, versenyképes társadalom, az aktív, jóléti állam, a sokszínű gazdaság és a korszerű nemzetpolitika."

  Ezt szerintem innen szedte:
  http://www.vancso.hu/bullshit/”
 • 4. dodó 2009. november 26. 21:08
  „A süllyedő hajó és a patkány klasszikus esete.”
 • 3. Írástudatlan-Tdi. 2009. november 26. 20:24
  „Magyarországon nincs balóldal!Akik most annak nevezik magukat azok csak aszt hiszik hogy azok holott últra jobbos .... akik szétrabólták az országot és kilátástalanságba illetve az öngyílkosságba kergettek ártatlan embereket!Itt nem a jobbik a . gyülekezett ha nem a Szocik és a velük egy követ fújó Szdsz-es csatlós <moderálva>!”
 • 2. o1királylány 2009. november 26. 18:44
  „Nevetséges!”
 • 1. KolompárRómeó 2009. november 26. 18:37
  „Szánalmas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a BKV járatainak ritkításáról

Vita bontakozott ki a BKV reorganizációs terveiről, a fővárosi cég járatritkítással kapcsolatos… Tovább olvasom