Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Zenei fesztivál a tököli börtönben

Közel száz elítélt verseng a rangos zsüri által odaítélhető díjakért a május 6-án Tökölön, a Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetében rendezett első Hagyományőrző Autentikus Zenei Fesztiválon.
Szalai Tímea, a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) sajtóirodájának vezetője az MTI-nek elmondta, hogy noha a hazai börtönök szinte mindegyikében működnek a személyiség- és közösségformálásra, valamint konfliktuskezelésre alkalmas színjátszókörök, énekkarok, zenekarok, a május 6-i verseny úttörő jelentőségű. Ezt bizonyítja szerinte, hogy a zsűriben olyan neves szakemberek ülnek majd, mint például Choli Daróczi József költő- műfordító (zsűrielnök), Bangó Margit Kossuth–díjas érdemes művész vagy Novák Péter előadóművész. A börtönlakók szólóban és együttesben nevezhettek, a legjobbak értékes díjakat, ajándékokat kapnak, sőt, a program végén közösen zenélhetnek a zsűrivel.

Magyarországon jelenleg 31 börtön található, a rácsok mögött több mint 16 ezer fogvatartott tölti napjait. Nagyon fontos, hogy mind többen bekapcsolódjanak az irodalmi, zenei és képzőművészeti körökbe, ének- és zenekarokba, amelyek szép számmal tartanak előadásokat a büntetés-végrehajtási intézeteken kívül is. Szalai Tímea példaként említette a kalocsai női börtön énekkarát, amelynek tagjait mind sűrűbben hívják oratóriumot énekelni a templomokba. Az alkotó, ön- és közösségépítő foglalatosságok között szerepel a kerámiázás vagy épp a varrás is, amelyek ünnepek táján különös jelentőséget kapnak, hiszen segítenek pótolni, illetve meglepni a hozzátartozókat – mondta a BvOP sajtóirodájának vezetője.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2010. május 04. 22:13
    „Sokat töprengtem, de nem lettem okosabb. Segítsetek!

    Milyen hagyományt fognak őrízni a kedves kis csínytevők? Magyart, székelyt, csángót...?
    Tanácstalan vagyok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Overdose mégsem versenyez vasárnap

A korábbi tervekkel ellentétben mégsem indul vasárnap a Berlin melletti Hoppegartenben Overdose, a… Tovább olvasom