Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Zöld kártya bevezetését javasolja az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a magasan képzett munkaerő bevándorlásának előmozdítása érdekében zöld kártya bevezetését javasolja. Tarthatatlan állapot, hogy miközben az Egyesült Államok, Kanada vagy Ausztrália sikerrel csábít külföldi diplomásokat, addig az EU-nak a szakképzetlen tömegek maradnak.
Az Európai Bizottság jövőre javasolni fogja a zöld kártya bevezetését, hogy elősegítse a szakképzett munkaerő legális bevándorlását Európai Unión kívüli országokból - jelentette be Franco Frattini, az EB bel- és igazságügyért felelős tagja az Európai Parlamentben. Tarthatatlan állapot, hogy miközben az Egyesült Államok, Kanada vagy Ausztrália sikerrel csábít külföldi diplomásokat, addig az EU-nak a szakképzetlen tömegek maradnak - tette hozzá.

Ezzel párhuzamosan azonban ügyelni kívánnak arra, hogy ez ne vezessen a diplomások fejlődő országokból való tömeges elvándorlásához. A bizottság fő érve, hogy a következő két-három évtizedben a lakosság elöregedése miatt mintegy 20 millióval csökken a foglalkoztatottak száma, ezt pedig csak a gazdasági bevándorlás engedélyezésével pótolhatják. Brüsszel megfontolásra érdemesnek találja azt az USA-ban is alkalmazott gyakorlatot, amely egy kvótarendszer alapján engedélyezi a bevándorlást munkavállalási szándékkal, és nem köti előzetes feltételhez az érvényes munkaszerződést.

Pozitív példa akad az EU gyakorlatában is: Németország néhány évvel ezelőtt negyvenezer bevándorlási engedélyt bocsátott ki, hogy enyhítsen az informatikaiszakember-hiányon. Ugyanakkor a tagállamok zöme várhatóan él jogával és nem nyitja meg munkaerőpiacát - legalábbis egyelőre - a január 1-jén uniós taggá váló Románia és Bulgária előtt. Az új tagállamok viszont saját követeléseik csapdájában vergődnek. Miközben offenzívát indítottak a régiek diszkriminációja ellen, arra hivatkozva, hogy ne csak az áru vagy a tőke szabad mozgásával járó előnyöket seperjék be, hanem bontsák le saját akadályaikat is, addig ezt a szabadságot nem feltétlenül akarják megadni a két új tagnak.

A magas munkanélküliséggel küszködő Lengyelország vagy Szlovákia inkább elzárkózik, a magyar kormány még nem döntött, egyelőre csak az SZDSZ áll ki a nyitás mellett. Csehország várhatóan fönntartja a jogot, hogy amennyiben zavar támad a munkaerőpiacán, akkor korlátozásokkal él. Fölmérések szerint több tízezer román és bolgár készül elhagyni hazáját, igaz, ők inkább Dél-Európa felé vennék útjukat.

Napi Gazdaság

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most pedig jöhet a fülesleves

Bálokat, elegáns vacsorákat szoktak tartani a vásárhelyi Fekete Sasban, amely a legtöbb vendég… Tovább olvasom