Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Zöldadó a műanyag zacskók után (is)

Az uniós szabályozás miatt jövő januártól hazánkban is kötelező zöldadó terheli az elektronikai termékek (például számítógépek, fénymásolók) gyártóit, forgalmazóit, de termékdíjat kell fizetni a nejlonszatyrok után is.
Ahhoz, hogy környezetbarát módon tudják az évek óta növekvő elektronikai hulladékokat összegyűjteni és ártalmatlanítani, több milliárd forintra van szükség. Ezt a szaktárca csak úgy tudja megoldani, ha az uniós szabályozásban kötelezően előírt termékdíjjal terheli ezeknek a termékeknek a gyártóit és forgalmazóit (természetesen ezt a fogyasztók is érezni fogják).

A befolyt összegből környezetvédelmi célalapot képeznek, ez fedezi a hulladékgyűjtő és -hasznosító hálózat költségeit. A Reflex Környezetvédő Egyesület jogásza a Kisalföldnek elmondta: ez a rendszer például az üzemanyagok és az akkumulátorok esetében már hatékonyan működik.

Dr. Kalas György szerint egyre több korszerűtlenné vált számítógépet, nyomtatót, fénymásolót selejteznek le, amelyek különféle veszélyes, környezetterhelő anyagokat tartalmaznak. Ezek tonnaszám kerülnének a szemétbe, ezért szükséges mielőbb kiépíteni egy gyűjtő-, feldolgozó- és ú jrahasznosító rendszert.

A szakminisztérium tájékoztatásából kiderül: az újfajta ökoadó mértékét a termék súlya határozza meg. A tervbe vett díj átlagértéke kilogrammonként 40–45 forint.

A nagyobb tömegű termékeket (például televízió, fénymásoló) kisebb díjjal sújtják, mint egy kenyérpirítót vagy vasalót.
Az egy kilogrammnál könnyebb áruk (órák, mobiltelefonok) után jövő januártól darab alapú termékdíjat kell fizetnie a gyártóknak, forgalmazóknak.

Dr. Kalas György örömmel nyugtázta, hogy a csomagolóanyagként használt, eldobható nejlonzacskók, italosdobozok sem ússzák meg a zöldadót. Az elmúlt években elhatalmasodott, környezetterhelő műanyagáradatnak – ami ellen a Reflex rendszeres kampánnyal tiltakozott – csak a pénztárcán keresztül lehet elejét venni, és előbb-utóbb így alakulhat ki vagy növekedhet a tudatos fogyasztói magatartás.

Italt újratölthető üvegbe

A darab alapú termékdíjak bevezetésével lényegében a régóta ígért betétdíjak éledhetnek újjá. De nem csak a dobozonként nyolc-tíz forintos termékdíjakkal kívánják ösztönözni a gyártókat az eldobható csomagolások csökkentésére. Fokozatosan növelni kell az újratölthető üvegek, palackok mennyiségét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KRESZ-vizsga számítógépen

A KRESZ-vizsgára jelentkező gépjárművezető-tanulókat szeptember végétől már számítógép vizsgáztatja.… Tovább olvasom