Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Zöldséghiány lehet a hőség miatt Európában

A magas hőmérséklet miatt a zöldségfélék gyorsabban érnek be, mint ahogyan a termesztők képesek begyűjteni a terményt. A szélsőséges meleg Európa-szerte megtizedeli a termést, s a helyzet főleg keleten súlyos.
Lengyelországban és Magyarországon bizonyos kultúráknál 40 százalékkal kevesebb terményre lehet számítani - figyelmeztet az Európai Gyümölcs- és Zöldségfeldolgozó-ipari Szövetség. A nagy meleg lerövidítette a termésidőt, s emiatt kimerülhetnek a fagyasztottzöldség-tartalékok is. A nyári forróság az erdőtüzek veszélyét is előrevetíti, fokozva a közép-európai gazdák aggodalmát.

A meleg miatt várható terményhiánnyal kapcsolatos európai aggodalmak a farmok munkamódszeréből fakadnak – fejti ki a BBC. Az ültetés ugyanis eltérő időpontokban történik, oly módon, hogy mindig annyi termés érjen be, amennyit a gazdák képesek begyűjteni, és azzal a piac folyamatos ellátását biztosítani. A rendkívüli meleg megzavarta ezt a rendszert, és a termesztők kénytelenek igyekezni a túl korán beérettt termés begyűjtésével, mielőtt az lábon károsodna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lindsay kórházban

Lindsay- Hőgutát kapott és kiszáradt. Tizenkét órán keresztül forgatott a negyven fokos hőségben. Tovább olvasom