Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Zoób Kati divattervező nyitotta meg Papp Janó tárlatát

A divat számára szabadság, játék, humor. Ritkán vállal el kiállítás megnyitókat, Papp Janó szegedi jelmeztervezővel mégis kivételt tett. Zoób Kati divattervezővel a Jelmezek, álmok, dívák című tárlaton beszélgettünk.
– Mi a véleménye Papp Janó ruháiról?
– Más világ, mint amit én képviselek. Más léptékű, minden felnagyított, sokkal drámaibb. Amikor ilyet látok, nagyon irigy vagyok, bár egyébként nem szoktam. Ezt a drámai erőt a divatban nem lehet használni... Aztán itt a másik véglet, amit Janó kisbabáknak hív. Nekem ez nagyon váratlan, a kisbabát az ember nem egy fabábura, hanem a gyerekére érti. Ezek a kisbabák olyan aprólékos mívességgel, műgonddal vannak elkészítve, hogy a legszívesebben alánéznék a ruháknak, hogy megtudjam, milyen belül a varrás. Némelyiket föl is hajtottam, és gyönyörű! Tisztelet, tisztelet, tisztelet, hogy valaki ennyire mélyen és állhatatosan dolgozik. Egyszerűen libabőrös vagyok tőle, gyönyörű.

– Milyen gyakran vállal el kiállításmegnyitókat?

– Nagyon ritkán, és olyan is volt, hogy nagyon álmos voltam, és csak azt tudtam mondani, hogy nagyon álmos vagyok, nem jut eszembe semmi. De ez itt nagyon inspiratív, és már most eszembe jutott egy csomó minden.

– Mi minden?

– Az jár a fejemben, hogy ezek az anyagok, technológiák a mai iparban is használatosak, és én pontosan tudom, hogy melyek azok a manufaktúrák, ahol ezeket a mai napig is meg tudják csinálni. De ezek az anyagok a mai kínálatban nincsenek benne. Látom, hogy Janóban ez a textilimádat, ez a rajongás olyan alapos és sokféle, hogy azt hiszem, neki teljesen mindegy, hogy mai anyagot használ vagy nem, ő a saját gondolatvilágát tökéletesen meg tudja mutatni. Ilyen erős önkifejezéssel nagyon ritkán találkozom.

– Önnek milyen a viszonya a textillel?

– Számomra olyan, mint egy anyanyelv. Én is textilmániás vagyok, csak én másképp. Nekem a funkció és a forma egysége a lényeg. Kegyetlen piacra dolgozom, ahol napi megmérettetés van. Ennyi gyönyörűséget én nem használhatok, mert akkor fölmerül a kérdés, hogy jó, jó, de hova lehet fölvenni? Azt gondolom, ez az egymás igazi kiegészítése, hogy ugyanarról az anyagról ennyire különböző dolgok jutnak eszünkbe, és ennyi örömet okozunk egymásnak.

– Ki dönti el, hogy mi a divat és mi az, ami már sok?

– Az élet. Mindannyian. Nem is volna jó, ha ilyenekben járnánk az utcán. Nekem például nem volna kényelmes ilyen ruhákban beülni az autóba vagy lehajolni egy leesett könyvért. Nem biztos, hogy jó volna ebben élni. Nagyon jó, hogy a világ megy előre, számomra fontos, hogy a világ progresszív. Ez azt jelenti, hogy ismerjük az alapokat, táplálkozunk belőle. Jó, ha az ember ismeri a gyökereit, de menjen előre.

– Félnek öntől a nők?

– Félni? Remélem, nem. Bár van, aki reszkessen!

– Kinek kell reszketnie?

– A hamisságnak. Aki hamis, az biztos, hogy nem érzi jól magát a környezetemben.

– Úgy értettem, hogy aggódnak-e az öltözékük miatt, ha önnel találkoznak?

– Nem foglalkozom vele, hogyan öltöznek. Nekem ez nem egy törvénykönyv, hanem szórakozás. Saját magam számára is szabadságnak, játéknak, kényelemnek használom az öltözködést. Ezzel az eszközzel nyilván mindenki másképp él. Van, aki kommunikációnak használja, van, aki egyszerűen felöltözik, hogy ne legyen libabőrös. Mindannyian mások vagyunk. De nekem a divat az szabadság, játék, humor.

– Hogyan választ modelleket?
– Szívből. Fontos, hogy szépen járjon egy lány. Alapvetően lábmániás vagyok. Szeretem azt is, ha hibák vannak rajta, ha egy kicsit csámpás, vagy egy kicsit szeplős, vagy egy kicsit görbe az orra. A szemét, a szívét szeretem egy lánynak.

– Mennyi idő alatt kell meggyőzniük önt? Mennyi idő jut rájuk egy válogatáson?

– Kevés, nagyon kevés. Percek. Annyi, hogy végigmegy egy harmincméteres szőnyegen egy lehetetlenül magas sarkú cipőben. Azt hiszem, egy anya szigorával nézek rájuk. És ez a legrosszabb, mert az anya látja, ha hiba van. De azt is látja, ha a hiba aranyos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A többség igennel válaszolna a Fidesz kérdéseire

A Fidesz által feltenni kívánt hat kérdéssel az emberek több mint fele teljes mértékben egyetért. A… Tovább olvasom