Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Zrínyi kiütötte

Chuck Norrist

Soha nem tulajdonítottam jelentőséget annak, hogy kiről-miről neveznek el egy hidat, mert megszoktam, hogy a híd már réges-rég el van nevezve, mire én elgondolkodhatnék a kérdésen. Amikor Pestről Budára indulok, soha nem fordul meg a fejemben, hogy a Gellért impozáns látványa által keltett benyomáshoz jó ötlet-e a „szabadság” szót társítani, nem lenne-e találóbb a „reménység”, a „hűség” vagy éppen a „másság”? Most viszont, az M0-s körgyűrű hídja körül folyó társadalmi vita okán be kell látnom, hogy egy híd elnevezése sokkal összetettebb, nagyobb felkészültséget és több pozitív ismeretet igénylő kérdés annál, mintsem hogy botor ember módjára rábökjünk egy hídra és unott képpel kijelentsük, hogy legyen mondjuk „Lágymányosi”.

Aki még nem hallotta: a gazdasági minisztérium honlapján szavazni lehet a híd nevére, s az első három helyezett kerül a bizottság elé. Ami az ötleteket illeti, azt mondhatjuk, hogy a 101 kiskutya még a konzervatívabbak közé tartozik, míg számomra a legkedvesebb az „Árpád hídnál kétszer nagyobb híd” elnevezés. Talán van jelentősége az ország lelkületét tekintve, talán nincs, de mindenképp tudni illik, hogy Pató Pál jelenleg a második helyen áll, ám lehetséges, hogy mire az olvasó kezébe veszi ezt az újságot, már az APEH híd vezet a versenyben, ez esetben természetesen elnézést kérünk a hibáért. Viszont a konvenciókat tiszteletben tartó állampolgárokat megnyugtathatjuk: Zrínyi Miklós a hétvégén kiütötte Chuck Norrist, így mi, akik izgatottan ülünk a szerkesztőségben, most úgy látjuk, hogy nem a rúgásairól ismert filmszínészről nevezik el a létesítményt. De egyelőre nem mondhatunk többet, mivel teljes a káosz a „körgyűrűhidat” illetően, mert én már csak így hívom.
Valahogy semmit sem tudunk tökéletesen csinálni, még a hülyeséget sem. Amikor a minisztérium és a főpolgármesteri hivatal elindította a szavazást, nyilván számolt azzal, hogy a javaslatok hatvan-hetven százaléka a szórakoztatóiparba tartozik, de azzal talán nem, hogy külföldön komolyan veszik mindezt. Ugyanis a napokban több hírügynökség is felkapta a fejét, s a kanadai Vancouver Sun már Chuck Norris győzelméről számolt be.
Természetesen vicc az egész, mi tudjuk, hiszen a döntést a Földrajzinév-bizottság hozza meg, s ott Chuck Norrisnak már a térképészek, nyelvészek, s az érintett önkormányzatok javaslataival kell megküzdeni. Vagyis ugyanazt fogom érezni, mint a Szabadság híd esetében: elnevezték, így hívják, s nekem semmi dolgom az egésszel. Csakhogy közben Kanada nyugati partján már mindenki úgy tudja, hogy Chuck Norris híd lesz Budapesten és a világ nem velünk röhög, hanem rajtunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB III: Eddig Hibátlan az SVSE

Tovább olvasom