Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Zsanett-ügy: elkészült a TASZ jelentése

Nem található a Zsanett-ügyben eddig lefolytatott eljárásban olyan súlyos és egyértelmű szabálysértés, ami alapján megállapítható lenne, hogy abban törvénysértés volt.
Vannak azonban olyan elemek, amelyek alapjaiban kérdőjelezik meg az eljárás tisztességes voltát - állapította meg a Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet első, a Zsanett-ügyben elkészült független szakértői jelentése.

A TASZ bizottságának jelentése szerint a hatóságok egyes lépései és azok egymásra épülése alapján komoly kételyek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a hatóságok valóban pártatlanul, a szakmai szabályok maradéktalan betartásával jártak-e el. A visszásságokat tartalmazó elemek egyenként ugyan nem, de összességükben a Bizottság véleménye szerint olyan súlyúak, hogy az eljárás egészének hitelét megkérdőjelezik - áll a TASZ jelentésében.

A bizottság által kifogásolt pontok közül a legfontosabbak: a jelentés szerint szükség lett volna forró nyomos vizsgálat elrendelésére. Az a tény, hogy a kulcsfontosságú nyomozati cselekmények elvégzésével késlekedtek, alapjaiban befolyásolhatta a nyomozás eredményét. A Nyomozó Ügyészség a térfigyelő kamerák felvételeinek beszerzése során nem járt el kellő gondossággal, a késlekedés miatt ugyanis lejárt az ötnapos határidő, amíg a kamerákat kezelő cég megtartotta a felvételeket.

A jelentés szerint rendkívül aggasztó, hogy a lány megfelelő szakértői vizsgálatáról a hatóságok nem gondoskodtak. Nehezen magyarázható, hogy az hatóság még csak meg sem kísérelte, hogy meggyőződjön arról, hogy az adott orvos alkalmas-e szakértő vélemény alapját képező vizsgálatra.

Erősen kifogásolható az is, hogy a lányt - mint erőszakos közösülés sértettjét - a különböző nyomozóhatóságok részéről legalább 10 ember hallgatta meg. A Bizottság szerint komoly hiba, hogy az üggyel legelőször foglalkozó kerületi ügyeletes tiszt egy férfi rendőrt bízott meg azzal, hogy először hallgassa meg a lányt.

A Bizottság álláspontja szerint kijelenthető, hogy a Zsanett-ügyben a büntetőeljárás lassúsága és a kellő körültekintés hiánya gyakorlatilag a kezdetektől fogva lehetetlenné tette a megfelelő bizonyítékok összegyűjtését.

Mint ismert, 2007. május 4-én egy fiatal lány, E. Zsanett feljelentést tett egy budapesti kerületi rendőrkapitányságon. Állítása szerint aznap hajnalban egy igazoltatás során 5 intézkedő rendőr közül kettő megerőszakolta. Az elhúzódó ügyben azóta több, ellentétes szakvélemény is született. A nyomozást végül a rendőrök ellen az erőszakos közösülés ügyében bűncselekmény hiányában megszüntették. A katonai büntetőeljárásban a szolgálati hely elhagyása miatt a rendőröket első fokon elítélték. Zsanett ügyében hamis vád miatt ismeretlen tettes ellen nyomozás indult. 2008 júliusában kapott egy gyanúsítotti idézést, de egy nappal a kihallgatás előtt jelezték neki, hogy nem kell megjelennie, azóta ebben az ügyben nem történt előrelépés. Jelenleg Zsanett pótmagánvádlóként lép fel az ügyben, a büntetőeljárásban 2008. november 17-től tárgyalásokat tűzött ki a bíróság.

Olvasóink írták

 • 5. Papucsos 2008. november 13. 22:39
  „Egy észrevétel!
  Zsanett először hajnalban a rendőrségre ment,nem pedig az orvosi ügyeletre.
  Úgyhogy ezzel az ügy le zárult...Az orvosi vizsgálat után kellett volna mennie azzal a vizsgálati lelettel,hogy Őt meg erőszakolták...Az az egy bizonyíték lett volna,hogy nem alaptalan a feljelentése legalább.

  A másik...Férfi rendőr hallgatta ki először...Mi oly különös benne?Nő csak akkor kell,ha motozni,vagy átvizsgálás céljából le kell vetkőztetni.

  A harmadik...Vadlab! Azért ismerték be a rendőrök,hogy hol vannak,mert le sem tagadhatták!Ugyanis GPS követő van Január eleje óta minden járőr kocsiban.

  Végül pedig szerintem kamú az egész me ennyire nem süllyed le a rendőri állomány bizonyos tagja...Vagy akármilyen hivatásos személy.Inkább elmennek egy masszázs szalonba,természetesen szolgálaton kívül!:D

  Ha pedig naiv lennék és mégis van ilyen magyar rendőr!Akkóóó szereljen lééé és hamvassza el magát. VÉGE”
 • 4. vadlab 2008. november 13. 18:13
  „Én is kezdettől fogva hittem Zsanettnak! Ugyanis miért állt volna ok nélkül a nyilvánosság elé ha valóban nem "vigasztalták" volna meg Őt a zsaruk. Előre tudni lehetett hogy ez lesz a vége az esetnek és tudni lehetett azt is hogy Zsanettnak egy fikarcnyi haszna sem származik ebből.
  Eleve ki sem derülhetett az hogy a rendőrök képesek ilyet tenni. Akkor az egész rendőri gárda megbélyegzett lett volna. De milyen érdekes hogy elismerték azt hogy nem a beosztási helyükön voltak a rendőrök de azt viszont tagadták hogy tettek is valamit. Persze mert nem volt bizonyiték! Persze hogy nem vallja be senki sem. Ha lett volna bizonyíték akkor más fényben lett volna az egész feltüntetve.
  Sajnálom Zsanettet, próbált kiállni az igaza mellett, senki nem hitt Neki, és mostmeg Ő mint megalázott ember kell új életet kezdjen.
  Remélem jó okulás volt ez az illetékeseknek és nagyon sokáig nem lesz újabb Zsanett ügy.”
 • 3. szisz 2008. november 13. 13:58
  „Az ilyen Joy félék mindig pontosan tudják, milyen határidőn belül hiteles, ha valaki feljelentést tesz ilyen ügyben, igaz? Tudja maga milyen érzés az, ha megerőszakolják? Mit tenne, ha hasonlóra sor kerülne? Rögtön rohanna az orvoshoz és a rendőrségre, ugye? Cseppet sem érezné azt, hogy senki nem fog magának hinni és a szégyenérzete sem befolyásolná ebben természetesen, mint ahogy az átélt sokk sem és persze tiszta fejjel át tudná értékelni a történteket. Kívánom Önnek - akár férfi, akár nő - ha netán hasonló helyzetbe kerül, hogy legyen ereje józanul viselkedni.”
 • 2. trainman 2008. november 13. 13:49
  „joy!Te miről beszélsz?Csak úgy süt belőled a jóindulat!”
 • 1. joy 2008. november 13. 12:52
  „A TASz jelentés koncepciózus, és hamis.
  Ha a "hölgy"et valóban megerőszakolták volna rögvest orvoshoz fordul, és nem kavar össze vissza! Csakhogy hazudott kezdettől fogva.
  Ettől kezdve az egész ügy megcsinált, hamis vád, a rendőrök rágalmazása!
  Ehhez közreműködik ez az anarchiáért harcoló szervezet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a jászberényi gyilkosokat

A rendőrök elfogtak három férfit, akiket a szerdai jászberényi gyilkossággal gyanúsítanak. Az 55… Tovább olvasom