Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Zsaroltak társai egy 13 éves gyereket

Zsaroltak társai egy 13 éves gyereket egy salgótarjáni általános iskolában, egy helyi középiskolában pedig egy fiú a tanórán verte meg egyik osztálytársát - mondta a városi kapitányság bűnügyi osztályának vezetője csütörtökön.
Kalmár Zsolt őrnagy közölte: a középiskolás ellen eljárást folytatnak, az általános iskolások viszont gyerekkorúak, vagyis nem büntethetők.

Tájékoztatása szerint az általános iskolában három, 13-14 éves gyerek megfenyegette egyik társát, hogy megverik, ha másnapra nem visz nekik 200-200 forintot. A sértett ezt félelmében megígérte, de mivel másnap nem volt nála a pénz, megverték. A gyerek könnyű sérüléseket szenvedett. A zsarolásról az iskolarendőrtől szerzett tudomást a rendőrség. A diákok szüleik jelenlétében tettek beismerő vallomást, de arra nem adtak magyarázatot, mire kellett volna nekik a pénz. Kalmár Zsolt hozzátette: a három elkövető egyike kitűnő tanuló.

Az osztályvezető a másik esetről elmondta: az egyik salgótarjáni középiskolában az órán verte meg ököllel osztálytársát egy 16 éves fiú. Ő is beismerő vallomást tett, azt mondta, hogy azért verekedett, mert az előző órán összevitatkoztak, emiatt a tanár őt kiküldte a teremből.

A fiatalkorú elkövető ellen súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt folytatnak eljárást.

Olvasóink írták

 • 14. dodó 2010. február 12. 17:07
  „Csak a tisztánlátásért kérdezem, miért maradt ki a cikkből, hogy a fiatalabb (nem többszörösen évismétlő) áldozatok súlyosan kirekesztették at 5-6 évvel idősebb hátrányos helyzetű osztálytársaikat? Így esetleg nem mindenki számára világos, mi kényszerítette az elkövetőket ilyen kétségbeesett lépésre?”
 • 13. Hmmm... 2010. február 12. 09:56
  „A 7-8 osztalyban mar tudtam, ha a szuleim vagy tanaraim valamit tiltanak, annak nyomos oka van es ha megszegtem a szabalyokat, szamonkeres vagy buntetes jart erte. Gondolom, Onok is igy voltak vele. A gyerek szamara elsosorban tehat a szulok eletformaja es normarendszere hatarozza meg, milyen is a helyes viselkedes. Aki iskolaba vagy egyeb kozossegbe jar, a normarendszer kibovul az intezmeny rendje es az ott elsajatitott informaciok alapjan. Tehat a szulo es a gyerek is felelos tetteiert, hiszen ebben a korban mar nem igazan kicsi gyermekekrol van szo. En a szulot es a gyreket a helyzettol es a buncselekmeny formaja alapjan buntetnem.
  Van amiert a gyerek felelos, van amiert a szulo. Ha a szulo kapja a buntetest, valoszinuleg szamonkeri a gyereket otthon. Az biztos, a felfuggesztett buntetes csak allami koltseg es kozvagyon pocsekolasa!!!”
 • 12. nanemaaa 2010. február 12. 09:30
  „Nekem is hiányérzetem támadta cikk nyomán. Elmaradt a szülők reagálásának ismertetése.
  "A diákok szüleik jelenlétében tettek beismerő vallomást, de arra nem adtak magyarázatot, mire kellett volna nekik a pénz."
  A történet pedig így folytatódott:
  " A neghatódott apa keblére vonta fiacskáját, s mgjegyezte: Hááá mígis ámbér lesz belűled ídes fijjam! Apád büszke rád. E örö e bódottá."”
 • 11. Tork 2010. február 12. 08:30
  „8. Beth 2010.02.11. 21:50

  Nos igen... Gyermekvédelem, meg személyiségi jogok stb. Annak idején mikor még én voltam álatalános iskolás, akkor még létezett a fenyítés rendszere. Bizony el-el csattant egy pofon, vagy kokszi ha nagyon roszz fát tettünk a tűzre. Ha nem az iskolában, akkor otthon a szüleim "osztottak" ki. Volt értelme a beírásnak az ellenőrzőben. Akkor nem igazán tetszett a rendszer, de felnőtt fejjel be kellett lássam, hogy igen is használt. A velem egyidőseket összehasonlítva a mostani fiatalokkal/tinikkel mi már akkor tartottunk a cselekedeteink következményétől, és nem a törvények szigorával fenyegettek bennünket. Rendes, becsületes állampolgár lettem, és ezt véleményem szerint a pofonoknak is köszönhetem.
  A másik pedig az, hogy jelen korunkban, épp ezek hiányában, a tanárok elvesztették a tekintéjüket. "Úgy sem csinálhat velem semmit..." lett a vezérfonal a "rossz úton".”
 • 10. anonimus65 2010. február 12. 02:38
  „Morvai Krisztina:A büntethetőségi korhatárt 12 évre csökkentené!”
 • 9. 1131 2010. február 11. 22:47
  „ahha szóval salgótarjáni, ne én nem is olvasom tovább számomra minden világos... -.-
  ájj ezek a koffeinmentesek...”
 • 8. KolompárRómeó 2010. február 11. 22:20
  „Persze, hogy kitűnő, mert végre 13 évesen a második osztályba léphetett.”
 • 7. Beth 2010. február 11. 21:50
  „http://www.fn.hu//kulfold/20100210/nevelesi_celu_pofonokat_helyeztek_kilatasba/

  na, lehidalnának a gyerekek és a szülők :)”
 • 6. Lenry 2010. február 11. 21:40
  „5.
  szóval cigány nem lehet kitűnő tanuló?
  <moderálva>”
 • 5. flexsnake 2010. február 11. 20:40
  „2. ,,a három elkövető egyike kitűnő tanuló"

  Nem cigány :)”
 • 4. Di 2010. február 11. 18:24
  „Nem gyermekvédelem kell az ilyen dörzsölt kis piszkoknak, hanem "Haragszom rád!". Mert csak a "Haragszom rád!"-nak van visszaszorító ereje a 14 éven aluli kispatkányok esetében attól, hogy újra és újra elkövessék a bűncselekményt. Oszt elgondolkodnak azon, hogy megéri-e bűnözőnek lenni. A gyermekvédelemnek semmi visszaszorító ereje nincs. Szörnyű, hogy ezek a piszkok kihasználják azt, hogy nem büntethetők.

  Majd a szüleik jogos haragja visszaszorítja ezeket a 14 éven aluli piszkokat attól, hogy újra és újra bűnözzenek. Nem a korhatárt kell levinni 12 évre, hanem a szülőknek kell úgy megharagudni /szigorúan/ a 14 év alatti piszkokra azért, hogy már 14 év alatt is úgy érezzék önmagukat, mintha börtönben lennének bezárva életük végéig, mégpedig azért, hogy ártatlan, tisztességes felnőttekké váljanak. Onnantól kezdve meg várhatja a börtön, ha nem használ a szülők "Haragszom rád!"-ja. A tini elnevezést kérjék ki maguknak!

  0-14 éves korig "Haragszom rád!"-ot kell a bűnelkövető 14 éven aluliakra rájuk sózni!!!
  14-18 éves korig "Fiatalkorúak börtön"-ére kell ítélni a bűnelkövető fiatalkorúakat!!!
  18 éves kor felett "Nagykorúak börtön"-ébe kell zárni a felnőtt bűnözőket!!!”
 • 3. rozator 2010. február 11. 18:18
  „Má´ a hagyományokat sem lehet ápolni?”
 • 2. csiperke73 2010. február 11. 16:52
  „BŰRSZÍN ???”
 • 1. .suhym. 2010. február 11. 16:33
  „Valami nagyon nem stimmel az oktatáspolitikában! Nagyon nagy változásra lenne szükség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy bankot Budapesten

Kirabolt egy ismeretlen férfi egy bankot csütörtökön a főváros VI. kerületében, az Andrássy úton -… Tovább olvasom