Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Zseblámpa és fényképezőgép nélkül ne menjünk a nyaralóba

Miután az elhúzódó télies időjárás nem kedvezett a nyaralótulajdonosoknak, várhatóan sokan fogják az elkövetkező hetekben felmérni hétvégi házuk állapotát.
Érdemes felkészülten érkezni a nyaralókba, hiszen az elmúlt hónapokban sokféle kár érhette az épületet. A K&H Biztosító összegyűjtötte az 5 legfontosabb kelléket, amely nélkülözhetetlen az első éves terepszemlén.

Az idén bejelentett károk száma már most 20%-kal meghaladta a bejelentések tavaly, ugyanezen időszakban bejelentett károk darabszámát. A társaság szakemberei ugyanakkor az elkövetkező hetekben a bejelentések megugrását várják, mivel sokan most keresik fel az új évben először hétvégi házukat, amely gyakran kárfelmérést is jelent egyben.

„A tulajdonosok a jó idő beálltával meglátogatják a nyaralójukat, hogy felmérjék az ottani helyzetet. Az idei évben különösen kedvezőtlen volt a téli időjárás, emellett a betörők és a nyaralók gondatlan téli felkészítése is károkat okozhatott az ingatlanban. Rendszeresnek mondható, hogy a jó idő beálltával megindulnak az ezekhez kapcsolódó kárbejelentések. Egy esetleges káreseményt minél előbb - de legkésőbb a kár felismerésétől számított két munkanapon belül - be kell jelenteni a biztosítónak. Így az első tavaszi vizitnél erre is készüljenek fel a nyaralótulajdonosok" – figyelmeztet Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

A károk felmérése nem örömteli feladat, de ha felkészülten érkezünk a nyaralóba, nem érhet minket nagy meglepetés. A K&H Biztosító szerint ehhez az alábbi kellékek a legfontosabbak:

1. Tavalyi leltár. Ha összeírtuk a nyaralóban hagyott felszereléseket és értéktárgyakat az utolsó őszi látogatáskor, sokkal egyszerűbb tavasszal ellenőriznünk, hogy eltűnt-e valami egy esetleges betöréskor a tél folyamán. Azért is hasznos egy ilyen leltár, mert a lakás és hétvégi ház között ingázó értékek, például a kerti szerszámok hollétét is nyomon követhetjük a segítségével.

2. Fényképezőgép. Ha kár esett az ingatlanban, például betörtek hozzánk, vagy az erős fagy vagy esetleg egy nagyobb vihar miatt megsérült a tető, az erről készült, egyértelmű felvételek segítik a kár okának felderítését és a kár összegének megállapítását. A fényképezőgépek mellett a jobb optikájú mobiltelefonok is alkalmasak a feladatra, de videót is készíthetünk. A lényeg, hogy kellően részletes és egyértelmű legyen a felvétel.

3. Létra. Még ha ősszel maradt is létra a nyaralóban, nem árt, ha tavasszal viszünk magunkkal egy másikat otthonról, hiszen a nyaralóból az is eltűnhetett. A létra segítségével az ablakok, égősorok is szemlézhetővé válnak, és a tetőt is ellenőrizhetjük, hogy a tél folyamán érte-e valamilyen kár.

4. Szerszámok. Az első látogatáskor ellenőrizni kell a víz- és fűtési rendszert a nyaralóban, illetve a vízellátást is helyre kell állítani. Ezekhez szükségünk lesz szerszámokra is. A legjobb, ha az egész készletet levisszük a nyaralóba.

5. Zseblámpa. Készüljünk fel arra, hogy esetleg nem működik a világítás a nyaralóba érve. A villanykörték és biztosítékok kiéghettek, az elektromos hálózat pedig megsérülhetett az elmúlt pár hónapban.

Megfelelő biztosítással a károk anyagi vonzata miminimálisra csökkenthető. Az otthonbiztosítások fedezetet nyújtanak a leggyakrabban előforduló káresetekre, például betörésre, vihar- vagy tűzkárra, de akár a melléképületek, építmények – kerítés és medence – rongálódásaira is. Kiegészítő elemként lehetőség van vandalizmus okozta károk fedezetére, amely kiterjedhet például a bejárati kapura vagy a kerti padokra, rögzített gyerekjátékokra. Gyakran esnek rongálás áldozatául a szemetes kukák, a kerti dísznövények, illetve az antenna-, és a televíziós kábelrendszerek, riasztók.
A biztosítás megtérítheti ezen károkat és akár a felmerült rom- és törmelékeltakarítási költségeket is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Horthy Istvánné

Horthy Miklós egykori kormányzó menyét várhatóan Kenderesen helyezik örök nyugalomra. Ilona asszony… Tovább olvasom