Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 34°C Még több cikk.

Zsiráfpedikűr a veszprémi állatkertben

Szokatlan és veszélyes beavatkozásra került sor csütörtökön a veszprémi állatkertben.
A zsiráftehén patája korrekcióra szorult, ez indokolta a beavatkozást. Török László, az állatkert ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: Franciaországból érkezett tavaly a zsiráftehén, (Tawonga), amelynek patakorrekciójára azért volt szükség, mert előző helyén nem tudta a patáit megfelelően koptatni, ezért azokon túlnőtt a szaruréteg.

A nem mindennapi beavatkozásra egy hazai és nemzetközi szakemberekből álló csapat vállalkozott. A speciális pedikűr a zsiráfok esetében csak altatásban végezhető el, ám a hosszúnyakúak altatása rendkívül veszélyes művelet - tette hozzá. Miután az állat megkapta az altatót, és elfeküdt, a fejet rögtön a magasba kellett emelni, tekintettel az állat speciális vérkeringési rendszerére, illetve az altatás alatti agyvérzés veszélyére – avatott a részletekbe az intézmény vezetője.

Török László elmondta: a veszprémi állatkert munkatársai hosszasan készültek a beavatkozásra, elemezve előtte a nemzetközi tapasztalatokat. Az altatást egy három főből álló állatorvos csoport felügyelte, a patakorrekciót kettő két-két fős csapat végezte párhuzamosan, ezen kívül még nyolc állatápoló munkájára is szükség volt, hogy az egy órás beavatkozás eredményes legyen.

A biztonság kedvéért még egy darut is rendeltek a helyszínre, de végül nem volt rá szükség. A vadaspark vezetője hozzáfűzte: Tawonga ébredése után ugyan még nem galoppozhatott társaival együtt a szavannakifutón, de délután már ropogtatta a friss szénát és a gondozóitól kapott jutalom almákat az Afrika házban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Hárs Ernő költő, író, műfordító

Életének 94. évében elhunyt Hárs Ernő József Attila- és Stephanus-díjas költő, író, műfordító, a Magyar Írószövetség örökös tagja. Tovább olvasom