Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Zsirán és Undon az ötödik ciklusra készülnek

Zsirán Dorogi Árpád, Undon Guzmits Ferenc az önkormányzatiság létrejötte óta vezeti a települését. A polgármesterek ismét megmérettetik magukat, Undon Gosztom László személyében lesz kihívó.
Az, hogy a települések működési kiadásai nagyobb mértékben nőnek, mint az ehhez kapcsolódó bevételeik, talán nem újdonság. A községek spórolnak, megtakarítanak.

Főállásban nem vállalja

Dorogi Árpád, Zsira első embere azt mondja, az 1000 lakosú települések nem bírják el a főállású polgármestereket. Egyrészt, ez anyagilag megterheli a költségvetést, másrészt nincs annyi általuk megoldandó ügy, de nem is vállalná főállásban a megtiszteltetést. A mindennapi dolgokat ellátja a jegyző, illetve a hivatal munkatársai. – Fontos, hogy intézményeink működését biztosítsuk. Ilyen az óvoda, a 8 osztályos iskola, a körjegyzőség és az egészségügyi ellátás.

Kihívó nélkül Zsirán

Dorogi Árpád közgazdász, tapasztalt faluvezető. 1990 óta polgármester, s most is megméretteti magát. Kihívója nem lesz. A település ebben az évben mintegy 237 millió forintból gazdálkodhat, ebből 22 millió hitel. – Ahhoz, hogy fejlődjön a település nemcsak új munkahelyekre van szükség: ide kell csábítani, vagy meg kell tartani a fiatalokat – tette hozzá a polgármester. – Ötven közművesített építési telket alakítottunk ki kedvező áron. Zsira fejlesztési lehetősége a határ közelében az idegenforgalom lehet.

A szomszédos település polgármestere, Guzmits Ferenc ugyancsak rutinos faluvezető. Megválasztása esetén ötödik ciklusát kezdheti meg, kihívó lesz a fiatal Gosztom László. A 360 lakosú település idén közel ötvenmillió forintból gazdálkodhat. – Ha nem lenne az Önhiki (Önhibájukon Kívül Hátrányos Helyzetbe Került Települések), akkor már lehetséges, hogy nem is működne az önkormányzat – vázol szomorú képet a polgármester. – A fennmaradáshoz elengedhetetlenek továbbá a pályázatok. Több esetben az önerőt is nehéz előteremteni.

Undon többen is indulnak

Undon működik az óvoda és az általános iskola 1–4. osztálya. Mivel a településen horvát nemzetiségi oktatás is folyik, plusz állami normatívát is kapnak, valamint a minimális osztálylétszám is kevesebb, mint egy „normál" iskolában. Undon egyébként gazdag és színes kulturális élet zajlik. A tűzoltó-egyesületen és a labdarúgócsapaton túl a tambura- és táncegyüttes szerte a világba elvitte a kis település nevét.
Gosztom László, a másik polgármesterjelölt elmondta, a fiatal képviselőkkel lendületet vinnének a falu életébe. Fő céljuk, hogy megtartsák a huszonéveseket, így biztosítva az óvoda és az iskola működtetését. Szoros küzdelemre számít, de szerinte még semmi sem dőlt el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tevez bemutatkozott

labdarúgás

Az argentin Carlos Tevez bemutatkozott a West Ham Unitedben, amely … Tovább olvasom