Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Zsolnay-magángyűjteményt vásárol Pécs

Megvásárolja a világ egyik legjelentősebb és legátfogóbb Zsolnay-magángyűjteményét Pécs: a város a közgyűlés csütörtöki döntése értelmében a piaci ár feléért, 1,3 millió euróért (354 millió forint) juthat hozzá az Egyesült Államokban élő Gyugyi László mintegy hatszáz darabos kollekciójához.
Egy közhasznú társaság, a Zsolnay Örökség Kezelő Nonprofit Kft. tulajdonába kerülő gyűjtemény várhatóan decemberben érkezik a baranyai megyeszékhelyre, állandó kiállítására 2010 szeptemberétől nyílik lehetőség. A vételárat a város banki hitelből fedezi.

Az 576 darab egyedi kerámiatárgy, 6 darab vízfestékkel készült, egyedi Zsolnay tervrajz és 2 darab fényképalbum csomagolása, Magyarországra szállítása, raktározásának költségei, s a vételár átutalásának díja további 16 millió forintba kerül.

Gyugyi László Pittsburghben élő magyar származású elektromérnök négy évtized alatt hozta létre egyedülálló Zsolnay-kollekcióját,a melyet a nagyközönség együtt még sohasem láthatott, az csak a Helikon Kiadó által 2006-ban megjelentetett Zsolnay a nagyvilágból című könyvből ismerhető meg.

A gyűjtemény eszmei értéke felbecsülhetetlen, Gyugyi László ugyanis a Zsolnay manufaktúra legkiválóbb, világ- és nemzetközi kiállításokon szerepelt alkotásait vásárolta meg. Az a csekély számú, úgynevezett duplum példány, melyeket e kiállításokra küldött tárgyakból őriztek Magyarországon, megsemmisült az első és a második világháborúban.

A gyűjtő kollekcióját céltudatosan alakította ki, úgy, hogy a gyár alkotásait a nemzetközi stílusfejlődés részeként mutassa be, s tárgyai egyben a díszműgyártás keresztmetszetét is adják. A hazai magángyűjtemények egyike, sőt, még a szám szerint legnagyobb anyaggal bíró Zsolnay Múzeum gyűjteménye sem ilyen átfogó.

Gyugyi László korábban azt mondta: azért válik meg a Zsolnayktól, mert idős már, fiai tőle távol, San Franciscóban élnek, s nem akarja, hogy e kincsek később szétaprózódjanak Amerika múzeumaiban.

Olvasóink írták

 • 3. Hmmm... 2009. november 28. 15:30
  „En is orulok ennek a dontesnek. A Zsolnay keramiak es porcelanok nemzeti kincset kepeznek, hiszen az eozin magyar talalmany. Tudom, Zsolnaiek munkassaga nem csupan az eozint jelenti! Az altaluk letesitett gyar, emberek sok ezrenek adott munkat es kenyeret, az epitesi keramiak az orszag kulonbozo reszein gazdagitottak es szinesitettek legszebb epuleteinket. Meg a parlament butorzatanak is elemei, a kezzel festett berakasok.
  Aki butan nyilatkozik, inkabb nezzen utana, mi is rejlik a targyi dolgok hata mogott. Eszmei ertek, amire buszkenek kell lennunk. A sporolas nem eszetlen lemondast jelent! Eppen eleg sok gond keletkezett mar a nemzeti vagyon eladogatasabol!
  Gyonyoru lesz a kiallitas, ebben biztos vagyok, hiszen meg a "maradek´ pecsi kis muzeumban levo anyag is csodalatos.”
 • 2. .suhym. 2009. november 27. 09:37
  „Gratuláció!
  Biztosan gyönyörű a gyűjtemény...én biztosan elmegyek majd megnézni.:))))”
 • 1. hamankato 2009. november 27. 02:33
  „Wazze!

  Erre van pénz?
  Hitelből?
  Az eszem meg áll!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határozat a fővárosi romaközpont

Határozatot hozott a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális… Tovább olvasom