Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Zsolnay műremekek, ritkaságok kiállítása a Várban

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából a 150 éves Zsolnay Porcelángyár kézzel festett termékeiből rendeztek kiállítást a Várban.
A 150 éves Zsolnay Porcelángyár kézzel festett termékei, különösen tálalókészletei világszerte híresek, eljutottak a brit uralkodóház családi asztalaira és keresettek voltak a brit gyarmatbirodalom területén, főként Indiában is. Itthon sok szép darab van magángyűjtőknél.

Egy plasztikusan is megformált, vadgesztenyékkel díszített, mély bordó, eozin mázas váza talán a Zsolnay kerámia kiállítás legszebb darabja. Az Örökség Galériában a hivatal Várbeli, Táncsics utcai épületének aulájában rendezett tárlaton magángyűjtők tulajdonában lévő, védett dísztárgyakat mutatnak most be. Mindösszesen százötvenet. Többségüket üvegtárolókba helyezve, valóságosan. A többit kivetítőkön, CD installációk révén.

A pompás darabokat kibocsátó pécsi üzem alapításának 150., s a világhírű mester, Zsolnay Vilmos születésének 175. évfordulóját ünnepeljük egyébként az idén. A 19. századi fazekasmesterséget megújító kerámiaipart és agyagművészetet teremtő műhely legszebb alkotásait láthatjuk most, köztük vázákat, korsókat, díszes szelencéket és tányérokat, népi- és keleties mintákkal.

A tárgyak zöme az árnyalatokban gazdag színpompás eozin technikával készült, azonban néhány kivételes szépségű porcelán fajansz tárgyat is megcsodálhat itt a közönség. A historizmus és a szecesszió világát idéző tárlaton a tervezőmunka műhelytitkaival, és a Zsolnay család emlékeivel is megismerkedhet a látogató.

(Krónika hírszolgálat)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyibe kerül a ruházkodás?

Tovább olvasom