Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Zsolnay: szükség lenne a tőkebevonásra

Nagy szükség lenne tőke bevonására - jelentette ki Péterné Marosy Katalin vezérigazgató az MTI-nek annak kapcsán, hogy újra eladó a Zsolnay kisebbségi részvénycsomagja. Szerinte, ha nem lesz változás, akkor elképzelhető, hogy a gyár egyes részlegeit zsugorítani kell.
A pécsi közgyűlés a tavaly márciusi sikertelen próbálkozás után múlt hét csütörtöki ülésén ismét úgy döntött, hogy pályázaton keres vevőt a gyár részvényeinek 49 százalékára és két szavazatelsőbbségi részvényére. A "kikiáltási ár" 500 millió forint. A vevővel szemben követelmény, hogy kötelezettséget vállaljon valamennyi tradicionális Zsolnay-termék gyártására, forgalmazására és legkésőbb 2011. március 31-ig félmilliárd forint tőkejuttatásra.

A patinás pécsi cégnek komoly tervei vannak a jövőre nézve. A porcelán divízióban is fejlődés várható, a pirogránit gyártás terén pedig még nagyobbra. A cég ezen a téren bármit le tud gyártani, az érdeklődés pedig a belsőépítészet új trendjének köszönhetően, óriási az ilyen termékek iránt - mondta a vezérigazgató, aki szerint nő az érdeklődés a gyűjtőknek szánt egyedi tárgyak iránt is.

Péterné Marosy Katalin ugyanakkor hangsúlyozta: amíg nem érkezik a fejlesztésekre fordítható tőke, a cég működése más dimenziókban nem képzelhető el. "Külső tőkebevonás nélkül fennáll a veszély, hogy nem tudunk új lendületet venni, és csak rendkívül visszafogott módon folytatódhat a termelés" - emelte ki Péterné Marosy Katalin hozzátéve, hogy a fejlesztésekre fordítandó forrásokat illetően az idő nagyon fontos tényező. A mai piaci igények kielégítése, egyben a jelenleginél olcsóbb gyártás csak eszközcserékkel és felújításokkal lehetséges. A kölcsönfelvétel ugyanakkor nehezen jöhet szóba - fogalmazott a szakember.

A vezérigazgató kitért rá: az elmúlt időszakban végrehajtott költségcsökkentéseknek köszönhetően stabil a cég. Mindemellett munkahelymegtartó pályázaton is sikerrel szerepelt a vállalat, ennek köszönhetően informatikai oktatáson vettek részt a cég dolgozói. A Zsolnay 2006 elején, térítésmentesen, de másfél milliárdos hitelállománnyal együtt került az ÁPV Zrt.-től az önkormányzathoz. A vállalat jelenleg 99,84 százalékban a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. tulajdona.

A manufaktúra az elmúlt években többször is veszteséges volt, az ellehetetlenülés veszélyeztette. A város 2008-ban előbb 717 millió, később pedig 500 millió forintos tőkeemelést hajtott végre, amikor a Pécs Holding Zrt.-be apportálta a cég részvényeit, s 860 millió forintért mintegy 31 ezer négyzetméteres területet megvásárolt a vállalattól, mivel az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program egyik kulcsberuházása, a Zsolnay Kulturális Negyed a gyártelepen valósul meg.

A cég jegyzett tőkéje 2008 végén 1,1 milliárd forint, az évi árbevétele 1 milliárd 54 millió, üzemi eredménye 10 millió forint volt. A tavalyi és idei gazdálkodására vonatkozó adatok még nem nyilvánosak.

Olvasóink írták

  • 1. Léni 2010. május 05. 10:22
    „Pécset a fideszes városvezetés, az országban az elsöprő támogatással rendelkező
    jövőbeni fideszes országvezetés csak nem hagyja, hogy egy ilyen régi, patinás gyárnak
    problémája legyen! Lesz itt minden - mondta a Fidesz- csak szavazzatok ránk, ez megtörtént,
    várja az ország a fideszes megoldásokat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától drágább a benzin

Új történelmi csúcsot ért el a benzin ára: bruttó 4 forinttal emelte a 95-ös benzin és 8 forinttal a… Tovább olvasom