Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Zsuzsa és Mária álmai

A romáknál a férfi mondja ki a végső szót – az ő szava az, ami megvalósul. Legalábbis ezt látja a külvilág. Azt azonban nem látja, hogy az asszony mondja meg, mi legyen az a végső szó. A férfi, például Petrovics István, a külvilág felé reprezentál, az asszony pedig – esetünkben Rozália asszony – összefogja a családot. És mert a család a legfontosabb, a férfi csak azt képviselheti kifelé, amit a nő jónak lát.
Családi kör: Rozália asszony, Mária, Petrovics István, a családfő, és Klára, a sógornő Fotó: Schmidt Andrea
A Gólya utcában vagyunk, nem messze a Cserepes sortól. Sok roma él errefelé. Petrovics Istvánék még tizenketten voltak testvérek a dorozsmai cigánytelepen. Felesége, Kovács Rozália szintén tizenkét gyermekes családból származik. A középkorú szegedi roma házaspárnak három gyermeke van, s nem is tervez többet. Családmodellváltás zajlik a romáknál.

Három gyerek

– Megfordult a világ, ma már máshogy élnek a cigányok – mondja a családfő.

– Már hogy fordult volna meg, ma is ugyanúgy élnek, mint régen – replikázik Rozália, ellentmondást nem tűrő módban. – A Cserepes soron öt-hat gyermekes családok is élnek, ott szaladgálnak a gyerekek a kocsik előtt. – És ez igaz is, de nem Petrovicsékra.

– Ma már nem úgy van az, hogy csak összecsapjuk a gyereket, és kész. Csak az gyártja őket szakmányban, aki nem gondolkodik előre. Tudtuk, három gyerekkel még úgy-ahogy megbirkózunk, így aztán három is született – mondja a családfő. Miután azonban a nem kívánt terhesség elleni védekezésért a nő teheti a legtöbbet, itt is Rozália asszony elhatározását sejtjük a háttérben.

A két leány – a huszonhárom éves Zsuzsa, s a tizenhét esztendős Mária – épp otthon van. Zsuzsa kétéves kisfia, Milán alszik; férje a távolban, dolgozik. Mária a közeljövőben megy férjhez.

Kis lakodalom

– Kis családot szeretnénk – mondja a leendő vő, Gábor. – És kis lakodalmat. Kibérelünk a közelben egy vendéglőt, ott lesz majd a lagzi.

– No, ez egyértelműen úgy hangzik: a férfiember találta ki. S ez így is van, ezek a külvilág ügyei, ezekben a férfi dönt. Máriáé a leendő belvilág, a család, ami még a jövő méhében szunnyad. A kis meny különben ABC-eladó szeretne lenni, a Hansági-iskolába jár majd ez ügyben, képzésre. Ez eddig rendben is van, csakhogy: – Eléggé barna a bőre, észreveszik, cigány származású. Nem lesz könnyű munkát találnia – mondja vőlegénye. Ma a nem cigányoknak is nagyon nehéz munkát találniuk – hát még annak, valakiről már messziről látszik, egy előítéletekkel sújtott népcsoport tagja – tesszük hozzá. Óriási szerepe van tehát az egyéni szerencsének. Ha Máriát ésszerűen gondolkodó munkaadóval hozza össze sorsa, minden rendben van. És – hiszen minden erejével bizonyítani akar majd – munkaadója is csak jól járhat vele!

Egyébként Mária úgy néz ki, mintha egy valóságos Mária-szentképből lépett volna elő, jellegzetesen madonnás vonásokkal – egyelőre Kisjézus nélkül. Mosolygós-halkszavú, visszahúzódó teremtés; a fényképezőgép láttára arca elé kapja kezét. Hogy ő lenne a majdani, a szálakat háttérből mozgató, mindent meghatározó roma asszony? Idővel bizonyára az lesz; most még mint egy nyílófélben lévő fekete tulipán. Nővére, Zsuzsa határozottabbnak tűnik.

Édesapja eleve így mutatja be: – Ő a legveszélyesebb. – S közben nevet, büszkén. Hogyne lenne büszke – akinek ilyen lánya van!

A legszebb élet

– Már hogyhogy legveszélyesebb?
– Állandóan visszabeszél az apjának.
– Apja lánya!
– Az, az!

De azért rajta sem látszik: valami igazi, mindent elérő rafinált roma nő lenne Zsuzsa. Inkább ábrándos... Hogyan képzeli el a jövőjét? – Én a legszebb életet szeretném – mondja csillogó szemmel –, lenne házam, mindig a családommal lennék...

– Házat mindenki akar, de nem mindenkinek jön össze – torkollja le Klára asszony, Rozália sógornője. S van-e lehetőség kitörésre? Hogy összejöjjön az a ház? – A Megasztárban Caramel, Gáspár Laci nagyot bizonyított. De mi nem tudunk énekelni – mondja Gábor.

Del o Del a bakht

Mi lenne, ha nyitnának egy roma vendéglőt, egy roma boltot? – tűnődünk hangosan. Romáknak és nem romáknak egyaránt. Roma ételek, roma népművészeti tárgyak, roma festők alkotásai, és így tovább. Föl kellene venni a kapcsolatot a
Tourinformmal, egy-két pályázat, s turistaszezonban – lásd: a szegedi nyár – csak úgy tódulnának ide a különlegességeket kereső, fizetőképes népek, szerte az országból. Romák, nem romák egyaránt.

Megvalósulhatnának Zsuzsa és Mária álmai. Del o Del e bakht – adjon az Isten ehhez szerencsét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Honvédségi logisztikai központok

Az országban működő logisztikai központokból tíz vonható be a honvédelmi feladatok ellátásába. Ezek… Tovább olvasom