Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Zúgott ˝a mondjon le˝ és az ˝Orbán, takarodj˝

Az előző tüntetéseknél kevesebben gyűltek össze Budapesten az internetadó elleni újabb demonstráción péntek este.
Győzelemnek nevezték a tervezett internetadó elleni tüntetések szervezői pénteken Budapesten, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezte az új adótípusról szóló javaslat visszavonását. A tüntetők ismét a József nádor téren gyűltek össze.

Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen című, az új közteher ellen szerveződő Facebook-oldal alapítója azt mondta: Orbán Viktor kormányfő most először volt kénytelen beismerni, hogy a többség nem támogatja az "adóját".

Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen nevű Facebook-oldal alapítója, Várady Zsolt, az iwiw alapítója és Füzessy Károly diákaktivista (b-j) a tervezett internetadó miatt szervezett tüntetésen
Gulyás Balázs, a Százezren az internetadó ellen nevű Facebook-oldal alapítója, Várady Zsolt, az iwiw alapítója és Füzessy Károly diákaktivista (b-j) a tervezett internetadó miatt szervezett tüntetésen Budapesten, a József nádor téren október 31-én.
Fotó: MTI/Marjai János

A demonstráció résztvevői megtöltötték a tér nagy részét. A rövid tüntetés ezúttal nem folytatódott vonulással, a beszédeket követően az emberek szétszéledtek.

"Győztünk!" - jelentette ki Várady Zsolt, az iwiw közösségi portál alapítója, majd úgy folytatta, visszaszerezték a hitet, hogy alakíthatják saját országukat.

Talán a legfontosabb, ami történet az elmúlt napokban, hogy tömegek fordultak át az eddigi passzivitásból egy aktív állapotba - tette hozzá.

Hangsúlyozta: ebben az aktív állapotban kell maradni, mert még "rengeteg dolog van hátra".

Füzessy Károly diákaktivista hangsúlyozta: a javaslat visszavonása azt jelenti, hogy a civileknek sikerült "visszaszerezniük" a politikát.

"Ha összefogunk, nagy dolgokra vagyunk képesek" - fűzte hozzá.

Transzparens a tervezett internetadó miatt szervezett tüntetésen Budapesten, a József nádor téren 2014. október 31-én. MTI Fotó: Marjai János
Transzparens a tervezett internetadó miatt szervezett tüntetésen Budapesten, a József nádor téren október 31-én.
Fotó: MTI/Marjai János

Az aktivista ugyanakkor arra figyelmeztette a hallgatóságot, hogy még nincs vége a "feladatnak", ugyanis minden adó ellen fel fognak lépni, amelyet azért akarnak kivetni, mert a "korrupt adóhatóság, a rossz állapotban lévő nemzetgazdaság bevételekre számít".

Megjegyezte azt is, hogy nincs szükség az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett nemzeti konzultációra, hiszen az már megtörtént, így nem kell elkölteni több száz millió forintot.

A mindössze félórás, a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete elé szervezett megmozdulást a szónok "tüntető ünnepnek" nevezte, amivel arra utalt, hogy a javaslat visszavonása az ellene fellépők közös sikere.

Korábban írtuk:

Habár Orbán Viktor péntek reggel bejelentette, hogy ebben a formában nem vezeti be az internetadót, este mégis tüntetők gyülekeztek Budapesten. A szervezők szerint nem lehet bízni a kormányfő szavában, mert "egy trükkös konzultáció" után még bevezetheti az adónemet. Zúgott "a mondjon le" és az "Orbán, takarodj" - írja az Index.

A hírportál tudósítója szerint a tüntetés hivatalos kezdésekor a József Nádor térnek nagyjából negyede telt meg, de folyamatosan érkeztek az emberek. A nagyjából félórás rendezvény végére a tér nagyjából megtelt, így több ezren is összegyűlhettek.

 A tervezett internetadó miatt szervezett tüntetés résztvevői Budapesten, a József nádor téren 2014. október 31-én. MTI Fotó: Marjai János
A tervezett internetadó miatt szervezett tüntetés résztvevői Budapesten, a József nádor téren október 31-én.
Fotó: MTI/Marjai János

A tüntetés Facebook-oldalán Orbán Viktor bejelentését saját győzelmükként és a kormányfő meghátrálásaként értékelték, a szervezők azt írták:

"Orbán Viktor ma meghátrált. Eddig mindig azt mondta, hogy ő képviseli a nép többségét. Ma be kellett ismernie: a többség elutasítja az adóját. Ez önmagában győzelem."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több kilométeres torlódás van az M7-esen

Egy utánfutót vontató személygépkocsi a szalagkorlátnak ütközött Velencénél. Tovább olvasom