Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Zuroff: Követeljük, hogy a Csatáry-ügy végre kezdődjön el

Kételyét fejezte ki Efraim Zuroff azzal kapcsolatban, hogy a magyar hatóságok felelősségre akarják-e vonni a háborús bűntettekkel gyanúsított Csatáry Lászlót.
"A legfontosabb kérdés az, vajon megvan-e a politikai akarat Magyarországon ahhoz, hogy a Csatáry-ügyet bíróság elé vigyék. Mi azt követeljük, hogy az ügy végre kezdődjön el. Hogy Csatáryt nevezzék meg mint gyanúsítottat, s vessenek véget a lavírozásnak" - mondta a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ vezetője a dpa német hírügynökségnek arra a kérdésére, mit vár a magyar hatóságoktól.

Kétkedését Zuroff azzal magyarázta, hogy a magyar hatóságok már négy és fél éve ismerik az ügyet. "Én már 2006-ban bizonyítékokkal szolgáltam az ügyészségnek. 2011 szeptemberében pedig még Csatáry budapesti címét is megadtam" - állította a náci bűnösök felkutatásával foglalkozó központ igazgatója.

"Nyilván abban reménykedtek, hogy eltűnik" - tette hozzá a dpa hétfői jelentése szerint.

A német hírügynökség felidézi, hogy az állítólagos háborús bűnös, a 97 éves Csatáry László a Simon Wiesenthal Központ és a média értesülései szerint jelenleg Budapesten él, s hogy a vádak szerint 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként szerepet játszott mintegy 16 ezer magyar zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében.

A Simon Wiesenthal Központ vasárnapi közleménye szerint Efraim Zuroff a múlt héten Budapesten újabb információval szolgált az ügyben a magyar ügyészségnek arra vonatkozóan, hogy Csatáry évekkel korábban kulcsszerepet játszott körülbelül 300 kassai zsidónak az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba történt deportálásában is, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. Egyúttal sürgette, hogy a magyar hatóságok gyorsítsák fel a vizsgálatot Csatáry ellen.

A Fővárosi Főügyészség április 20-i közlése szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást háborús bűntett elkövetésének gyanúja miatt Csatáry ellen.

A nyomozó ügyészek szerint a brit lap nem szolgáltatott új információkkal

A magyar ügyészségi nyomozók szerint a The Sun című brit lap újságírói által átadott anyagok nem tartalmaztak új információt a jeruzsálemi Wiesenthal központ által második világháborús bűncselekmények miatt feljelentett Csatáry László ügyében - közölte a Fővárosi Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

Az MSZP Csatáry László felelősségre vonását sürgeti

Az MSZP hétfői közleményében Csatáry László felelősségre vonását sürgette, és azt írta, örömmel fogadta a "legkeresettebb náci háborús bűnös" megtalálásának hírét, még azzal együtt is, "hogy ezek szerint egy brit bulvárlap oknyomozói eredményesebbek a még élő népirtók felkutatásában, mint a magyar ügyészség".

A főügyészség közleményében arra is felhívta a figyelmet, hogy sok nehézségbe ütközik a több mint fél évszázaddal ezelőtti, jelenleg más ország joghatósága alá tartozó területen történt cselekmények nyomozása.

Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának igazgatója tett feljelentést 1944 tavaszán Kassán történt cselekmények miatt, ez alapján rendelte el a Budapesti Nyomozó Ügyészség háborús bűntett miatt a nyomozást 2011. szeptember 22-én.

A nyomozó ügyészek vizsgálták a hazai és külföldi levéltárakban fellelhető korabeli okirati bizonyítékokat, így az 1945-1946-ban és az 1947-1948-ban keletkezett magyar és csehszlovák büntetőeljárások iratait. A nyomozás fontos részét képezi, hogy felkutassák mindazon még élő sértetteket, akik a korabeli eseményekről közvetlenül be tudnak számolni. Ez jogsegély keretében történik, miután a sértettek a világ más országaiban élnek.

Párizs: Csatáryt bíróság elé kell állítani

A francia külügyi szóvivő párizsi sajtótájékoztatóján hétfőn kérdésre válaszolva azt mondta: Csatáry Lászlónak bíróság előtt kell felelnie tetteiért. Bernard Valéro úgy fogalmazott: "A náci bűnök elévülhetetlenek. Úgy véljük, hogy a náci bűnösöknek, bárhol tartózkodjanak is, a bíróság előtt kell felelniük tetteikért". Hozzátette: "A budapesti főügyész azt közölte, hogy az igazságszolgáltatás már vizsgálja a tényeket. A magyar hatóságok dolga, hogy megfelelően lépjenek fel az ügyben".

"A nyomozás során csak az előbb felvetett kérdések megválaszolásával történhet meg a tényállás pontos tisztázása és a további nyomozati cselekmények meghatározása" - áll a Fővárosi Főügyészség közleményében, mely kitér arra is, hogy azok az anyagok, amelyeket a The Sun című brit lapnak a nyomozó ügyészségre múlt héten ellátogató újságírói adtak át, a "fentiekhez képest érdemben új információt nem tartalmaztak".

Jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik az eljárás Efraim Zuroff feljelentése nyomán.

A The Sun két teljes újságoldalt megtöltő, fotókkal illusztrált vasárnapi beszámolója szerint a lap oknyomozó riportereket küldött Budapestre, hogy megpróbálják szóra bírni Csatáry Lászlót, akit a náci bűnösök után nyomozó Simon Wiesenthal Központ a világ legkeresettebb háborús bűnöseként tart számon, mert a második világháború idején az egyik kassai gyűjtőtábor parancsnoka volt.

A The Sun szerint a 97 éves Csatáry László 15 ezer 700 zsidó auschwitzi deportálásában működött közre, és "holléte 15 éve rejtély", de a lap munkatársai - a Wiesenthal központtól kapott adatok alapján - kiderítették, hogy "Budapest egyik elegáns kerületében" él, "két hálószobás lakásában". A lakcímet a lap nem ismertette. A riporterek felkeresték a lakást, és lefotózták, amint Csatáry László ingben, zokniban és alsóneműben ajtót nyit a csengetésre. Amikor az újságírók megkérdezték, hogy tagadja-e a terhére rótt bűncselekményeket, Csatáry László - aki évtizedeken át Kanadában élt - a riport szerint "kanadai akcentusú angolsággal" indulatosan kijelentette, hogy nem követte el azt, amivel gyanúsítják, majd becsapta lakása ajtaját.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. Csecs 2012. július 18. 06:57
  „Ennek a Zurov nevű véglénynek nincs még vérdíj a fején?”
 • 29. hetzer 2012. július 18. 05:35
  „Muszáj ugyebár a megélhetési nácivadásznak évente 1-2 embert meghurcolnia, különben úgy tűnne a semmiért kapja a fizetését... Kampósorrú vérszívók.”
 • 28. SP 2012. július 17. 22:22
  „Egy kis kiegészítés:

  "Benjámin Netanjahuval tárgyalt Áder János kedd délelőtt Jeruzsálemben. A magyar köztársasági elnök arra biztatta az izraeli miniszterelnököt, személyesen győződjön meg arról, hogy a zsidó kultúra a reneszánszát éli Magyarországon."
  http://atv.hu/cikk/20120717_ader_izraelben_a_zsido_kultura_a_reneszanszat_eli_magyarorszagon?source=hirkereso

  "Hazánkba látogat az antiszemitizmus elleni amerikai különmegbízott
  A magyar kormány tisztségviselőivel, parlamenti képviselőkkel, valamin zsidó és roma közösségek képviselőivel folytat majd megbeszéléseket Hannah Rosenthal, az amerikai külügyminisztériumnak az antiszemitizmus megfigyeléséért és az antiszemitizmus elleni harcért felelős különmegbízottja, aki július 19. és 22. között lesz Magyarországon. "
  http://atv.hu/cikk/20120717_hazankba_latogat_az_antiszemitizmus_elleni_amerikai_kulonmegbizott?source=hirkereso”
 • 27. bánki 2012. július 17. 21:03
  „Nem szeretnék zsidó lenni !

  No coment, de a kárpótlást kérem az OTP számlámra küldeni !”
 • 26. NP1 2012. július 17. 12:36
  „achilleus 2012.07.17. 11:20

  "Azok után, hogy Edmund Veesenmayer, Eichmann hivatali főnöke, Magyarország náci hóhéra megúszta 6 (azaz hat) év szabadságmegvonással, érthetetlen ez a nagy igyekezet." - nem is izraelben állt bíróság elé Veesenmayer, Eichmann már nem úszta meg ennyivel.

  Egyébként Te pontosan tudod: a zsidóknak egy 97 éves ember elítéltetése pusztán a szimbolikája miatt fontos.”
 • 25. szandokán 2012. július 17. 12:10
  „<moderálva>”
 • 24. cselac 2012. július 17. 12:04
  „na, saveső, most jól a nyakadra húztad Kiss bácsit.”
 • 23. acidrain 2012. július 17. 11:27
  „Követelem, hogy Biszku Béla után is induljon azonnal nyomozás!

  Biszku Béla, az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik irányítója, a saját népébe lövető, a terrort "túl puhának" tartó ember, akinek ISMERT a lakcíme, holléte, sőt több, mint havi fél millió nyugdíjat is kap.

  Egészen elképesztő, hogy az MSZP azonnal felhördül és követeli a nyomozást! A pofájukat be kéne fogni tán.”
 • 22. achilleus 2012. július 17. 11:20
  „Azok után, hogy Edmund Veesenmayer, Eichmann hivatali főnöke, Magyarország náci hóhéra megúszta 6 (azaz hat) év szabadságmegvonással, érthetetlen ez a nagy igyekezet. Emlékeztetőül:
  "Adolf Hitler 1944. március 19-én (Magyarország német megszállásakor) a Harmadik Birodalom nagykövetének és teljhatalmú magyarországi megbízottjának nevezte ki: ez azt jelentette, hogy a Wehrmachton kívül minden megszállóerő (főleg a Gestapo) fölött rendelkezési joga volt. Szerepet játszott a magyar értelmiség ,,átvilágításában", ismert németellenes személyek letartóztatásában (ezáltal is nyomást gyakorolva Magyarországra), valamint a zsidóság deportálásában. A Szálasi-puccs során segítséget nyújtott a nyilas hatalomátvételhez, meggátolva ezzel Magyarország kiugrását a II. világháborúból. 1945-ben Salzburg közelében feladta magát az amerikai csapatoknak. A nürnbergi nemzetközi katonai törvényszék 1949-ben 20 év börtönre ítélte, majd büntetését felére csökkentették, s 1951-ben szabadlábra helyezték. Ezt követően Németország képviselője volt az észak-francia Roubaix városában székelő Pennel & Flipo cégnél. "”
 • 21. Mozimasiniszta 2012. július 17. 10:41
  „2.-es ! a ma reggeli Kossuth műsorban volt hallható az ügyészség szóvivőjének hivatalos magyarázata és állásfoglalása , a neten utána nézhetsz ! Más: A The Sun c. bulvárlap ahhoz a Murdoch sajtó-birodalomhoz tartozik amelynek egy másik lapja "hiteles dokumentumok" gyártása miatt kipattant világbotrányt követően, a közelmúltban szűnt meg... Más: 17.-es teljesen egyetértek !
  19.-es ! azért nem reagált az mszp, mert az eredeti perben nem lett elítélve, egyetlen terhelő irat sem került elő a Csehszlovák vagy a Szlovák bíróságoktól, irattárakból...mindazon által nem akarom védeni látatlanul , ismeretlenül Csatáryt csak az eljárás háborít fel....és az sem kizárt hogy a zuroff bérencek azóta már "találtak" terhelő dokumentumokat...”
 • 20. cselac 2012. július 17. 09:59
  „Nem beszélve arról, hogy ez a fickó nagyon is tisztában van vele, hogy bármit tesz, mond, nyilatkozik, senki nem mer egy ujjal sem hozzányúlni, mert rögtön elkezdi kijátszani a Holocaust-kártyát, ocsmányul kihasználva azokat, akikért elvileg olyan nagy harcot vív.”
 • 19. cselac 2012. július 17. 09:56
  „2006-ban még MSZP-regnálás volt. Állítólag Zuroff már akkor bizonyítékokat szolgáltatott. Az MSZP-t mégsem hallottam akkor így nyilatkozni...én, ha az ügyészség helyében lennék, mind Zuroffot, mind az MSZP eme kijelentéstevőjét feljelenteném, függetlenül a nagy hajtóvadászattól.”
 • 18. lj510126 2012. július 17. 09:24
  „Követeljük, hogy a szélsőségesen magyargyűlölő Zuroff Efraimot örök időkre nyilvánítsák persona non grátának Magyarországon és soha többé ne tehesse be ide a lábát!”
 • 17. orszagzaszlo936 2012. július 17. 08:52
  „Követelem, hogy Zuroff takarodjon el a hazámból!
  Követelem, hogy a zsidó kárpótlások felét adják vissza és osszák szét a háborúban odaveszett leventék hozzátartozóinak!
  Követelem, hogy Izrael adja ki a palesztinok ellen elkövetett bűncselekmények kitervelőit és kivitelezőit a Hágai Bíróságnak!
  Követelem, hogy a magyar zsidók kötelező olvasmánya legyen Lőw Immánuel Kétszáz beszéd című munkája, s annak szellemében éljenek Magyarországon!
  Követelem, hogy a Mazsihisz elnöke ne legyen volt munkásőr!
  Követelem, hogy az elmúlt 23 év teljes politikai és gazdasági irányító garnitúrája hetedíziglen megfosztassék teljes vagyonától, s menjenek a mátrai építőtáborba 22 évre!
  Követelem, hogy az uzsora tevékenységet végző bankokat azonnal zárják be, vagyonukat kobozzák el, használják a nemzet javára!

  Egyelőre ennyi követelés jutott így 10 percben eszembe!”
 • 16. Buvana 2012. július 17. 07:39
  „Mi meg követeljük hogy a Zsazsihiszt zárják be, talpnyaló cionista vezetőivel együtt!!”
 • 15. emigrans 2012. július 17. 07:12
  „NP1 : Ez teljes mertekben abszurd hisz te is tudod ,hogy a mindenkori magyar kormany a legnagyobb talpnyaloja Izrealnek... Nem dumalasrol van szo,hanem arrol hogy a felvasarlok es helytartoik lassan mar mindent megengedhetnek maguknak .Ok ide kuldhetnek Zuroff-fele megelhetesi naci vadaszokat,mi viszont nem kerhetjuk szamon a palesztinok legyilkolasat (mert ilyenkor persze egybol antiszemitak vagyunk)”
 • 14. NP1 2012. július 17. 07:03
  „Beroesz 2012.07.16. 22:37

  "Ami ebben az egészben idegesítő, az a Zuroff-féle nemzetközi médianyomás. Jönnek, cikkeznek, nyomást gyakorolnak, aztán követelőznek, majd menetrendszerűen fenyegetőznek."
  Könyörgöm ezt így kell csinálni! Aki komolyan veszi magát és eredményt akar elérni az ezt teszi, nem udvarias leveleket írogat mint mi tettük az ír gázoló ügyében.”
 • 13. bigroy 2012. július 17. 05:29
  „Mi a fenét akar már egy 97 éves embertől... olyan öreg,hogy már meg se érné a tárgyalás végét!
  Érdekes azért,hogy mindig minket macerál ez a fazon...még nem hallottam hogy az oroszokat is így piszkálná pedig ott sokkal több zsidót pusztítottak el a táborokban (pl.Gulagon) anno a nagy szocializmus idején!!”
 • 12. Deadman 2012. július 17. 04:01
  „2. szatyi 2012.07.16. 19:29
  Tudod valahogy mégsem találták meg azokat az elítélő papírokat csehoszlovákiában...Míly érdekes nem igaz ??
  Ártatlanság vélelméről nem hallottál ???
  8. Beroesz 2012.07.16. 22:37
  Neked szintén ártatlanság Vélelme..

  lassan tényleg oda jutunk, hogy mindenki Náci tömeggyilkos aki valamelyik láger 50 km-es körzetében tartózkodott ??

  egyébiránt hogy is van ez ?? Ha a vesztes oldalon állsz minden bünért felelni kell a Gyöztesnek meg Mindent lehet ?? A Szovjet és az nyugati "felszabadító" csapatok kb ugyanilyen súlyú büncselekményt követtek el BÜNTETLENÜL..Főleg az oroszok akik felszabadítás címszó alatt gyakorlatilag kiírtották megerőszakolták és kifosztották fél közép Európát”
 • 11. bánki 2012. július 17. 02:55
  „Szeretjük őket !

  Nem ritkulunk, tisztulunk !”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bírák nyugdíjazása: Parlamenti pártok az Ab-döntéséről

Alkotmányellenesnek nyilvánította a bírák nyugdíjazásának szabályozását az Alkotmánybíróság. Így… Tovább olvasom