Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Zuschlag-per - Kósa: megúszhatják-e a keresztapák?

A Fidesz alelnöke szerint a Zuschlag-ügyben született jogerős ítélet után az MSZP-nek döntenie kell: megújul, és nem ad többet politikai szerepet Gyurcsány Ferencnek és Mesterházy Attilának, vagy továbbra is úgy gondolja, hogy a keresztapák mindig megússzák.

Kósa Lajos hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar politikában vízválasztó Zuschlag-ügyben hozott január 31-i jogerős ítélet után a szocialisták már nem hivatkozhatnak az ártatlanság vélelmére, állást kell foglalniuk.

Szerinte ha valóban egy megújuló MSZP szeretne a választók elé állni, akkor Gyurcsány Ferencnek és Mesterházy Attilának, az ifjúsági tárca korábbi politikai vezetőinek nem lehet politikai szerepet adni a továbbiakban. Amennyiben a szocialisták így döntenek, az azt jelenti, hogy elkötelezték magukat a korrupcióellenes küzdelemben - fűzte hozzá.

Ha viszont nem akarnak megújulni, és továbbra is úgy gondolják, hogy a kishalak időnként lebuknak, "van ilyen", de a keresztapáknak mindig meg kell úszniuk, akkor az említett politikusok még szép karrier előtt állnak az MSZP-ben, amely így továbbra is a korrupció pártja marad - fejtette ki, hozzátéve, érdeklődve várják a szocialisták véleményét.

Kósa Lajos felidézte, hogy a Szegedi Ítélőtábla a Zuschlag-ügyben január 31-én hozott jogerős ítéletében megállapította, a vádlottak bűnszervezetben követték el tettüket. Az ügyben szerinte a napnál világosabb a helyzet: az ifjúsági minisztérium írta ki a pályázatokat, bírálta el és ellenőrizte azokat. Az akkor Gyurcsány Ferenc és Mesterházy Attila vezette tárcánál egy bűnszervezet működött - mondta, megjegyezve: ha egy politikus vezetőként nem észleli, hogy az általa irányított területen maffia működik, akkor alkalmatlan a politikai feladatok ellátására. Ha pedig észlelte, ám mégsem tett ellene semmit, akkor egyenesen a korrupció pártfogója - hangsúlyozta.

Elfogadhatatlan lenne, ha az MSZP továbbra is azt az álláspontot képviselné, hogy nincsenek politikai felelősök a Zuschlag-ügyben - közölte a Fidesz alelnöke, aki szerint ahhoz, hogy Magyarország egy valóban korrupciómentes ország legyen, nemcsak arra van szükség, hogy a kishalakat elmarasztalja a bíróság, hanem arra is, hogy a keresztapák távozzanak a közéletből.

Kósa Lajos kérdésre válaszolva azt mondta, ha a bíróság a Sukoró-ügyben is elmarasztaló döntést hoz, akkor meg lehet majd tartani ugyanezt a sajtótájékoztatót, azt mondva a szocialistáknak, hogy viselniük kell a politikai következményeket.

A Szegedi Ítélőtábla másodfokon két és fél évvel mérsékelte, hat év börtönre ítélte Zuschlag Jánost múlt hétfőn; az egykori szocialista politikus és társai ellen folyó perben a többi vádlott esetében is enyhítette az első fokon kiszabott büntetéseket a táblabíróság. Az ítélőtábla döntése alapján a szabadságvesztéssel sújtott vádlottak bűnszervezetben követték el tettüket, így nem bocsáthatók feltételes szabadságra. Zuschlag János 2007. szeptember 21-e óta van előzetes letartóztatásban, így - az azóta eltelt időt beszámítva - 2013 szeptemberében szabadulhat.

Az ítélet szerint Zuschlag János és társai civil szervezetek közbeiktatásával szabálytalanul használtak fel a központi költségvetéstől, a Fővárosi Önkormányzattól, a Táncsics Alapítványtól és az Európai Uniótól pályázatokon elnyert támogatásokat. Az összeg egy részéből baloldali politikai ifjúsági szervezetek rendezvényeit, táborait finanszírozták, illetve a kiskunhalasi MSZP-alapszervezet működtetésére fordították.

Olvasóink írták

 • 15. ClarkGriswald 2011. február 07. 18:17
  „De be vannak f"sva a Gyurcsánytól.”
 • 14. klj_54 2011. február 07. 17:20
  „13. deszkás 2011.02.07. 16:54
  Szíjjártó politikus és azokra nem vonatkozik a törvény, amely az MNB elnöke ellen íródott.
  Ha Simornak lejár az ideje utódja megint 8 millát kap, fogadni mrek rá.”
 • 13. deszkás 2011. február 07. 16:54
  „Szijgyártónak hogy lehet 2 milla fölött Orbán úr? Csak szükség lesz egy csak erre vonatkozó törvényre.”
 • 12. történész 2011. február 07. 15:50
  „Nahát év értékelő a semmiről a nyomorról, a csökkent fizetésről, a milliomosok magasabb jövedelméről való figyelem elterelés..nos gyerekek erre vevők, és már nem is érdekli a kutyát sem,hogy Kósa mennyivel járt jobban az új általuk megálmodott gazdag párti világban.Talán fel kellene már ébredni. Nézzétek meg mi van a borítékban és hülye az aki már ezért is Gyurcsányt szidja..
  Olyan ez az egész amikor az erősebb kecske elveri a port a régi kecskén mert az is evett a káposztából. Konkrétan már jó volna arról beszélni,hogyan is lehet 2 millió feletti jövedelmek a választások után, hogy is lehet egy pénztárnoknak szinte semmi büntetés azért amiért suszli janit fellógatták vona, nem kéne már ezt a hitványkodást levetni és a mai gondokkal foglalkozni. Ha majd a jobbik győz akkor meg azon rágódtok,hogy miért és mikor lesz számonkérés a halottak által aláírt szerződésekért stb..”
 • 11. 266722 2011. február 07. 15:47
  „A 9-es és 3-asnak csak annyit üzenek,hogy mit goldolnak,miért nem tesznek a Gyurcsány,Bajnai,Mesterházi trió ellen.Egyszerűen azért mert akkor majd ők is odakerülnek egyszer ahová azokat akarják juttatni.Kósa meg egszerűen egy szerencselovag.”
 • 10. szentmiki 2011. február 07. 14:53
  „igazságkereső, ott a pont”
 • 9. igazságkereső 2011. február 07. 14:50
  „#3.papsajt!Ott a lényeg amit írtál, minden más csak mellébeszélés.Csak azt nem értem,hogy miért ne mezzel kezdték a kormányzást 2010. május 30.-án? Miért e hezitálás, minden elmúlt nap csak országunk s annak lakóinak sorsát rontja! Miért félünk felelősségre vonni Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont,Draskovics Tibor és a fő politikai "korifeust", Lendvai Ildikót?!!Vagy még az erre irányuló szándék sincs meg jelenleg és mi lakosok szívjuk a milliárdossá vált,országot ki-és ellopó társaság jólétét?!!”
 • 8. szentmiki 2011. február 07. 14:39
  „ébredezünk elftársak, ébredezünk...”
 • 7. klj_54 2011. február 07. 14:23
  „Kósát még szidni sem érdemes mert még arra sem méltó!
  Ez az ember bennefentes információkkal kétszer bedöntötte a Forintot, a ráutaló jelek alapján jól keresett rajta.
  De egyéb iránt, mit várjon az ember egy fidesznyiktől?”
 • 6. zoltanszabo 2011. február 07. 14:12
  „T. 5. igazat beszélsz !
  azt mondja Kósa : " korrupciós párt .."
  Ez sajna igaz mindd két pártra ! A fityesz talán külömbb? NEM.
  Minden zsíros posztról--kilükték az mszp-tagokat---beültették a saját <moderálva> hitvány embereit !! Jól fizető állásban van minden családtag--barát --lehet lopni ami még maradt ! pl. mny, egykulcsos adó, gyerekkedvezmény mindd olyan ami nekük kedvez !!!!
  Elszámoltatás--vissza menőleg 20 évre--párt állástól függetlenül !!!
  " Ébredj Hazám ,ne légy bolsevik fészek !
  Töröld le magadról mit rád mértek.
  Hidd el,nem késő,lesz fényesebb jövő.
  Nemzetünk igazol,nem a " múlból jövők !”
 • 5. tintasbarns 2011. február 07. 13:30
  „Kósa a magyar politika leghitványabb alakja aki jobban jár ha saját portáján seperjen. Nagyon sok vaj van a hátámögött Kósának ott Debrecenben . Az elszámoltatására sor kerül várja ki a sorát csendben és ne károgjon feleslegesen.”
 • 4. szentmiki 2011. február 07. 13:25
  „akinek nem inge... ,de úgy látom begombolkoztak”
 • 3. papsajt 2011. február 07. 13:19
  „2004-ben Eurot akart a Fidesz bevezetni, most 10 évnyire vagyunk tőle.

  Megoldás?
  Vagyonelkobzás az Offshore lovagoktól,
  re-privatizálás eredeti (kiprivatizált) áron,
  volt szoci kormány lecsukása hazaárulásért.

  Aztán jöhet a finomítás.”
 • 2. szentmiki 2011. február 07. 13:17
  „inkább így: komcsik??”
 • 1. frakk 2011. február 07. 13:02
  „Szocialisták ??? Vélemény?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötmilliós cigarettaszállítmánnyal bukott le egy férfi

Több mint ötmillió forintot ért az a cigarettamennyiség, amellyel egy férfi bukott le az elmúlt hét… Tovább olvasom