Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Zuschlag nem akart újabb vallomást tenni

Zuschlag János meghallgatásával folytatódott kedden a politikus és társai ellen indított büntetőper a Bács-kiskun megyei Bíróságon Kecskeméten.
Senki nem tapsolt el pénzeket, senki nem utazta el a megszerzett pályázati pénzeket - mondta keddi, első bírósági meghallgatásán Zuschlag János. Zuschlag a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon délelőtt a bíró több kérdésére is válaszolt. Néhány vádpontban elismerte felelősségét, néhányban részben, néhányban pedig ártatlannak vallotta magát. Szerinte az utófinanszírozásos pályáztatási rendszer a hibás, ez az átláthatatlan folyamat vezetett a bírósági ügyhöz.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, Zuschlag János meghallgatásával folytatódott kedden a politikus és társai ellen indított büntetőper a Bács-kiskun megyei Bíróságon Kecskeméten. A szocialista politikust és 15 társát bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalással vádolja a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség. A per október 7-én kezdődött a vádirat ismertetésével, majd hat tárgyalási napon át Lados Istvánt, a másodrendű vádlottat hallgatták meg. Zuschlag János együttműködik a bírósággal, de mivel újabb vallomást nem akart tenni, arra kérte a bírót, a maffiaperben is ítélkező Fodor Endrét, hogy olvassa fel korábbi vallomásait.

Zuschlag János délelőtt már több kérdésre is válaszolt. Tényszerűen közölte, melyik vádpontban érzi magát bűnösnek, melyikben nem, vagy csak részben - tájékoztatott a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A nagy értékű csalásban például ártatlannak tartja magát, magánokirat hamisításban - ami szintén része a vádpontoknak - bűnös, de nem felbujtóként, mint az az ügyészségi iratokban szerepel. Nem volt tagja bűnszervezetnek, hiszen nem volt bűnszervezet sem - állította a bíróság előtt Zuschlag.

Az elsőrendű vádlott, Zuschlag János kijelentette, hogy senki nem tapsolt el vagy utazta el a pályázati pénzeket. Utólag azonban el kell ismerni - mondta - hogy hibás volt a civil szervezetek pályáztatási gyakorlata és ez az átláthatatlan folyamat vezetett a bírósági ügyhöz. Előfordult, hogy pályázatoknál előfinanszírozásra volt szükség: kölcsön kellett kérni, mert különben az adott szervezet nem teljesíthette volna vállalásait, mivel a pályázati pénzek csak később érkeztek. Így, mivel sok pályázat utófinanszírozással működött - vagyis a pénz a pályázati cél teljesítése után érkezett - számlákat is utólag kellett szerezni. Előfordult, hogy egyes pénzeket nem azon programok megszervezésére tudták elkölteni, amire kérték, hanem más programokat finanszíroztak belőle. Zuschlag szerint ez a pályáztatási rendszer hibája.

Olvasóink írták

 • 8. tapsi 2008. november 11. 20:55
  „Cyt. Amit mondasz az is bizonyítja, hogy ha az MSZP politikusai nem lennének olyan, mint a kis Zuschi, akkor nem tűrték volna el a pártban. Márpedig, hogy a vezérkar tudott a dolgokról, az egészen biztos. Sőt, az tény... Innentől kezdve nincs miről beszélni... Ja, és azt se mondja nekem senki, hogy Ujhelyi tiszta mint a fehér galamb, amikor Jancsikával együtt csinálták a FIB-ISZ-t... Nem tudott semmiről? Elég baj, ha a FIB elnök nem tud az alelnök tevékenységéről... Ebben az esetben ha meg tud, akkor az még rosszabb!”
 • 7. achilleus 2008. november 11. 19:31
  „Az origo is idézett abból a telefonbeszélgetésből, amelyet Lados rögzített 2005. szeptember 12-én. A felvételen csak Zuschlag hangja hallatszik, aki a lemondása utáni időszakról mesél valakinek telefonon keresztül, többször említve Ferit, akinek a teljes nevét nem mondja ki. Egy alkalommal például arról panaszkodott, hogy "nem érti a Feri, hogy ez egy pénzből és erőből működtetett rendszer". "Úgy érzem Ferinek küldetéstudata van. Ez betegség. Ez nagyon súlyos betegség" - hallható a felvételen.”
 • 6. achilleus 2008. november 11. 18:33
  „Azóta lejátszották az alábbi telefonbeszélgetés-részletet (a HírTV-n meghallgatható, ez a rész folyamatosnak tűnik):
  "A Ferin tényleg fölb*tam az agyam, tehát azon, hogy érted, hogy éreztem két hete is, hogy gyakorlatilag mindent rám akar kenni. Mindent! És még meg vannak sértődve, hogy védekezek, és alkudni akarok, érted? Ezt nem is értem! Én a Ferinek elmondtam, hogy b* meg, neked négymilliárdod volt! Nem mondott semmit, érted?! Ezzel megint egy olyan jó pontot szereztem nála. Jó, de hát a Feri ezt megszokta tőlem, nagyjából ezt várta. Vagy azt várta, hogy meghunyászkodok ott, és összetörök, és azt mondom, hogy - bármi? Hát nem! Holnap keresik, és nagyon kényszeredetten megy az egész történet. Tehát mindenki keni a másikra, és gyakorlatilag azért megy, mert nyíltan zsarolom most már a pártvezetést."”
 • 5. Tamas42 2008. november 11. 17:55
  „Sokat tudhat ez a luzer gyerek.Szerintem kivár,hogy kimenti-e a regnáló hatalom,vagy sem?Szerintem milliokkal lefizetik,hogy fogja a pofikáját.”
 • 4. cyt 2008. november 11. 15:04
  „Zuschlag mondatai bizonyítják, mennyire korrupt a gárda, milyen arcátlan a szervezet, mennyire "hülyére veszik" a társadalmat, és hogy milyenek is azok a fiatalok, akik egyáltalán be tudták "verekedni" magukat az MSZP krémjébe. Mert azt senki ne gondolja, hogy a "tanítómesterek" különbek volnának. Nem. Azok is csak az "elévülésre" játszanak, mert szerintük akkor már semmi nem is történt, hiszen felmentették őket, vagy ejtették a vádakat ellenük, vagy nem történt semmi "jogellenes dolog", stb., stb., stb. A FEJÉTŐL BŰZLIK A HAL ... már vagy 60+ éve.”
 • 3. kekecke 2008. november 11. 11:56
  „a pénz meg csak úgy elpárolgott”
 • 2. antikos 2008. november 11. 10:58
  „Hol? Hol? Az IMF-nél:)”
 • 1. madártej 2008. november 11. 10:05
  „Tolvajbanda, hol a lé?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt százalék közelében az infláció

Októberben az egy évvel korábbihoz viszonyítva 5,1 százalék volt a fogyasztói árak emelkedése -… Tovább olvasom