Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

A második szegedi Bor tér rendezőinek meghívója

„Hangzik a nóta, dalok, lövöldözés, röppentyűk látszanak a légpályán, rajgók a föld színén, öröm és vígasság van mindenütt, mint bortermelő földekhez illik" (Réső Ensel 1867.251).
Kedves Szegediek, Kedves Vendégeink!

Eljött az ősz, a szüret ideje. Ismét Bor térre kereszteljük Szeged legpatinásabb terét a Dóm teret.

Tavaly a rendezvény megszületésekor lelkesen kezdtünk a szervezéshez, olyan érzésekkel, mint mikor
egy család új lakásba költözik. Otthonos, de mégis inspiráló közeget igyekeztünk létrehozni, melyben rég nem látott ismerősök és mi magunk is, a teremtés jól eső örömével leülhetünk egy baráti beszélgetésre, egy pohár bor mellé, a Dóm tornyainak árnyékában.

Az első Bor tér sikerein felbuzdulva újra segítségül hívtuk néprajzkutató barátainkat és berendeztünk egy korhű kocsmabelsőt, ahol igyekeztünk felidézni a korabeli borfogyasztási szokásokat. A téren felállított tárlatunk pedig képzeletbeli utazásra hívja a látogatókat a Történelmi Magyarország borvidékeire, az első világháború előtt készült boros címkék segítségével. A leghíresebb termelők legfinomabb nedűinek kóstolása mellett, a magyar borok világának kevésbé ismert oldalát is szeretnénk megmutatni, hiszen fontos számunkra a kulturált borfogyasztás népszerűsítése.

Bízunk benne, hogy rendezvényünk méltó követője lett az 1910-es év szeptemberében Szegeden megtartott Első Országos Szőlészeti és Borászati Kiállításnak, melyet így visszatekintve, nevezhetünk a borfesztiválok, boros rendezvények elődjének, hiszen ekkor vette kezdetét a nagyközönséget célzó borkóstoltatás.

A hagyományokat felelevenítve szüreti felvonulással csalogatjuk borértő, borszerető vendégeinket 5 napig tartó mulatságunkra, ezzel adva meg a szőlőnek, a szüretelőknek, valamint a bornak a tiszteletet.

Kedves Borértő Szegediek! Legyünk büszkék a múltra és
a jelenünkre, a kiváló borainkra! Érezzék magukat otthon, nálunk!

Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Szegedi Városkép Kft. csapata

Olvasóink írták

  • 1. Zotya100 2012. szeptember 17. 17:46
    „Csak normális időjárás legyen, főleg az éjjeli koncertekre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi halászlé fesztivál - a halfesztivál 2012-es programja

Szegeden, a Roosevelt téren rendezik meg augusztus 31. és szeptember 2. között a XVI. Nemzetközi… Tovább olvasom