Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Dóm tér: megnyitotta kapuit a Bor tér

Szeged legújabb gasztronómiai rendezvénye, a Bor tér idén két éves - szerda délután kezdődött el ismét a fesztivál. 60 borász, kézművesek, hagyományőrző kiállítások várják a vendégeket a Dóm térre vasárnapig.
Látványos szüreti felvonulással kezdődött idén Szeged legfiatalabb fesztiválja, a Bor tér. 120 környékbeli néptáncos és a borrendek kísérték a lovaskocsikat és Szeged hordóját a Reök-palotátol a Dóm térig. A Kárász utcán és a Klauzál téren is bemutatót tartottak a gyermek és a felnőtt csoportok.

A Dóm tér volt a felvonulás végállomása, ahol ekkorra már javában folytak a borok a vendégek poharaiba. Licsicsányi Ilona, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezetője, a rendezvény főszervezője megnyitó beszédében emlékeztetett, hogy 1910-ben és 1912-ben Szeged adott otthont az első országos mezőgazdasági és szőlészeti kiállításnak, ahol már lehetett bort is kóstolni. - Ezeket a hagyományokat kívánja felidézni a rendezvény - fogalmazott.

Bor tér a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A vendégeket nem kellet ösztönözni a kóstolásra, volt olyan társaság, akinek a kora esti megnyitó idejére már 5 üveg üres palack állt az asztalán. - Úgy hallottuk idén nem volt túl sok termés, igyekszünk, hogy mindenképp jusson még nekünk a finom italokból - viccelődött Ungvári Attila egy szekszárdi pincészet asztalánál. A társaságnak nincs oka az aggodalomra, hiszen 60 termelő kínálja legfinomabb borait a Dóm téren, kifogyni biztosan egyikük sem fog. A szemerkélő eső ellenére sokan volt kíváncsiak a kínálatra.

Bor tér a Dóm téren. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

Aki vasárnapig a fesztiválon jár, az nem csak borokkal, hanem kézművesekkel, többek között szappankészítővel, kováccsal, szűccsel, fafaragóval is találkozhat. Két színpadon zajlanak a zenei, kulturális programok, holnap például fellép Berecz András Kossuth-díjas mesemondó is. A szabadtéri tárlaton első világháború előtti borcímkékből láthatnak kiállítást az érdeklődők, de bepillanthatnak egy élethűen berendezett alföldi boros kamrába és egy előző század eleji kocsmába is.

Olvasóink írták

 • 14. THK 2012. szeptember 22. 08:45
  „4,
  rengetegen járnak át Újszegedről biciklivel, és számukra az EGYETLEN ÚTVONALAT LŐTTÉK KI, mert a Dugonics tér körüli építkezés (pláne, amióta a könyvtár melletti kis utcát is fölásták) miatt nincs másik lehetőség - tényleg elképesztő amilyen átgondolatlansággal szerveznek egymást ütő folyamatokat.”
 • 13. papagalya 2012. szeptember 20. 17:28
  „Csak úgy érdekesség képpen mondjon valaki egyszerű, gyors és kevésszer leszállító utat Újszegedről az SZTK-ba, onnan a Dóm patikába (Oskola utca) és vissza. Fogadok, többszörös a kikerülőút.
  Mint az okos lány Mátyás királynál, adtak is kerékpárutat, meg nem is.”
 • 12. team5 2012. szeptember 20. 15:59
  „4. okz63 2012.09.20. 07:37

  Az alkeszokat még az eső sem riasztja el! :-))”
 • 11. papagalya 2012. szeptember 20. 15:32
  „A keservit a hülye szervezésnek! Most akkor kerékpárosbarát a városvezetés, vagy nem?
  Ott a Dóm téri kerékpárosút, ami jó lenne, ha nem minden második héten valami rendezvényt tennének pont oda. Nem lehet kihagyni 2m-t a kerékpárosoknak, le kell zárni az egészet, kikerülni nem lehet, csak a térképre kell nézni, minket meg megkérnek, hogy vezessük a bicajt.
  Kívánom annak aki így tervezte, azt a lumbágót, amivel most járok, hogy szálldosson ő fájós háttal le-föl.
  A biciklit, meg a bicikliutat arra találták ki, hogy az ember kényelmesen egyfolytában nyomhassa a pedált, nem, hogy 100 m-enként le föl tornázza magát.
  Lumbágót a kerékpárutat lezáró parafa fejű, h... hívatalnoknak!”
 • 10. roxper 2012. szeptember 20. 14:01
  „A tavalyit kihagytam, de most ott leszek! :)”
 • 9. kiokushyn 2012. szeptember 20. 13:08
  „Cirkusz és kenyér... a kenyér már igen drága, de italra még fussa!”
 • 8. jozko 2012. szeptember 20. 12:13
  „Remélem sikerül megnéznem azt a "békebeli" kocsmát...a jelentősége nagy lehetett, internet-kávézók akor még nem voltak :)”
 • 7. vári 2012. szeptember 20. 12:05
  „CsImre
  Vajon a riói polgárok is nyavalyognak, amikor a karnevál miatt utcákat zárnak le?
  (Hasraütésszerűen hoztam ezt a példát, ez jutott eszembe. Nem összemérhető a két rendezvény méretében, népszerűségében, a Dóm téri kifejezetten kis helyet foglal, úgyhogy végképp nem értem, miért nem lehet kibírni.)”
 • 6. Krampampuli 2012. szeptember 20. 09:40
  „4. okz63 2012.09.20. 07:37

  - Hagyd őt biztos aszkéta típus! Én is örülök a bortérnek pedig mindennap kerékpározok és ott járok át. De tudok kerülni...”
 • 5. cselac 2012. szeptember 20. 09:21
  „Én meg megtaláltam reggel a biciklimet...”
 • 4. okz63 2012. szeptember 20. 07:37
  „1. CsImre 2012.09.19. 22:28
  "Jó nagy ívben elkerülöm. Mivel gondoskodtak róla, hogy kis ívben ne tudjam."

  Ha nem érdekel a borfesztivál, akkor ne szólj hozzá! Mellesleg ha a Novotel felöl jössz, ott a rakpart. Nem sírni kell, hanem jól megválasztani az útvonalat. Ne mindig arra akarj már tekerni, amerre nem lehet, aztán meg megy a kampány-sírás, hogy nem lehet Szeged belvárosában bringázni. Kibírod főokos, hogy egy cikket végre odavaló kommenttel láss el? Ha zavar, máskor ott a CM cikk, az alatt kommentelj ilyet! ;-)

  Én pl. kint voltam a barátaimmal és még az eső sem riasztott el bennünket (sem) Orosz Zoltán fantasztikus harmonika muzsikájától. Az ernyőink alatt összebújva hallgattuk tovább és ez meg is hozta az eredményt, mert gyorsan el is állt. ;-)”
 • 3. kowalsky 2012. szeptember 20. 07:19
  „Jé egy agresszív bicajos? Összefutottam belőlük néhánnyal séta közben, pofátlanul tekernek minden tiltás ellenére a korzózó emberek között.”
 • 2. heró 2012. szeptember 20. 06:59
  „Hála Istennek! Már élvezzük is áldásos hatásait! Csak egy kérdés, miért nem lehet ilyenkor éjszaka a Rendőrségnek sűrűbben járőröznie a környéken, és a bemálnázott magukból kikelt embereket kérdőre vonni???”
 • 1. CsImre 2012. szeptember 19. 22:28
  „Jó nagy ívben elkerülöm. Mivel gondoskodtak róla, hogy kis ívben ne tudjam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányablak is néz majd a Bor térre

Csütörtöktől szombat délutánig ismét kihelyezett ügyfélfogadással várja az állampolgárokat a szegedi kormányablak, ezúttal a Bor téren. Tovább olvasom