Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Látványpincészet a Bor téren

Szeged - A tokaji, szekszárdi, egri borászatok mellett most már a Csongrád megyeiek is izgalmas kínálattal rukkoltak elő a Bor téren. A Villányban szüretelő szegedi, a téren látványpincészetet bemutató szintén helybeli és a kontyalávalókat kínáló klárafalvi vállalkozás is tudja, mi hozza izgalomba a rendezvény látogatóit.
Villány, Eger, Tokaj, Szekszárd. Az ismert bortermelő vidékek képviselői mellett szegedi, sőt klárafalvi borász is jött a Bor térre. – Tavaly májusban nyitottuk meg pincénket, de először 2006-ban szüreteltünk – mondta péntek délután Kovács László a rendezvényen. A szegedi férfi családi borászatot alapított Villányban. 8 hektáron gazdálkodnak, két lányával közösen árulta a finom nedűket a Dóm téren.

Ujvári Mihály az egyetlen, akinek Szegeden közigazgatási területén pincéje van. Vele és családjával is találkoztunk: kiköltöztették a pincészetet is. Épp egy század közepi darálóval készítettek mustot az érdeklődőknek. Ujvári Csaba, Mihály fia elmondta: 1980 óta működő pincészetük tavaly is jelen volt a Dóm téren, nagy sikert aratva a szegediek körében. Náluk láthattuk azt a táblát, ami bizonyítja: már 1892-ben is készült bor és pálinka Dorozsma területén.
Meglepő módon férfiakkal is találkoztunk a klárafalvi Kontyos pincészet standjánál. Azért lepődtünk meg, mert a gyümölcsborok az ő körükben is nagy sikert arattak.

Szőlőt is daráltak a szegedi Bor téren. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)

– Nem csak nők keresik ezeket a különlegességeket – hallottuk Siket Gábortól, aki szintén családi vállalkozást hozott létre édesapjával és testvérével. Eper-, meggy- és almaborokat kínáltak a Bor térre látogatóknak. A mindössze kétéves pincészet 95 százalékban a fővárosban adja el különlegességeit, de fesztiválokon a szegediek körében is nagy sikert aratott, például a májusi Borfesztiválon, ahol az édes meggyet másodiknak választotta a zsűri.

Feléledni látszik tehát a hagyomány, amit Licsicsányi Ilona főszervező a Bor tér megnyitóján emlegetett: az első borfesztivál, ahol kóstolták is a nemes nedűt, épp Szegeden zajlott, 1910-ben.

Szőlőt is daráltak a szegedi Bor téren. Fotó: Karnok Csaba (képgaléria)Olvasóink írták

 • 3. Óperenciás 2013. szeptember 16. 18:25
  „Tavaly kint jártunk ezen az eseményen a Dóm téren.
  Nagyon kellemes volt.
  Idén sapkában és nagykabátban is kimegyünk...”
 • 2. cselac 2012. szeptember 22. 12:13
  „Nem Újvári az egyetlen. Érdemes lenne utána nézni, mielőtt hamis információt közlünk.”
 • 1. alfoldi 2012. szeptember 22. 04:20
  „Jó ötlet a Bor tér elnevezés időszakosan a Dóm térre.

  De miért nem kapja vissza az eredeti nevét a Hal tér, amely ma Szeged bombáztatója nevét viseli?

  Ennek az uraságnak "köszönheti" Szeged, azt, hogy nincs gyönyörű vasúti hídja. Igazán hálásak lehetünk, vagyunk ennek az amaerikai városrombolónak!

  Budapest már megszabadult tőle, amikor az MTA előtti teret átnevezte. Szeged mire is vár?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dóm tér: megnyitotta kapuit a Bor tér

Szeged legújabb gasztronómiai rendezvénye, a Bor tér idén két éves - szerda délután kezdődött el ismét a fesztivál. Tovább olvasom