Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Pünkösd 2012 - hagyományok, programok

A pünkösd hétfő 2012-ben május 28-ra esik. E naphoz fűződő jelkép a pünkösdi rózsa, szokás a pünkösdi király választása. Pünkösd 2012 programok.
A Szentlélek pünkösd napján áradt ki Jézus Krisztus anyjára, Szűz Máriára, valamint az apostolokra.
A Szentlélek pünkösd napján áradt ki Jézus Krisztus anyjára, Szűz Máriára, valamint az apostolokra.
A pünkösd a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn tartott egyházi ünnep, amelyen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Eredete az ószövetségi zsidó ünnep, héber nevén Sávuot, a törvényadás (tóra adásának) emléknapja és az új kenyér ünnepe.

Pünkösdöt a Bibliából ismert Húsvét után az 50. napon tartják. Így pünkösdvasárnap (a nyugati kereszténységben) legkorábbi lehetséges dátuma: május 10., a legkésőbbi pedig június 13. Görög nevének (pentékoszté) a jelentése is 50, a magyar pünkösd szó ebből származik.

Pünkösdi népszokások

A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz. Több elemük a kereszténység előtti időkbe nyúlik vissza. Visszavezethető a római floráliákra: a floráliák olyan tavaszt köszöntő ünnepi alkalmak voltak, amikor Flora istennőt, a növényvilág és a virágok (tágabb értelemben a termékenység) istennőjét köszöntötték.

 
"Mi van ma, mi van
ma piros pünkösd napja.
Holnap lesz, holnap lesz,
a második napja..."

Néhány faluban még ma is élnek a pünkösdi hagyományok, játékok, az Alföldön a pünkösdölés, a Dunántúlon a pünkösdi királynéjárás. A pünkösdi királyválasztás sajnos teljesen eltűnt - csak hagyományőrző rendezvények programjai között szerepel -, pedig a mai napig használjuk a mondást: Rövid, mint a pünkösdi királyság. Kezdetben vitézi szokás volt, a katonák maguk közül választottak egy évre királyt.

Pünkösdi király választás

Amolyan legényvirtus volt; lovas versennyel, tűzugrással, tekézéssel. Aki a legderekabbnak bizonyult, egy évig ingyen ihatott a falu kontójára a kocsmában és minden mulatságra meghívást kapott.


Pünkösdi királyválasztás Délegyházán (2009) 1. rész

Gyakran ez alkalomból avatták fel a legényeket, akik ezentúl udvarolhattak, kocsmázhattak.


Pünkösdi Királyválasztás Délegyházán (2009) 2. rész


Pünkösdi királynéjárás

Eredetileg négy nagyobb lány (később több) körbevisz a faluban egy ötödiket. Ő a legkisebb, a legszebb. Énekelnek és jókívánságokat ismételgetnek. Megálltak az udvarokon, majd a pünkösdi királyné feje fölé kendőt feszítettek ki, vagy letakarták őt fátyollal. Énekeltek, közben körbejárták a királynét, a végén pedig felemelték, s termékenységvarázsló mondókákat mondtak. A játék végén ajándékot kaptak.

Pünkösdi királynéjárás.
Pünkösdi királynéjárás.


Pünkösdölés

Ekkor pünkösdi király és királyné párost a kíséretével jelenítettek meg, de volt, ahol lakodalmi menetet menyasszonnyal és vőlegénnyel. Ez a szokás hasonló a pünkösdi királynéjáráshoz, de ez elsősorban adománygyűjtésre szolgált. A gyerekek, vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárta a falut, s adományt gyűjtött.

Törökbasázás, borzakirály, rabjárás

Nyugat-Magyarország egyes vidékein voltak jellemzőek pünkösdkor. Egy kisfiút szalmával kitömött nadrágba öltöztettek társai, török basát utánozva. Házról házra kísérték, az udvarokon pedig pálcával ütötték, hogy ugráljon. Pénzt és tojást kaptak cserébe.

A pünkösdi rabjárók szintén fiúk, akik a lábuknál összeláncolva mennek a lányokhoz körbe a faluban, azzal a kéréssel, hogy "Segéljék ezeket a szegény katonarabokat." Persze, ők is ajándékokkal térnek haza

A borzajárás során körbekísérnek a falun egy fiút, akin bodzából készített köpeny van. Házról házra járnak.

Pünkösdi jelképek, ételek

Néhol már ősszel koszorúba font gesztenyét tesznek a verembe, hogy pünkösdkor a ház előtt vagy az utcán fogyasszák el. A pünkösd hagyományos étele a rántott csirke és az idei liba uborkasalátával. Juhtartó gazdáknál szokásos a pünkösdi bárányból való ételek készítése: báránysült, báránypaprikás. Egyes helyeken édes tésztákat ettek, hogy sárga legyen a kender, a tésztákat friss gyümölccsel - eperrel, cseresznyével - töltötték meg.

Pünkösdi rózsa.
Pünkösdi rózsa.

A pünkösdi rózsát szoktak a mosdóvízbe szórni, hogy egészségesek legyenek. A legények pünkösdi rózsát tettek annak a lánynak az ablakába, akinek udvarolni akartak. A templomban sok helyen a Szentlélek jelképeként fehér galambokat engedtek szabadon. Nyírfaágat, gyümölcságat, bodzát tettek pünkösdkor a házakra, az istállókra, hogy távol tartsák tőlük az ártó, gonosz szellemeket.

A pünkösdről a Wikipédián

Pünkösd 2012 programok Ópusztaszeren


Ópusztaszeren kétnapos rendezvényen elevenítik fel pünkösd hagyományait.

Vasárnap 100 népi fajátékból álló Játékországgal várják a gyermekeket, hétfőn pünkösdi király- és királynőválasztást tartanak.

Pünkösd vasárnap:
Vasárnap a felnőttek a pünkösdi készülődésbe kapcsolódhatnak be, a gyermekek pedig a skanzen népi játékországában szórakozhatnak a mintegy száz fajáték között. Lesz „Sütöde" kézműves játszóház, kézzel hajtott fakörhinta, óriás ördöglakatok, nyuszi etető, halacska etető és még sok-sok izgalmas fajáték. A gyermeknapot néptáncbemutató is színesíti.

Pünkösd hétfőn:
- Lovaskocsis hírelés
- Pünkösdölő és Pünkösdi királynéjárás az ópusztaszeri iskolások előadásában
- Pünkösdi királyválasztás, izgalmas ügyességi próbák
- Látogatói próbák gyerekeknek és felnőtteknek
- Magyar kutyafajták bemutatója
- A Tápéi Hagyományőrző Együttes műsora
- Vásári színdarab
- Pünkösdi muzsika
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kézilabdakupa Dorozsmán

Hagyományteremtő céllal rendezte meg a Szeged KKSE a Tisza-kupát. A dorozsmai csarnokban a… Tovább olvasom