Borfesztivál

2014.05.11. 20:37

Igazi hungarikum – Sümegi és Fiai Pincészet

A Sümegi és Fiai Pincészet – Keller Kft. a Hajós-Bajai borvidék meghatározó pincészete, amely kifejezetten az elfelejtett magyar borok felkarolására tett kísérletet.

A családi tradíciók és a legmodernebb technológiák ötvözéséből született meg cégünk, amely festői környezetben, 32 hektáros szőlőültetvény közepén, Bajától 3 kilométerre, az 51-es út mellett fekszik.

A piacon chardonnay, rajnai rizling és cserszegi fűszeres fehérborainkkal, illetve cabernet sauvignon, kékfrankos és cuvée vörösborainkkal vagyunk jelen. 2004 évben indítottuk el hungarikumsorozatunkat, amelyben a rég letűnt magyar fajtákat karoltuk fel (pirosszlanka, aranysárfehér, kadarka).

Pincészet: Baja 51-es főút, 154. km, www.sumegi.hu, info[]sumegi.hu

Szintén híres a pincészet kadarkája, amely 2005-ben elnyerte a Nemzetközi Kadarka Borverseny Nagydíját. A kadarkát használjuk fel a szintén elfelejtett magyar különlegesség, az ürmös bor elkészítéséhez is.

Legkülönlegesebb és legelegánsabb borunk a Magyarországon egyedülálló ambrózia jégbor, amelyet decemberben fagyott állapotban szüretelünk, és fagyottan préselünk. Ennek az eljárásnak köszönhetően mézre emlékeztető sűrű mustot kapunk, amelyből háromévnyi erjedés, érlelés után készül el a kiemelkedő minőségű, édes, aromás, hársfa jelleget magában hordozó nektár.

Legnevesebb termékeink a nemzetközi aranyérmet nyert 1999-es Hajósi cabernet sauvignon barrique, a 2003-as Hajósi kadarka, illetve a sikertörténetét élő ambrózia jégbor, a különleges minőségű, későn szüretelt bajai rajnai rizling.

Mindezeket megkóstolhatja pincészetünkben, illetve a szegedi borfesztiválon.

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!