Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

65 fröccsfajtát tud a szikvízkészítő Bánffi István

Szeged - Évtizedek óta Csongrád megye és Szeged megbecsült mesteremberei között találjuk a szegedi Bánffi családot. Szikvízkészítő üzemük igazi helyi családi vállalkozás, amelynek hagyománya generációról generációra száll.

Hungarikum, garantáltan hagyományos és különleges termék, része a Csongrád Megyei Értéktárnak, 2012-ben megkapta a Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díjat – ez a szikvíz és a Bánffi szóda. Nem véletlen, hogy Szegeden úgy tartja a mondás: „A fröccs Bánffi szódával az igazi".
 

Ötgenerációs hagyomány a Tisza partján

Erdélyi Szerencse Ödön: Szódaszerelem
– Fröccsentő –
A bort megnevetteti
a szódavíz teszi
ha sercegve nászni
őt fröccsbe viszi

Elegáns kristályüvegben
kinyújtott nyomónyelvvel
áll a menyasszony türelmetlen
ha nyílik az alkalom nyomban
pezsegve menten kirobban
felizzik szerelmében a borban
és tőlük én vigadok jobban.
 

108 éve kezdődött minden: amikor Bánffi István dédnagymamája, Belányi Ferencné 1907-ben úgy döntött, hogy a kisteleki kocsmája mellett beindít egy szikvízkészítő üzemet. Akkoriban kezdték a fröccsöt megkedvelni az országban, ezért volt piaca a kiváló minőségű szódának.

A Bánffi családban nem apáról fiúra szállt a mesterség, az államosításig a mester nagymamája, Bánffi Mihályné működtette az üzemet. De ekkor sem adták fel, hosszas kérvényezés után az 50-es években az állam megengedte, hogy visszavásárolhassák saját szódagépüket. – Nem kegyet gyakoroltak, azért engedélyezték, mert a lakosság zúgolódott az akadozó szikvízellátás miatt – mondta Bánffi István, akivel a Földmíves utcai üzemben találkoztunk.

Édesapja, Bánffi Tibor másodállásként, megtűrt kisiparosként 1972-ben már Szegeden, a Szabadsajtó utcai üzem elindításával vágott bele a szikvízkészítésbe. Bánffi István eredeti szakmája autószerelő volt, de saját bevallása szerint nem igazán szerette. Ezután volt raktáros, kultúros a Balatonnál, majd vendéglátósként az NDK-ban is dolgozott. Később édesapja szikvízkészítő üzemében kezdett segédkezni, kitanulta a szódakészítés tudományát. A 80-as években jött a nagy áttörés.

– Jól mutatja a vállalkozásunk megbízhatóságát, hogy ekkor a város legtöbb vendéglőjébe és a Mol elődjéhez, a Nagyalföldi Kőolajtermelő Vállalathoz is mi szállítottuk a szikvizet – mondta Banffi István, akik egyedüliként már a 70-es években hűtött vízből készítettek szódát.
 

Fotó: Kuklis István
Fotó: Kuklis István

Fröccsöt csak szódával

De miért jobb szódával készíteni a fröccsöt, mint ásványvízzel? – kérdeztük Bánffi Istvánt. A válasz egyszerű: egyrészt az ásványvíznek az ásványok miatt íze van, amely befolyásolhatja a felspriccelt bor ízét, de ami sokkal fontosabb, az ásványvíz kibontása után azonnal veszít szénsavasságából, mert az ásványi anyagok miatt nem kötődik le kellőképpen a szén-dioxid. Ezzel szemben a szóda lényege, hogy az utolsó korty is éppolyan szénsavas, mint az első. Aki kapott már petyhüdt ásványvízből fröccsöt, az pontosan tudja, hogy milyen hatalmas a különbség – magyarázta a szikvízkészítő mester.

– Annak idején a Szeged étterem előtti teraszon Boncz Géza asztaltársaságában gyakran előfordult, hogy egy négyzetméternyi kisfröccsöt rendeltünk. Egész este ittuk többen, de ha ásványvízzel öntötték volna fel a bort, akkor fél óra után már alig lett volna szénsavas. A szóda viszont egész este kitartott – mesélte Bánffi István, aki szerint a fröccs mára visszanyerte a 100 évvel ezelőtti rangját a magyar gasztronómiában.

Csapassuk! – így készül az igazi szikvíz

A mester szívesen mesél és mutatja meg a szódakészítés folyamatát. Az üzemben a modern technológia ötvöződik a hagyománnyal: a modern gépek és a jól bevált „trükkök" eredménye a tökéletes szikvíz. – A szikvízkészítő gépbe érkező vizet többszörösen szűrik és hűtik. A gépben lévő nyomás 6 bár. Elindul a gépből a szóda a palackba, mert ott nagyobb a nyomás. Csapatásnak hívják a mozdulatot, amikor a gáztérből csökkentem a palackban lévő nyomást, amely kevesebb a gépben lévőnél, ezért a szóda belemegy a palackba – magyarázta.

Bánffi István manapság fiával, Ádámmal viszi a vállalkozást, tehát már az ötödik generáció foglalkozik szikvízkészítéssel Bánffiéknál. A mester szinte mindent gyűjt, ami a szikvízzel kapcsolatos: szikvízkészítő gépek, fröccsfajták, régi dokumentumok, könyvek, színes szódásüvegek sorakoznak a polcain, de számos gyönyörű darab látható a Szent István téri víztoronyban berendezett kiállításon is.

 

 

Fröccsfajták Bánffi István gyűjteményéből

 • Fütty, rövidlépés vagy kisfröccs: 1 deci bor + 1 deci szódavíz. Egy „füttyre" ihatta meg a szomjazó (József Attila).
 • Hajtás, húzás vagy nagyfröccs: 2 deci bor + 1 deci szódavíz. Egy hajtásra (húzásra) lehetett a gallér mögé küldeni (Móra Ferenc).
 • Hosszúlépés vagy fordított: 1 deci bor + 2 deci szódavíz.
 • Házmester: 3 deci bor + 2 deci szódavíz.
 • Viceházmester: a házmester fordítottja, azaz 2 deci bor + 3 deci szódavíz.
 • Tömbházmester: három házmester egyben.
 • Bivalycsók, vénházmester vagy háziúr: 4 deci bor + 1 deci szódavíz.
 • Lakófröccs vagy kisházmester: 1 deci bor + 4 deci szódavíz.
 • Csatos: egy csatos üvegnyi: 1 liter bor és 1 liter szódavíz.
 • Lámpás: másfél liter bor + 5 deci szódavíz.
 • Góréfröccs: 1 vagy 2 deci borhoz csak annyi szóda, amennyi még a pohárban elfér.
 • Mafla vagy beöntés: 5 deci bor + 5 deci szódavíz. Kass-fröccs: vörösbor pezsgővel.
 • Kass János grafikus szegedi vendéglős rokonai után kapta a nevét (nevezik Tisza-fröccsnek is).
 • Harmatfröccs: 5 deci bor + a fölötte elspriccelt szódából áll, amelynek csak a harmata ízesíti.
 • Zivatar: 1 deci bor + 3 deci szódavíz. Boncz Géza humorista szerint
 • magyar–angol vagy Puskás-fröccs: 6 deci bor + 3 deci szódavíz.
 • Polgármester: 6 deci bor + 4 deci szódavíz. Alpolgármester: 4 deci bor + 6 deci szódavíz.
 • Színészfröccs: 2 deci szódavíz, és az is „langyosan". Igen szegény ital (Krúdy-Ruffy Péter szerint).
 • Bisófröccs: 3 liter bor, 2 liter szódavíz. Szegeden a Felsővárosi kocsmában a fuvarosok beavatási szertartásként itatták meg a kezdő fuvarossal.
 • Bakteranyós: 2,5 deci bor + 2,5 deci szóda.
 • Bundifröccs: 7 deci bor és 3 deci szóda.
 • Kéményseprő: 1 deci bor + 4 deci szóda.
 • Konflis (kocsis): 4 deci bor + 1 deci szóda.
 • Hármas ugrás: 1 deci bor + 5 deci szódavíz.
 • Fidesz-fröccs: kétharmad bor + egyharmad szódavíz.

 

Fotó: Schmidt Andrea
Fotó: Schmidt Andrea

 

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan, mit és mennyit igyunk a borfesztiválon?

Hogyan igyunk, mit igyunk és mennyit? Tanácsok a kulturált, de értő borkóstoláshoz. A borfesztivál… Tovább olvasom