Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

A szegedi fesztivál Günzer Tamás kedvence

Szeged - A villányi borász elárulta a szegedi borversenyen legtöbb pontszámot elért 2011-es villányi chardonnay-je titkát, és az alföldi nedűkről is megosztotta véleményét.
– Mindig is egy nagy testű, de gyümölcsös chardonnay-t szerettem volna készíteni. Nagyon nagy kedvencem ez a szőlőfajta és bor. A 2011-es évjáratú saját ültetvényünkről származik. Kisharsányban másfél hektáron termesztünk chardonnay-t. Tőkénként negyven-ötven dekás terhelést hagytunk, reduktívan erjesztettük, majd három hónapot érleltem 500 literes barique hordóban. Ezután palackoztuk, két hónappal ezelőtt – mutatta be Günzer Tamás 2011-es villányi chardonnay-ját, amely a szegedi borfesztivál borversenyén a legtöbb pontszámot elért nedű lett.

Hazai pályán. Günzer Tamás a pincészete előtt. Fotó: Günzer Tamás családi archívuma
Hazai pályán. Günzer Tamás a pincészete előtt. Fotó: Günzer Tamás családi archívuma


A villányi borász mezőgazdasági mérnökként végzett, diplomaosztója után édesapjától kapott egy 0,3 hektáros szőlőt és egy pincét. Az első bora rögtön aranyérmes lett a helyi borversenyen – a siker olyan lendületet adott neki, hogy minden bevételét új terület vásárlásába fektette.

Az alföldi borokról

– Úgy gondolom, az Alföldnek is komoly keresnivalója van a magyar borpiacon. Nagyon szép borokat készítenek. Elsősorban persze a könnyedebb, gyümölcsösebb borok azok, amelyekkel az Alföld büszkélkedhet – fogalmazott Günzer Tamás, akinek a Frittmann a kedvenc alföldi pincészete.

– Édesapámnak is volt szőlője, sokat dolgoztam ott, segítettem neki a pincében. Nagyon tetszett ez a munka, és az sem volt mellékes, hogy láttam: a család ebből tud gyarapodni. Sokáig másodállásban borászkodtam, 2002 óta vagyok főállású borász vállalkozó. A fordulópont akkor következett be az
életemben, amikor abban az évben készítettem egy nagyon nagy cabernet sauvignont, amely a Pannon Bormustrán a legmagasabb pontszámú bor lett. Sokan gratuláltak, felhívtak a Borakadémiáról, eljöttek hozzám, hogy megkóstolják. Ekkor döntöttem el, hogy főállásban foglalkozom a szőlővel, mert aki ilyen szép borokat készít, annak nem szabad az idejét elfecsérelnie semmi másra – magyarázta a borász, aki jelenleg 45 hektáron gazdálkodik. Háromfajta fehér, nyolcfajta kék szőlőt termel. Cége tíz embert foglalkoztat.

Villányban bemutatópincét működtet. Legnagyobb profilja a palackozottbor-előállítás és annak magyarországi terjesztése: 2011-ben 200 ezer palackot bocsátott piacra.

Tavaly jó volt a minőség, de kevés volt a termés, ez hogy befolyásolja a borászatot? – kérdeztük. Günzer Tamás úgy fogalmazott: nagyon nagy borok érlelődnek a pincében, 2010 gyengébb, a 2011-es év nagyon jó évjárat volt, a mennyiség azonban valóban kicsit kevesebb. A fagykárok érzékenyen érintették a borászatokat. Főleg a portugieser fajta fagyott el. Emiatt várhatóan emelkedik a fogyasztói ára.

– Lehet, hogy nem is baj, mert így végre a helyére kerül: nagyon elfeledett fajta. De merlot-k is fagytak el. Fent, a magas dombokon kevesebb a fagykár, a szoknyák alsó részein viszont jelentősebb. Az ottani szőlőkből elsősorban nem a nagy vörösborok, hanem a rozéborok készülnek – ebből is kicsit kevesebb lesz – hallottuk Günzer Tamástól, aki a szegedi borfesztivált kedveli a legjobban a hasonló országos rendezvények közül. Nagy erőt ad neki, hogy sok visszatérő vendégük évről évre megkeresi standjukat.

* * *

Mario and The Teachers a borfesztiválon

A Budapesti Román Kulturális Intézet Szegedi Fiókintézete idén is részt vesz a szegedi borfesztiválon: meghívottja az aradi Mario and The Teachers együttes, amely május 26-án, szombaton 19 órától a Grand Café Széchenyi téri színpadán lép fel. A zenekart 2010 őszén Mario Florescu, az aradi zeneiskola ütőhangszertanára alapította. A trió több mint negyven fellépést tudhat maga mögött, és számos külföldi fesztiválon szerepelt, a lisszaboni világkiállításon is nagy sikert aratott. Az együttes egyedi stílusa az ethno-fusion, amely a Kárpát-medencei és balkáni hagyományos zenék ötvözete – modern köntösben.

Olvasóink írták

  • 2. uto-pista 2012. május 25. 16:51
    „A Zoltáné sem rossz.”
  • 1. Zsuzsa138 2012. május 25. 08:50
    „Nekem meg Günzer Tamás borai a kedvenceim. :) Syrah - csúcs”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Borfesztivál 2012 - három szín: rozé

Sokan azt hiszik, hogy a vörös és a fehérbor keveréke. A legtöbben nyáron fogyasztják, mert gyümölcsös és friss. Az idei sláger belőle a gyöngyöző. Rozémustrát tartottunk a borfesztiválon. Tovább olvasom