Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Bor? Siklós? Brunyai Pince!

A Brunyai Családi Pincészet Siklóson, az Akasztófa-
dűlőben várja a vendégeket.

– Ha a választás annyira egyértelmű, ahogy a cím sugallja, először is tudjuk meg pontosabban, hol találjuk a Brunyai Pincét!
– A Brunyai Családi Pincészet Siklóson, az Akasztófa-dűlőben, egészen pontosan a 19°29’80"82, 45°86’87"23 GPS-koordinátákon várja vendégeit a 4500 hektár szőlőt megművelő Villányi borvidéken. A napsütése órák száma, akárcsak Bordeaux-ban (ahonnét a villányiak is szép érmeket hoznak), nálunk is 2000 körüli.

Elérhetőség: 7800 Siklós, Akasztófa-dűlő, 3534 hrsz. Asztalfoglalás, borkóstolás, borvacsora: a 30/520-7085-ös számon, a programok, borrendelés vagy akár szállásügyben a 20/367-4131-es számon. E-mail: info[]brunyaipince.hu, www.brunyaipince.hu 

– Milyen szőlőfajták örvendenek ennek a sok napsütésnek a Brunyai-szőlőbirtokon, hogyan készülnek a borok?
– A mi 3 hektárunkon rajnai és olaszrizling, királyleányka, hárslevelű, kékoportó, zweigelt, kékfrankos, merlot, cabernet franc és sauvignon terem.
– A szőlő újjászületése borként többségében irányított erjesztéssel kezdődik – illetve nem mindig érvényesül a mi akaratunk, de ez korántsem baj, hiszen így született az édes merlot és a Rigó is. Az erjesztést a könnyed boroknál rövid pihentetés után palackozás követi, a testeseknél pedig a fahordós érlelés. A hordóméretek 225 litertől 2000 literig terjednek: a kicsi gyorsabban érlel, a nagy lassabban. Kóstolással döntünk, melyik bornak hol a helye.

– Milyen borokat készítenek itt?
– A kérdés fordított: sokkal inkább az, hogy mi kerüljön a pohárba? Könnyű, száraz fehér? Testes vörös? Félédes a félédesszájúaknak? Egészen édes? Vagy inkább kései zamatok? Ha tudjuk a választ, tudjuk a célt, a hozzá vezető utat pedig a borral közösen találjuk meg. Készítünk fajtaborokat és cuvée-ket is, évente nagyságrendileg 20 ezer palack bort töltünk.

– Mire a legbüszkébbek?
– Igyekszünk úgy készíteni borainkat, hogy mindre büszkék lehessünk. A legnagyobb elismerés, ha egy vendég azt mondja: kérek még egy pohárral! Azért álljon itt három azok közül az elismerések közül, amelyeket szakmai zsűritől kaptunk: Olaszrizling 1997 – Siklósi borverseny, Jantsits-díj, a legjobb fehér újbor 1998-ban; Pinot noir 2007 – Országos borverseny, aranyérem 2009-ben; Kadarka 2012 – kategóriagyőztes könnyű vörösbor, Talentométer 2013; és a ráadás: Olaszrizling 2013 – Champion díj, Siklósi borverseny 2014.

– Hogyan lehetne összefoglalni a Brunyai Pince filozófiáját, milyen célokat követ a munkájában?
– Filozófiánk szerint úgy készítünk mások által is szerethető
borokat, hogy mi is szeressük őket készíteni is, fogyasztani is. Nincs annál jobb, mint egymásra találni egy borozós beszélgetés közben. A lényeg: embernek maradni, tudatosan és határozottan élni, kíváncsinak
maradni, felfedezni a világot, egymást és közben önmagunkat is.

(X)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Béla Borászat – egy korty napfény Imrehegyről

A Béla Borászat – Düne Winery – a Duna-Tisza-közi homokhátságon, Imrehegyen működik 12.… Tovább olvasom