Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Polgár Zoltán: A bor bizalmi termék

Szeged – Húsz éve visszatérő kiállítója a Szegedi Borfesztiválnak a villányi Polgár Pince. A pincészet tulajdonosa legjobb marketingnek a személyes jelenlétet és a barátságok ápolását tartja.
Polgár Zoltán és borászata, a Polgár Pince a legelső borfesztivál óta visszatérő vendége az idén huszadik évfordulóját ünneplő rendezvénynek. – Régi pince vagyunk. Rendkívül fontosnak tartom a személyes részvételt: találkozom a vevőinkkel és az egyik szegedi borkereskedéssel, amellyel üzleti kapcsolatban vagyunk – magyarázta.

A villányi borász azt mondta, szereti Szegedet, mára ezer szállal kötődik a városhoz. Februárban a Szegedi Tudományegyetem borklubjában tartott előadást. A rendezvénynek akkora sikere volt, hogy az előadás végén állva tapsoltak az érdeklődők. – Nem betanult szöveget adtam elő, hanem a saját pályám tapasztalatait osztottam meg a közönséggel.

Polgár Zoltán: A bor bizalmi termék (galéria)

Trabantból nőtt ki a Polgár-birodalom

Első saját szőlőültetvényét diákként feleségével, Katalinnal telepítette Villányban 1975 tavaszán. 1975 őszén eladták nagyszüleitől kapott Trabantjukat és egy hektár termő ültetvényt vásároltak az árából. Erről az ültetvényről 1976-ban szüreteltek először a Villány borvidéken már saját pincébe. Mára évi 180 ezer palackot és 400 hektoliter hordós bort értékesítenek. Polgár az 1995-ös országos borversenyen elért kimagasló eredményével vonta magára a figyelmet. A beküldött hat borából öt arany-, egy pedig ezüstérmet szerzett. Ezt egyetlen magánpincészet sem tudta megismételni. 1996-ban Az év bortermelője volt. A cím a magyar borászszakma legrangosabb kitüntetése, amelyet a Magyar Bor Akadémia ítél oda évente. Április elején a Villányi Hegyközség a 46. Villányi Borversenyére 78 termelő összesen 265 bormintát nevezett (191 palackos és 74 hordós mintát). A versenyen Champion-díjat nyert a Polgár Pince CREDO 2011-es bora.
A Szegedi Borfesztiválról szólva elmondta, a bormustra marketingértéke kitűnő, de úgy tűnik, kezdi elveszíteni a klasszikus boros jellegét. – A borok mellett megjelentek más, hasonló termékek is, amelyek viszont jól megférnek a klasszikus borok mellett – fogalmazott Polgár Zoltán.

– Az új vevők megismerése mellett a régi barátságokat erősítem, ápolom egy-egy kézfogással a szegedi Széchenyi téren. Helybe jövök a szegedi vevőimhez, így nekik nem feltétlenül kell Villányig utazniuk. A bor bizalmi termék. Ha két borász árul két azonos árú, hasonló terméket, ha beszélgethetek az egyikükkel, megismerhetem, akkor inkább azt választom. A bor nem egy zokni vagy csapágy, amit csak úgy levesz az ember a polcról – magyarázta a szakember.

– Hátulsó pozícióból szép nyerni – mondta Polgár, amikor az alföldi borokról kérdeztük. A szakember úgy véli, a homokos, sík vidéken sokkal nehezebb dolguk van a borászoknak, ezért ha szép „dolgokat" tudnak előállítani, az elismerésre méltó.

Polgár szerint örömteli változás, hogy a fiatalok egyre jobban érzik és figyelik az ár és a minőség összefüggését. Tapasztalatai szerint a fiatalok, ha kell, inkább spórolnak, de nem veszik meg a gyengébb minőségű, olcsóbb terméket. Ezzel kapcsolatban egy történetet osztott meg olvasóinkkal: – Úgy tíz évvel ezelőtt odajött hozzám a borfesztiválon egy egyszerűen öltözött egyetemista fiú, és kért egy pohár elixírt. (A pincészet legnagyobb gondoskodásával készült, kizárólag kimagasló évjáratokban készült csúcsbora – a szerk.) Ezer forint lett volna, de odaadtam neki ötszázért. Az eset érdekessége, hogy a mellettünk lévő standon 250 forintért adtak egy üveg bort, ő mégis inkább a minőséget választotta. Ez a jövő. A mai napig emlékszem rá, és becsülöm ezt a fiút – mesélte.

* * *

Szerelem a fesztiválon

Polgár Katalin, Polgár Zoltán borász felesége elmondta, szinte már hazajár Szegedre, ahonnan mindig feldobódva, élményekkel telve tér vissza Villányba. – A családunkat is különös szálak kötik Szegedhez, a Szegedi Borfesztiválhoz, hiszen Kata lányunk férje, három drága unokánk édesapja ugyanis az az egykori szegedi diák, akit a legelső borfesztiválon segítőként szerveztek hozzánk a Polgár Pincészet standjára a rendezők – mesélte Polgár Katalin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szigorúan egy pohárkával: amikor Mucsi Zoltán szembejön a borfesztiválon

Megígérte, itt van. Mucsi Zoltán fehéret kóstolt az egyik szekszárdi pincészetnél. Tovább olvasom