Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Szeged Borfesztivál 2012 - három szín: rozé

Szeged - Sokan azt hiszik, hogy a vörös és a fehérbor keveréke. A legtöbben nyáron fogyasztják, mert gyümölcsös és friss. Az idei sláger belőle a gyöngyöző. Rozémustrát tartottunk a borfesztiválon.
Csütörtök délutánra végre őszintén jó idő lett, kisütött a nap, esőnek, viharnak nyoma sem volt a Széchenyi téren. Előkerült a nyár slágerbora, a rozé.

– Bemutatom Gyöngyit – töltötte a rozét a poharunkba Kovács Annabella a Vinatus Pince standjánál. Mivel mellette álló nővérét nem Gyöngyinek hívják, rájöttünk: magát a bort ismerteti meg velünk. – A gyöngyöző rozé az idei borfesztivál slágere, a legtöbb pincészetnél kapni. Ismerek olyan helyet, ahol két nap alatt elfogyott – mesélte Annabella. A gyöngyöző rozé lényege, hogy palackozás előtt mesterségesen széndioxidot juttatnak az üvegbe. Így lényegében habzóbort fogyasztottunk. Van akinek éppen ez a baja a rozéval: – Nem szeretem, mert a legtöbb belőle bubis – mondta egy Nóra nevű lány, miközben vörösbort kortyolgatott. A fröccsöt sem kedveli, tisztán issza a nedűket.

Szeged Borfesztivál 2012 - Három szín: rozé. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Szerintem a legjobb fröccsbor, főleg ilyenkor nyáron. Mindig szódával iszom. Gyümölcsös, zamatos, friss –kortyolt bele spriccerébe egy középkorú úr. Fotózni nem engedte magát, felesége tudta nélkül ült ki ugyanis a barátjával.

Körbejárva a teret feltűnt, hogy a rozé előkerült az asztaltársaságoknál, mégsem akkora sláger, mint például tavaly volt. Idén ránézésre kiegyenlíti egymást vörös, fehér és rozé. Tavaly a rózsaszín nedű volt az egyeduralkodó. Mi mára maradunk nála, de a gyöngyözőt nem erőltetjük tovább.

* * *

A rozé

Készítése során a kékszőlők fehér mustját a vörösborokénál jóval rövidebb ideig áztatják a törkölyön. A tavasz és nyár az időszak amikor jellege, készítési módja miatt leginkább kívánatos inni. A világ bortermelésének mindössze 3-4 százalékát teszik ki a rozéborok. Mivel a szőlőt jóval rövidebb ideig áztatják a törkölyön, így a szemek héjában levő színanyagok kevésbé tudnak kioldódni. Ez a folyamat a szőlő színétől, fajtájától, érettségétől függően 12-24 óra időtartam alatt zajlik le. Magyarországon tilos fehér és vörösbor házasításából készíteni, azonban a világ egyik legismertebb és leggazdagabb borvidékén Champagne-ban így készülnek a rozé pezsgők. A rozéknál leginkább az acéltartályban erjesztett és érlelt reduktív technológia az elfogadottabb, hogy a szőlőből származó elsődleges gyümölcsaromák legyenek az uralkodóak.

Olvasóink írták

  • 7. cselac 2012. május 25. 13:12
    „deszkás: miért írtad ezt a rozéfesztiválos marhaságot?”
  • 6. gthomek 2012. május 25. 13:08
    „Hun mérik a ócsó kannásat he ? :D

    Szépek az árak, válság ugyan már !!! Csökkenő GDP hol?????
    Szeged úgy szórják az emberek a pénzt mintha pénznyomdájuk lenne.

    Egy standnál egy 4 fős társaság, 34000 forintot hagyott ott, igaza van kuszaszemnek FEJLŐDÜNK !!”
  • 5. deszkás 2012. május 24. 23:04
    „Kedves Kovács Annabella! Én meg azt hittem a rozé a vörösbor "kellően" vizezett fajtája. :))) Amit soha nem kedveltem. Ha sorrendet akarok tenni: vörös,fehér,és majd a rozé. Az az érzésem önök borászok azt hiszik ez rozéfesztivál.”
  • 4. bambulla 2012. május 24. 22:05
    „jók a képek ! :)))
    egy négyzetméteren készíteni nyolc képet
    kiváló!
    ettől azért lehetett volna egy kicsivel több időt rászánni”
  • 3. Queenmargareth 2012. május 24. 21:07
    „FOGOM is.Ha benne lesz a repertoárban, ha nem:)”
  • 2. amláp 2012. május 24. 20:21
    „Akár énekelheted is, holnap este a Dóm téren egy pohár jó rozé után a Quimbyvel! :)”
  • 1. Queenmargareth 2012. május 24. 19:52
    „Mondhatnám, hogy "...nekem mindegy csak a színe legyen vörös...", de a rozé az igazi......:))))))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged Napja 2012: a Dóm téri kavalkád programjai

Pál Utcai Fiúk, Heaven Street Seven, Quimby, Molnár Dixieland Band, Balázs Fecó, Budapest Bár. Tovább olvasom