Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Szeged Borfesztivál 2012 - három szín: vörös

A XVIII. Szegedi Borfesztivál pénteki napján a vörösborkínálatra voltunk kíváncsiak. Borászokat kértünk arra: ajánljanak piros nedűt, de ne a sajátjukat.
– Én egy 2009-es Pinot Noirt ajánlok a Szende Pincészetnél – mondta Kovács Annabella a Vinatus Pince standjánál. Az édesapja borászatát képviselő lányt arra kértük: ajánljon vörösbort a XVIII. Szegedi Borfesztiválon, de ne a saját kínálatukból. Ezzel a módszerrel tettünk egy kört a Széchenyi téren.

A villányi Szende Gáborral találkoztunk a standjánál, akinek igazán jólesett az ajánlás a konkurenciától, bár szerinte nem ez a legjobb vörösük. Elkísért minket az általa favorizált Mayer Pince faházához. – Marci bácsi, megmutatja a híres Mayer Kopár Cuvée-t? – kérdezte az ifjú borász Mayer Mártontól. A férfi koccintott is kollégájával egymás és a mi egészségünkre. Mayer úr szekszárdi pincészethez küldött minket, Sebestyénék bikavérét ajánlotta, de azt mondta: Taklerék vörösét is szereti. Sajnos mindkét standot zárva találtuk, pénteken valószínűleg csak később nyitottak. Úgy döntöttünk: a legközelebbi szekszárdi borászathoz megyünk, így jutottunk a Ferenczi és Debreczeni család közös standjához. Szekszárdi és etyeki családról van szó, a kiváló Ferenczi Superiort mi is ismerjük. Itt Debreczeni Dániel a 2011-es év borászát, a szekszárdi Vida Pétert ajánlotta, pontosabban az ő La Vida Merlot-ját.

Mayer Márton és Szende Gábor koccintottak az egészségünkre. Fotó: Karnok Csaba
Mayer Márton és Szende Gábor koccintottak az egészségünkre.
Fotó: Karnok Csaba

– Péter épp a párhuzamosan futó etyeki fesztiválon kínálja a borait, de én nyugodt szívvel merem ajánlani a Tűzkő Birtok Tűzkő Domb Cuvée-jét – mondta Tajti Péter a pult mögül. Mentünk is tovább a Bátaapátiról származó borászathoz. Eperjesi Péter kereskedőnek nem árultuk el, ki ajánlotta őket. Gondolkodott ugyan kicsit azon, hogy ő kit javasoljon, de a válasza egyértelmű volt: – A 2011-es év borászának merlot-ját ajánlanám: Vida Péternek hívják. A kört itt tekintettük bezártnak, visszatértünk kiindulópontunkhoz, hogy magunk is meggyőződjünk a borászok igazáról.

Mérsékelten: egészséges
A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidáns-tartalom. Az elmúlt évek számos kutatása arra az eredményre jutott, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás nagymértékben csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Az ideális napi mennyiség férfiaknál 200–300 ml, míg nők esetében 100–200 ml. Az említett mennyiséget fogyasztók között a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata feleakkora, és a várható élettartamuk 11 évvel hosszabb, mint a vörösbort nem fogyasztóké.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sóher, Krúdy, vice - fröccskalauz a hétvégére

Sokan nem tudják, mi a különbség egy nagyfröccs és egy házmester között. A Krúdy-fröccsről alig hallott valaki. Még fröccsben is lehetünk sóherek. Tovább olvasom